Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blacha na rąbek - tytan-cynk a może panele?

bartekgr

Recommended Posts

W projekcie domu mam przewidzianą blachę łączoną na rąbek na dachu i elewacji północnej (wizualizacja w załączeniu).

Projekt przewiduje wykorzystanie blachy tytanowo-cynkowej. Jednak ze względu na:

1) koszt materiału

2) koszt robocizny

3) problemami ze znalezieniem dobrej ekipy i niebezpieczeństwem błędów wykonawczych

rozważam wykorzystanie gotowych, powlekanych paneli aluminiowych lub stalowych z gotowym rąbkiem.

Co myślicie o takim pomyśle? Macie jakieś doświadczenia z takimi panelami? Czy rzeczywiście oszczędność na materiale i robociźnie będzie znacząca?

Blachy tytan-cynk, które oglądałem: ZM Silesia, Krak-Zinc, Rheinzinc.

Panele: Ruukki, blachy Pruszyński, Plannja, Prefa.

wizN..jpg

Co masz na myśli pisząc "panele". Z tego co widać Twój dach i elewacja to właśnie panele. Wytwarza się je jednak na budowie z blachy w kręgu no i niezbędna jest doświadczona ekipa! Niestety takie dachy i elewacje są kosztowne. Pozdrawiam.

wg mnie taki projekt będzie wyglądał dobrze tylko w tytan-cynku, ale cena zabija a o ekipy trudno.

Poza tym t-c zbiera odciski palców i "patynowieje" więc elewacja i dach będzie Ci z czasem zmieniać wygląd.

Te panele są lekko ryflowane i końcowy efekt może wyglądać jak jakieś sidingi/boazeria. EDIT: a, zauważyłem - są też płaskie :)

Edytowane przez jarett

Tytan- Cynk mam lukarne i dach nad garażem z tego materiału cena faktycznie powala, ale dobra firma (czytaj posiadająca wszystkie niezbędne maszyny) zrobi to ekstra- no i przy takiej powierzchni cena można pewnie trochę dogadać- mi robili lukarnę łukową to (średnica 9 m) to przywieźli gotowe elementy już odopwiednio wygięte z gotowymi rąbkami - jeżeli chcesz namiar - tylko z terminami trzeba być cierpliwym - ale robią dobrze - fakt cenią się, tyle że cieśle, dekarze, mój kierbud, którzy oceniali i widzieli niejedne roboty t-c stwierdzili że robota wykonana na ++++

• 3 weeks później...

Witam,

Jestem żywo zainteresowany tematem, ponieważ także zamierzam pokryć dach blachą na rąbek stojący. Jednak mam wiele wątpliwości jaką blachę zastosować. W zasadzie rozważam trzy opcje: Blachę cynk-tytan, blachę aluminiową powlekaną i blachę stalową ocynkowaną i powlekaną. Gotowe panele tzw. na "click" odradzało mi wiele osób, zarówno sprzedawcy pokryć dachowych jak i wykonawcy, twierdząc, że jest to pokrycie mało skuteczne i przy silnych ulewach ma tendencje do przepuszczania wody. Wątpliwości mam teraz tym większe, że na początku chciałem zastosować właśnie takie rozwiązanie, głównie z uwagi na prosty sposób montażu i estetyczne wykonanie. Pomijam już argument cenowy, gdzie "polecani" dekarze żądali za krycie m2 dachu blachą na rąbek - 90-120 zł / m2... masakra.

Ale abstrahując od cen montażu pokrycia dachowego, chciałem prosić zorientowane osoby o wyrażenie swoich opinii na temat różnych gatunków blach i ew. udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

- czy trudność ułożenia blachy cynk-tytan jest porównywalna czy może większa od ułożenia blachy na rąbek np aluminiowej i ew. na czym ona polega?

- wszystkie gatunki blach płaskich wielu producentów może dostarczyć już wstępnie uformowane i docięte na długość. Na dachu następuje już tylko mocowanie i dogięcie rąbków. Gdzie można tutaj popełnić największe/cej błędów?

- czy dla dachu dwuspadowego prostego o kącie nachylenia połaci 25% rąbek pojedynczy będzie wystarczający aby zapewnić dostateczną szczelność?

- blachy aluminiowe posiadają zazwyczaj większą trwałość i dłuższą gwarancję niż stalowe, czy dotyczy to także przyczepności powłoki zewnętrznej?

- bardzo proszę o opinie i opisy pokryć z blachy cynk-tytan po 30, 40, 50 latach. Miał ktoś styczność z takimi dachami?

