kmad 27.07.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam We wrzesniu zaczynam wykonczenie lazienki na pietrze domu jednorodzinnego. Im blizej prac tym rodzi sie wiecej pytan na ktore mam nadzieje ze uzyskam odpowiedz na tym forum. Bardzo mi zalezy aby bojler byl zabudowany i jak najmniej widoczny. Czy slyszliscie moze o czyms takim jak bojler do zabudowy? Istnieje równiez mozliwosc schowania bojlera na poddaszu jendak jest ono nieogrzewane i w zime temperatura spada tam do ujemnych temperatur... zatem jak wplynie to na prace bojlera i czy takie rozwiazanie jest w ogole mozliwe? Inna mozliwoscia jest pociagniecie rurki do bojlera, ktory znajduje sie w lazience na parterze (bezposrednio pod ta, ktora bedzie wykoanczana) tylko czy wtedy bojler nie bedzie za malo wydajny, moze da sie to jakos wyliczyc?Sciany domu wykonane sa ze styropianu wiec kolejne moje pytanie: jak najlepiej polozyc rurki pcv do wody? Czy lepiej wydrazyc rowy w scianie i w nich rurki a na calosc plyty K-G czy tez lepiej plyty na stelarzu i pod nimi bezposrednio na sciane rury od wody? Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.07.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 hmm..rozumiem, że nie masz gazu ani innej możliwości doprowadzenia ciepłej wody...innym rozwiązaniem jakie bym widział, to duży bojler schowany w : pralni, pom. gospodarczym, garażu...z doprowadzeniem do obu łazienek...bojler możesz zabudować, ale wciąż pozostaniesz z pudłem 50x50x100 wiszącym na ścianie..więc poza tym, że więcej miejsca stracisz to nic estetycznie nie zyskasz...P.S.Co masz na myśli mówiąc, że ściany są ze styropianu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmad 27.07.2010 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 P.S.Co masz na myśli mówiąc, że ściany są ze styropianu?? Styropianowe bloki zalane w srodku betonem moze i masz racje z tym duzym bojlerem jednak lazienka na dole jest wykonczona i raczej nie chce tam nic przerabiac. Ja raczej myslalem zeby taki bojler nie wieszac wysoko na scianie tylko raczej postawic ew powiesic ale tuz nad ziemia i zabudowac to jakas szafka. A co myslisz o schowaniu go na tym poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts