Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka a zbrojenie.... dawać czy nie dawać ?

Recommended Posts

jak mi to powiedział pan z jednej ekipy

Wykonawca zawsze poleca najlepszą metodę - najlepszą DLA SIEBIE!

Dajesz siatki WSZĘDZIE do tego włókna. Wylewka to ważna rzecz. Jeśli ci schrzanią to będziesz miał dopiero problem. Ile zaoszczędzisz na tych siatkach 300? 500zł ? Pomyśl ile będzie cie kosztować skuwanie wylewki.

Pamiętaj o przykryciu wylewki folią (zapewnieniu jej wilgoci podczas wiązania) - nawet jeśli ci powiedzą że nie trzeba.

Siatkę dałam tylko w garażu w innych pomieszczeniach mam dodane do betonu włókna.

Mam zrobione szczeliny dylatacyjne żeby wylewka nie popękała.

A może inaczej napiszę - bo nie wiem o którą wylewkę chodzi. Na stanie zero zanim wylali wylewkę na fundament zasypany piaskiem była kładziona czarna folia i na to grubsza siatka na całości budynku powiązana ze sobą.

w garażu na pewno i to nie siatkę przeciwskurczową a zbrojącą z drutu 6mm

a w domu to zależy, zależy czy będą włókna, ile i jakie, zależy tez od grubości wylewki, jeżeli jest to 7-8cm z włóknami i plastyfikatorem (czyli typowo na podłogówkę) to siatki bym sobie darował, jeżeli beton 5-6cm bez dodatków to siatki obowiązkowo

Witam, od siatki ważniejsze jest właściwe zagęszczenie gruntu gdyż prawidłowa grubość, proporcje mieszanki, jakość kruszywa i przemyślane dylatacje dadzą gwarancje bezproblemowego użytkowania. Oczywiście nie odradzam dawania siatki tylko zwracam uwagę na kolejność. Źle zagęszczony grunt to pierwszy błąd.