Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan malowania.

Patryk18

Recommended Posts

Witam, jutro zamierzam malowac pokoj, jednak jestem kompletnym laikiem. mam kilka pytan.

1.Czy przed malowaniem musze klasc gladz szpachlowa?,

2.czy moge zagipsowac dziury w scianach gladzia szpachlowa?

3.Mam srodek grzybobojczy, najpierw mam oczyscic grzyb nim, a potem szarym mydlem umyc sciany 2 razy?

4.ile warstw farby mam zamalowac?, i czy po nalozeniu gladzi, czy bez niej?.

5.i tu pytanie dla kobiet raczej :hug:

Rolety sa o kolorze jasno zielonym, i mam zamiar ta sciane pomalowac na ten wlasnie kolor, reszta scian i sufit beda mialy kolor blekitny, czy to sie nie bedzie gryzlo?

witam.

1. no jeśli na ścianie sa jakies ubytki to zaszpachluj jesli sa pekniecia daj dodatkowo siatke. jesli tynk w niektorych miejscach odchodzi skuj to i zaszpachluj.

2. odp w 1.

3. tak, ja bym tak zrobil przeczysc i przemyj to mydlem.

4. wiesz 1 warstwa raczej nie wystarczy bo beda przeswity polaluj 2 razy. aha i przed malowaniem zagruntuj gruntem najlepiej i poczekaj 12h az wyschnie. po nalozeniu gladzi na dziury.

5. wiesz sa rozne gusty i gusciki ale ja bym zrobil tak pomalowalbym te sciany na kolor zielony jasniejszy niz kolor rolet. hmm.. raczej nie bedzie sie gryzl z blekitem.

Edytowane przez danielon

Jeśli jasnozielone rolety powiesisz na jasnozielonej ścianie, to zleją się z tłem i nie będzie efektu. Wyobraź sobie, że masz zielone jabłko. Połóż je na zielonym talerzu. A potem na czerwonym. A potem jeszcze na brązowym. W dwóch ostatnich przypadkach wygląda dużo lepiej. Czerwony tworzy ostry kontrast z zielonym, brąz jest neutralny. I obydwa są ciepłe. Jeśli ściany będziesz miał zielone i niebieskie (jasno), to są to kolory zimne i powinieneś zadbać o ciepłe dodatki: pomarańczowy, czerwony, brązowy... Raczej tego kolory rolety bym wybierała.

Aha dziekuje timon,

i jedno pytanko, tu bo niewiem gdzie to dac,

Jezeli farba ma date waznosci do 2008 listopada, to moge jej uzyc? , i pisze na niej ze nie mieszac z pigmentami, wiec na pewno nie mozna?,

to dosyc glupie pytanie ale nie mam za bardzo kasy, a taka farbe mam w domu.

pozdrawiam

farba nadaje sie do wyrzucenia niestety po dwuch latach nastepuje rozwarstwienie farby jesli jednak wymieszasz i pomalujesz to mozesz miec rozne plamy na scianie przebicia itym podobne historie. w ten sposob tylko narazisz sie na dodatkowe koszty. farba nie jest taka droga poszukaj farby " nie reklamowanej " a bedzie duzo taniej

kiedys uzywalem farby MAL-FARB i byla o polowe tansza o tych z reklamami