Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mieszkam w budynku siedmiopiętrowym na pierwszym piętrze i praktycznie codziennie bulgocze mi z brodzika, sedesu i wanny a bardzo często chlupnie wodą najczęściej z syfonu brodzika. Dwa razy pion kanalizacyjny zapchał się gdzieś pode mną i w związku z tym miałem wątpliwą przyjemność brodzić w w tym co spłynęło w góry.

I tu moje pytanie, jak się zabezpieczyć przez cofką ścieków w momencie zapchania pionu. Zasuwa burzowa jest za duża i nie zmieści mi się w tej przestrzeni między geberitem a pionową rurą ogólnościekową. Czy są jakieś mniejsze zawory? Jak zabezpieczyć mieszkanie przed zalaniem.

Bardzo liczę na pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/146046-wybija-z-kanalizacji-jak-si%C4%99-zabezpieczy%C4%87/

Ja mam podobny problem ale rozwiązałem go dzięki temu że mam piwnice pod łazienką

Wykonałem coś takiego

Na pionie syfon z rur i kolanek fi 75 ;zabezpieczenie..JPG

Niebieskie to zasilanie syfonu / odpływ z pralki/

Gdy pisałeś o klapie przeciwburzowej pomyślałem ,że można by ją zastosować zamiast syfonu ;

Dać ją w pionie u góry .

Wysoki poziom podniesie klapę.

W przypadku przytkania pionu wpda wylewa sie na korytarz piwnic.Wszyscy zgłaszają w administracji.

Wielokrotnie mnie to uratowało

https://forum.murator.pl/topic/146046-wybija-z-kanalizacji-jak-si%C4%99-zabezpieczy%C4%87/#findComment-4213490