- czy układając pokrycie z blachy cynk-tytan mam rzeczywiście pewność bardzo długiej trwałości? Czy może od razu lepiej zastosować inny, tańszy gatunek blachy i przewidzieć wymianę pokrycia za np. 20-25 lat?

- czy orynnowanie z blachy cynk-tytan lub aluminium jest wystarczające wytrzymałe dla polskich warunków klimatycznych? Głównie chodzi mi tu o wytrzymałość na obciążenie lodem i śniegiem.

- jakich producentów blachy aluminiowej i stalowej polecacie?

Będę także wdzięczny za wszelkie inne rady dotyczące pokryć dachowych z blachy płaskiej.

Edytowane przez Buszmen

• 3 weeks później...

hej, ja za jakiś miesiąc, półtora będę kryła dach tytan cynkiem Rheinzink na rąbek - mam dwie sprawdzone i polecone ekipy (W-wa) i jedną z poludnia Polski, jak to zrobię, podzielę się z Wami doświadczeniem.

Jeśli chodzi o róźnice między tytan-cynkiem a aluminium to przede wszystkim aluminium jest prostsze w "obsłudze", bo jest bardziej miękkie. Tytan cynk dlatego trudno układać, bo jest mniej elastyczny, więc robocizna droższa, a poza tym więcej blachy może pójść na straty. Tak mi to "na chłopski rozum" tłumaczono.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Nie widzę projektu (który zawsze możesz wysłać do konsultacji), ale już na podstawie wizualizacji powiadam, dlaczego tylko tytan-cynk:

KWESTIE TRWAŁOŚCI / BEZPIECZEŃSTWA:

- Dach przechodzi w elewację i jest to newralgiczne miejsce = obrobienie go "na klik" czy z jakiegokolwiek materiału powlekanego (stal czy aluminium) jest niemożliwe z zachowaniem szczelności. Dodam, że silikony czy uszczelniacze odpadają, więc w grę wchodzi tylko lutowanie.

- Jeśli nie daj boże w projekcie masz ukryta rynnę w tym miejscu, to życzę powodzenia każdej ekipie "z łapanki", choć da się to wykonać... Zakładam, że nie dałeś się namówić projektantowi na schowanie rury spustowej w elewacji = mostek termiczny i duży problem, jeśli rura pęknie

- każdy materiał m swoje zalety i ograniczenia (robię każdą blachą), ale w tym przypadku powlekane blachy maja same ograniczenia, więc co z tego, że zapłacisz 20% taniej...

KWESTIE ESTETYCZNE / GUSTU:

- Blacha przez swoją naturę faluje (KAŻDA, nawet stal o gr. 1,00 mm!!) i jest to jej uroda. Są pewne zabiegi blacharskie niwelujące to zjawisko (odpowiednia grubość blachy, krótkie odcinki, sposoby mocowania, dylatacji itp.). Jeśli ktoś chcę mieć idealnie równą płaszczyznę, niech stosuje szkło, męcząc się z łączeniami lub lany beton i później go szlifuje......:D

- ilość otworów okiennych w elewacji jest fajnym wyzwaniem dla DOŚWIADCZONEGO blacharza, więc jeśli jesteś wyczulony na estetykę, to popytaj firmy zajmujące się tytan-cynkiem o sprawdzonych wykonawców (po szkoleniach i z listą obiektów referencyjnych)

.... tyle na początek :)

[bEZ REKLAM PROSZĘ]

Edytowane przez Elfir

@januszgazda dzięki za odpowiedź. Co do meritum, to:

1) tak, dałem się namówić na ukrytą rynnę; rynna i rury spustowe są w warstwie ocieplenia, także w miejscu, gdzie są projektowane pozostaje po 10 cm styropianu (w sumie jest 20 cm)

2) jak oceniasz możliwość wykorzystania do tego typu realizacji blachy aluminiowej (http://pl.prefa.com/prefalz)?

Znam ten produkt. Niczym się nie różni od innego taniego aluminium dostępnego u polskich dostawców. Problemy pozostają te same, jak przy każdej blasze powlekanej, na dodatek większa rozszerzalność termiczna w porównaniu do stali o 40%. Więcej szczegółów da radę przedyskutować po wglądzie w projekt...

• 1 year później...
  • 6 years później...
Czy ktoś móglby polecic jakis wykonawcow dachu z pokryciem z tytan-cynku na rabek stojacy (podkarpackie) ?

U mnie wykonawcę do swojego produktu zawsze poleca producent. Jaki to tytan-cynk? Jeśli RHEINZINK, to proszę zadzwonić do Jakuba Turka, tel: +48 604 506 444, on jako doradca zna wielu dekarzy z tego regionu