Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wklad kominkowy UNICO Hermes 4 Z

thor82

Recommended Posts

Witam,

jako jedyne zrodlo ciepla w domu jednorodzinnym (85 m2) chce wykorzystac powietrzny wklad kominkowy z rozprowadzeniem ciepla do innych pokoi.

Chce kupic taki wklad:

http://www.owo.pl/17,pl_kominki-unico-hermes-4-z.html

Czy ktos kiedys spotkal sie z tym wkladem? Jakies opinie?

Czy da rade wygrzac taka powierzchnie 14kWatowym kominkiem?

Pozdrawiam,

Karol

Odpisywałem już e-mailem na niektóre Twoje zapytania.

Jeżeli dom jest wykonany według aktualnych standardów, chodzi mi o izolacje (ocieplenie) to wkład 14 KW jest za duży.

Spokojnie wystarczy 9 - 12 KW.

Sugerowałem również wykonanie obudowy kominka jako "kominek ciepły" szamotowy. Można również zastosować różne opcje pozwalające magazynować ciepło.

Taki kominek kumulacyjny ma doskonałą charakterystykę cieplną. Pomimo wytworzenia potężnych ilości ciepła z jednego załadunku drewna, oddaje je w sposób ciągły przez następne kilka - kilkanaście godzin. Dzięki temu nie musimy stale podkładać do paleniska, by mieć ciepło, a także nie jesteśmy narażeni na duże wahania temperatur w pomieszczeniu. Ten specyficzny typ budowy sprawia, że kominek ciepły jest dla człowieka komfortowym, bardzo zdrowym i naturalnym źródłem ciepła.

Jeżeli chodzi o DGP to polecam wkłady UNICO z fabrycznym dystrybutorem. Takie rozwiacanie optymalizuje dystrybucje do innych pomieszczeń.

unico-hermes-4-d&#122.jpg

unico-hermes-3-d&#122.jpg

Edytowane przez bohusz