thor82 27.07.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam, jako jedyne zrodlo ciepla w domu jednorodzinnym (85 m2) chce wykorzystac powietrzny wklad kominkowy z rozprowadzeniem ciepla do innych pokoi. Chce kupic taki wklad:http://www.owo.pl/17,pl_kominki-unico-hermes-4-z.html Czy ktos kiedys spotkal sie z tym wkladem? Jakies opinie?Czy da rade wygrzac taka powierzchnie 14kWatowym kominkiem? Pozdrawiam,Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.07.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 (edytowane) Odpisywałem już e-mailem na niektóre Twoje zapytania. Jeżeli dom jest wykonany według aktualnych standardów, chodzi mi o izolacje (ocieplenie) to wkład 14 KW jest za duży. Spokojnie wystarczy 9 - 12 KW. Sugerowałem również wykonanie obudowy kominka jako "kominek ciepły" szamotowy. Można również zastosować różne opcje pozwalające magazynować ciepło. Taki kominek kumulacyjny ma doskonałą charakterystykę cieplną. Pomimo wytworzenia potężnych ilości ciepła z jednego załadunku drewna, oddaje je w sposób ciągły przez następne kilka - kilkanaście godzin. Dzięki temu nie musimy stale podkładać do paleniska, by mieć ciepło, a także nie jesteśmy narażeni na duże wahania temperatur w pomieszczeniu. Ten specyficzny typ budowy sprawia, że kominek ciepły jest dla człowieka komfortowym, bardzo zdrowym i naturalnym źródłem ciepła. Jeżeli chodzi o DGP to polecam wkłady UNICO z fabrycznym dystrybutorem. Takie rozwiacanie optymalizuje dystrybucje do innych pomieszczeń. Edytowane 27 Lipca 2010 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts