Ilonkaaa 26.07.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 (edytowane) Witam, długo się zastanawiałam czy pytać Was o poradę ale widzę ze macie tyle doświadczenia, że na pewno mi pomożecie A więc sprawa wygląda ta: jak znaczna część posiadaczy problematycznych budowli, odziedziczyłam po babci dom. Dom ten, któremu dawałam trochę ponad 100 lat, okazał sie dużo starszy. Nie ma możliwości ustalenia dokładnej daty jego budowy, ale po ocalałej dokumentacji, konstrukcji, użytych materiałach itd. pewna znajoma pani inspektor ustaliła że bliżej mu do 200 niż do 100lat W tym momencie pewnie każdy z was powiedziałby -"burzyć"! Bo tak powiedziała znaczna część fachowców. I tu pojawia się kolejny problem: W latach powojennych jakiś mądry komunistyczny jegomość podzielił dom na dwie rodziny. Rodziny te, chcąc zaznawać świętego spokoju od sąsiadów oddzieliły sie od siebie naile to było możliwe. A że przez środek domu biegł (i biegnie zresztą do dzisiaj) korytarz, moi szanowni sąsiedzi zamurowali do siebie drzwi i tak rozwiązali problem. Tak więc dom jest jedną całością i nie będzie łatwo zburzyć moją połówkę ... http://images38.fotosik.pl/315/7245698cc0e100a2m.jpg http://images43.fotosik.pl/318/2c68d781767d6d45m.jpg to mój domek od frontu (ta gorsza połowa), a wcześniejsze zdjęcie to od podwórka pomalowaliśmy mu dach i skuliśmy mu częściowo tynk od frontu , bo niestety do jednej ze ścian dostała się wilgoć http://images37.fotosik.pl/314/5004987c982c83cbm.jpg http://images47.fotosik.pl/319/1bd1c9ea76373c02m.jpg http://images46.fotosik.pl/318/e372f6d722c02da4m.jpg A w tych drzwiach byłam jakiś czas zakochana Kolejne minusy tego domu to: brak szamba, komin z centralnego ogrzewania (z boku domu) nadający się tylko do rozbiórki, wilgoć w kilku ścianach, gont pod blachą na dachu, wielki komin z wędzarnią na piętrze http://images41.fotosik.pl/314/ce57f14a420bc490m.jpg Plusy: piękne drewniane podłogi które wymagają tylko cyklinowania, wylewki pod podłogami na całym parterze, blacha na dachu w bardzo dobrym stanie ( jak na swój wiek), Nie zadałam najważniejszego pytania: czy warto się zabierać za remontowanie tego domu, czy może zostawić go az sie rozleci i budować nowy? A może wyremontować tak żeby był w nim jakiś podstawowy standard mieszkaniowy i wynajmować? Edytowane 26 Lipca 2010 przez Ilonkaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciogt 28.07.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Remont generalny tego domu będzie napewno bardzo kosztowny i pracochłonny i nie zawsze ekonomicznie uzasadniony , jeżeli dom jest położony na ładnej działce i masz możliwości finansowe podjęcia się budowy to zdecydowanie proponowałbym Ci zburzyć i budować nowy dom taki jak Ci się zamarzy według własnego pomysłu i własnego projektu. Co do wynajmu musiałabyś się zorientować za ile można wynająć taki dom w twojej okolicy, następnie przeliczyć ile będzie kosztował cię remont żeby doprowadzić go do podstawowego standardu i przeliczyć ile czasu będzie się zwracać ta inwestycja i po jakim okresie zaczniesz czerpać zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta Ż 28.07.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Ilonkaa a ja muszę Ci napisać,że domek jest piękny.Wygląda bardzo szlachetnie.To fakt,że prościej jest budować od nowa.Masz wszystko tak jak chcesz,suche ściany i rozkład pomieszczeń wg.życzeń.Ale taki dom nie ma duszy.Szambo da się zrobić ( w nowym domu też trzeba)komin się zbuduje(w nowym -j.w)A domek jest cudny.Jeśli miejsce i okolica Ci odpowiada to ja bym zaryzykowała.Ale jeśli masz jakieś wątpliwości a działka pozwala na zbudowanie domu wolno stojącego to to przemyśl.Przecież takiego bliźniaka da się rozdzielić. Ale czy nie szkoda go?Sporo już zrobiliście ,więc chyba już wybraliście?Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentile 30.07.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Nie słuchaj rad barbarzyńców myślących tylko kategoriami opłacalność, zysk, kalkulacja, geszeft. Ktoś pozbawiony elementarnej wrażliwosci na dziedzictwo kultury materialnej(i nie tylko) z pewnością taką radą cię uraczy. Gdyby tacy decydowali o otaczajacym nas krajobrazie urbanistycznym zrównaliby z ziemią Wawel , Zamek Królewski etc. To twój wybór czy tego rodzaju mentalnosć będzie ci przyswiecać. Mam nadzieję że nie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon07 30.07.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Remontuje się znacznie starsze budynki. Dom, w którym ja się zakochałam jest z początku XIXwieku. I wcale nie jest to droższe niż budowa na nowo. Po pierwsze odpada koszt działki i wykonania przyłączy. Koszt projektu i całej masy innych rzeczy. Poza tym jest jeszcze kwestia: ile Ty i Twój Partner potraficie sami zrobić. Np drenaż wokół budynku: to głównie kwestia kopania. Tak samo szambo: ekologiczna przydomowa oczyszczalnia kosztuje ok 4 tys. Remont, a właściwie restauracja, to głównie kwestia pracy, pracy i jeszcze raz pracy. Myślę, że jeśli poczytasz to forum, to przekonasz się, że jest wielu ludzi, którzy remontują równie stare budynki. Życzę wiele chęci do pracy i samozaparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 16.12.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 popieram remont starych domków, one mają swój klimat, styl...sam remontuję chatkę z jak to jest określone w spisie zabytków 4 ćw. XIX w.w moim przypadku była też wilgoć na 1 ścianie - zrobiłem podcinkę fundamentów całego budynku i jest izolacja pozioma i dodatkowo i pionowa, ale przecież jeśli masz piękne drewniane podłogi to może zainwestuj w dobry środek chemiczny do izolacji fundamentów (nawiercanie od zewnątrz poniżej linii podłogi)Kominy (2szt.) również miałem do wymiany, ze względu na swą nieszczelność - i wszystko da się zrobić.Prawda jest taka że pracy jest dużo ale idzie dużo zrobić samemuZwróć uwagę na belki stropowe, krokwie itd. w jakim są stanie jeśli z nimi jest wszystko ok remontuj !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts