arturoand1 27.07.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam. Ciekawi mnie kwestia czy jest jakaś kara i ewentualnie jaka jest wysoka za rozbiórkę budynku gospodarczego. Fakt jest taki że jest to mała ruina która była na działce wraz z domem który kupiłem. Zapada się dach i ściany też są w kiepskim stanie. Chce to rozebrać jak najszybciej. Czy mogę starać się o rozbiórkę bez pozwolenia ze względu np na zagrożenie które stwarza ten budynek czy po prostu nic nie pisać tylko go zniszczyć a za jakiś czas to zgłosić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 28.07.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam. Ciekawi mnie kwestia czy jest jakaś kara i ewentualnie jaka jest wysoka za rozbiórkę budynku gospodarczego. Fakt jest taki że jest to mała ruina która była na działce wraz z domem który kupiłem. Zapada się dach i ściany też są w kiepskim stanie. Chce to rozebrać jak najszybciej. Czy mogę starać się o rozbiórkę bez pozwolenia ze względu np na zagrożenie które stwarza ten budynek czy po prostu nic nie pisać tylko go zniszczyć a za jakiś czas to zgłosić?? Zadzwoń do nadzoru budowlanego. Lepiej nie ryzykować, kary mogą być dotkliwe. A życzliwych nie brakuje. Pewnie będzie musiał zrobić projekt rozbiórki. Cyba, że budyneczek nie figuruje na mapach, nie płacisz za niego podatku od nieruchomości i jest z dala od oczy wścibskich...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.07.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam. Ciekawi mnie kwestia czy jest jakaś kara i ewentualnie jaka jest wysoka za rozbiórkę budynku gospodarczego. Fakt jest taki że jest to mała ruina która była na działce wraz z domem który kupiłem. Zapada się dach i ściany też są w kiepskim stanie. Chce to rozebrać jak najszybciej. Czy mogę starać się o rozbiórkę bez pozwolenia ze względu np na zagrożenie które stwarza ten budynek czy po prostu nic nie pisać tylko go zniszczyć a za jakiś czas to zgłosić?? Prawo budowlane; 1. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka: 1) budynków i budowli - niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską - o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości; Jaki masz budynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturoand1 02.08.2010 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 a więc jest to budynek na granicy działki o wysokości ok 5 m. na pewno nie jest to zabytek ani nic cennego żeby mogły byc jakieś komplikacje. tak się zastanawiam czy nie zacząć rozbierać tego a potem tylko ewentualne dokumenty albo jak już będę budował. a zastanawiam się czy nie ująć tego jako remont z przebudową?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 15.03.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Tez mam taki problem, rozebralismy maly 3x4m budynek gospodarczy - ruine, bez zgłaszania, stal przy granicy działki, ale jego wys. miesciła sie w przedziale dwukrotnej odległosci od działki,czy jakos tak... kierownik budowy powedział zeby nie zgłaszac tego nigdzie tylko rozebrac tą ruine i juz. tak zrobiliśmy, gruz z rozbiórki poszedł na utwardzenie podjazdu do garażu... no ale kiedys trzeba bedzie zrobic odbiór domu, który wykańczamy, albo nieżyczliwi sasiedzi moga donieść .... w sumie mozna powiedziec ze budynek sie zawalił sam jak zaczeliśmy kopac pod przyłacza kanalizacyjne i gazowe, co nam mogą zrobić, jakie kary nałożyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 16.03.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Tu masz odpowiedzhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?175060-Rzobiórka-budynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts