Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za nisko posadowione fundamenty

mp_krk

Recommended Posts

Witam

Mam następujący problem: działka była pochyła, projekt domu uwzględniał częściową niwelację terenu - w teorii fajnie, gorzej wyszło w wykonaniu...

Poniżej mapka wysokosciowa pokazująca poziom terenu; projektowany poziom zero dla domu to 248m npm; więc "od góry" było w planach zebranie trochę ziemi; jednak jak już zdązyłem zauważyć wykonawca posadowił dom 30cm poniżej - chudziak ma dwie wysokości i odniósł się to tej wyższej zamiast niższej.

http://images49.fotosik.pl/319/8c72120628c09bc8med.jpg

W wyniku błędu wykonawcy oraz błednego jednak zagospodarowania terenu sytuacja wygląda następująco:

Od góry zostało zebrane sporo ziemi:

http://images45.fotosik.pl/307/fc2c6f754590dcc4med.jpg

http://images47.fotosik.pl/307/900b0d267359764emed.jpg

Chudziak w salonie (od góry działki) zrównany jest już praktycznie z zebraną ziemią:

http://images43.fotosik.pl/310/115cd2d62d81416fmed.jpg

Co doradzacie w sprawie zabezpieczenia domu przed napływem wody z górnej działki oraz drogi miedzy działkami (jak widac jest delikatnie pochylona w kierunku domu)? Myślę o zrobieniu poprzecznego drenżu powierzchniowego przez działkę (wzdłuż granicy z górną działką oraz wzdłuż / ok 2m od górnej ściany...do tego odwodnienie przy drodze...

Myślałem tez o zaizolowaniu połączenia ściany fundamentowej, chudziaka i powiedzmy 30cm ścian parteru papą termozgrzewalna...

Co o tym sądzicie?

Widzę ze zdjęcia że masa wody może napływać na dom. Drenaż i izolacja to za mało. Trzeba przemyśleć jak skierować wody powierzchniowe.

Generalnie chcę ukształtować teren powierzchni tak by spadek był w prawo lub lewo, co powinno spowodować odpływanie wody wzdłuż domu...

Masz jakieś konkretne pomysły jak temu zaradzić?

Postaram sie zrobić w weekend lepsze zdjęcia, obrazujące całość działki z domem...

... daj lepsze fotki, ale drenaż w tym przypadku jest koniecznością.... odpowiednia izolacja wilgociowa też..... zastanów się czy nie da się jeszcze podwyższyć budynku żeby posadzka parteru znalazła się powyżej poziomu terenu... ja bym raczej szedł w tym kierunku....

No właśnie - nie topić domu to dobra rada. Izolacje dobre są w teorii - gorzej w praktyce. Konkretnie nic nie doradzę, ale przemyśleć dobrze gdzie popłynie woda po dużej ulewie której drenaż nie zgruntuje.

... daj lepsze fotki, ale drenaż w tym przypadku jest koniecznością.... odpowiednia izolacja wilgociowa też..... zastanów się czy nie da się jeszcze podwyższyć budynku żeby posadzka parteru znalazła się powyżej poziomu terenu... ja bym raczej szedł w tym kierunku....

Na chudziak pójdzie 15cm styro + wylewka...oczywiste jest że nie zniweluję terenu tak by posadzka była poniżej poziomu gruntu wokół domu.

Fotki wrzucę jutro, bo nie udało mi się w weekend podjechac na budowę.

Drenaż miałby za zadanie odprowadzić część wody (głównie powierzchniowej) z bezpośredniej okolicy ścian parteru, izolacja np z papy miałaby chronić przed podsiąkaniem łaczenie ściany fundamentowej z chudziakiem (jest oparty na ścianie) oraz następnie z ścianą parteru (1-2 pustaki w górę).

proponuje wykopać rów od strony dużego spadku (tył działki).

Ścianę zabezpieczyć folią i pełnym drenażem wokół ściany fundamentowej. Ścianę fundamentową obspypać piaskiem gruboziarnistym.

Mimi że w Koszalinie jest strfa przemarzania 0,8 m, to ja żeby uniknąć właśnie takiego zalewania podnisołem ścianę fundamentową i od spodu ławy do płyt mam 1,8 m :).

Kosztowało więcej, ale to opłata za spokój. Tymbardziej, że teren gliniasty.

Sąsiadów zalewa, a u mnie spokój :)

Edytowane przez moo88

Na twoją niekorzyść działa fakt, że budujesz się w tym rejonie pierwszy. I teraz przychodzi taka osoba jak ja, która lubi mieś wysoko na wszelki wypadek i nie niweluje terenu - bo lubię górki, od poziomu który był zero robię 50 cm wyżej i nagle mam dolną krawędź drzwi wejściowych w połowie twojego okna albo i wyżej, stosunki wodne zachowane, bo teren nie został podwyższony, czy też obniżony a ciebie zalewa.

Mówię to nie teoretycznie ale z praktyki, bo na płaskim terenie (budując jako pierwsza) wyniosłam sobie budynek o 80 cm nad ziemie i faktycznie mam wejście w połowie okien sąsiada - nie wiem dlaczego tak wyszło - czy sąsiad przypadkiem się wkopał w głąb?

• 2 months później...

Wracając do tematu....dom w stanie surowym stoi więc nadeszła konieczność wykonania odpowiednich izolacji wewnątrz i na zewnątrz budynku.

Odnośnie wnętrza planuję położyć przed wykonaniem jakichkolwiek instalacji położyć papę termozgrzewalną podkładową, na to pójdzie folia, 15cm styro, folia i wylewka 7cm. Poziom docelowej posadzki z pewnością będzie powyżej zewn. poziomu terenu, ale ryzyko podciągania kapilarnego zawsze będzie występowało. Mam tutaj pytanie do specjalistów: czy papę wywijać na ściany wewnątrz budynku czy zostawić poziomo i połączyć z wystającą spod pustaków izolacją poziomą z papy (na lepiku)?

Odnośnie zewnątrz...na chwilę obecną chcę zniwelować teren nad budynkiem - zostawić część poziomo pod taras, na reszcie wykonać delikatny spadek by zlikwidować tą skarpę a jednocześnie odprowadzić wodę koło budynku. W kolejnym etapie wykonanie drenażu na łączeniu "spadku z poziomem" oraz bliżej budynku.

Zastanawiam się także nad wykonaniem jakiejś izolacji od strony zewnętrznej na ścianach, w szczególności na łączeniu ściany fundamentowej z chudziakiem, a tego z kolei z ścianą parteru. Czyli powiedzmy do zaizolowania byłoby +/- 30 cm od góry/dołu chudziaka. Co o tym sądzicie, czym proponowalibyście to zrobić?

Myślałem wcześniej nad papą termo, ale zastanawia mnie też takie rozwiązanie: posmarować ten pasek o wysokości 70-80cm najpierw PCI Pecimor F, później PCI Dichtschlaemme i finalnie PCI Pecimor 2K...

Będę wdzięczny za wszelką pomoc!