Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZUZIA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli mogę coś dodać do radziłbym tą ściankę działową od dolnej łazienki lekko [ 15-20cm ] odsunąć do wiatrołapu. Wiatrołap jest i tak duży a nie trzeba się będzie gimnastykować jak ja gdzie umywalkę zmieścić żeby się nie przeciskać do kibelka. Ja wykombinowałem wnękę ale i tak po odjęciu ściany przy schodach zostaje tylko 90 cm. Można wytrzymać ale mogło być więcej. Szkoda że tylko ja widzę takie drobiazgi bo wiem że są wśród nas inni inwestorzy budujący Zuzię. Pewnie można byłoby uniknąć takich drobnych wpadek. To nie jest moja pierwsza budowa ale zawsze wiedziałem że uniknie się jakichś błędów z doświadczenia poprzednich realizacji, to znów da się ciała gdzie indziej. Cóż takie życie. Ale cieszy mnie że mogę pomóc innym. Pozdro...JL.....

Umka. co do drzwi rozsuwanych...to jak nie wieje jest ok. ale jak kiedyś zdrowo wiało to sam miałem problem z domknięciem tego patio. Nie jestem ułomkiem, nie żałuj na mechaniżmie domykania bo to jest na lata. O ile pamiętam to koszt tych prowadnic [ otwory Schuko a okucia Wink Haus ] to ok 700zł ale warto. Otwierałem podobne drzwi u znajomego bez wiatru i sporo się natrudziłem żeby poprawnie domknąć. U mnie w normalnych warunkach jest leciutko bez problemów.

...ten gif cholernie pasuje mi do sytuacji budującego. Wredny=bo czepia się wszystkiego, i zawsze mówi że to za dużo i że nie ma kasy.....Mnie to bawi....a was ???

:lol:

Nie bójcie się pytać.

Dzieki :D . To zaczne :lol:

Czy konstrukcja tak wielkiego przeszklienia jest sztywna i mocna? Wiem ze dyble, kotwy etc ale czy jest odczuwalna roznica w sztywnosci pomiedzy przeszkleniem z rozsuwanym i zwyklym skrzydlem? (narazie prawie nic nie wiem o oknach i czytam, ale nic nie znalazlam na temat roznic pom. patio i zwyklymi drzwiami :oops: ). I jeszcze - jakie szyby masz w tych oknach/drzwiach tarasowych? Czytalam, ze te slabsze szyby wiatr moze poprostu wywalic, a u nas czasami naprawde mocno wieje :roll:

Pozdrawiam :)

witam was wszystkich

My mieszkamy w Zuzi już rok domek śliczny. Ktos tam pytał o koszt przestalismy liczyc przy kwocie 250 tyś

A teraz zmiany

1. zabudowana wiata

2. zmienione schody z zabiegowych zrobilismy ze wspocznikiem

3. obniżony garaż kosztem wiekszego pokoju nad nim który został podzieliny na pół

4. zlikwidowaliśy bawole oczy ale jak bedziecie kryc dachowką to polecam ładnie wyglądają ale pod blachodachówke kupe roboty

5. skosy zalewane betonem polecam wygoda jak cholera a nie potem sie pieprzyć z płytami :lol:

potem dam jakieś fotki ze środka

Witam ponownie,

Zmiany, jakie wprowadziliśmy w projekcie to:

1.Częściowe podpiwniczenie (pod salonem, hallem, kotłownią);

2.Dzięki podpiwniczeniu kotłown ia poszła piętro niżej, a w jej miejscu powstała łazienka i mała garderoba;

3.Dzięki przeniesieniu łazienki zyskaliśmy piękny korytarz i odsłonięte schody;

4.Pozostawiliśmy łukowe okna;

5.Zmniejszyliśmy o 0,5 m okno balkonowe;

6.Zlikwidowaliśmy spiżarnię przy kuchni;

7.Kuchnia jest otwarta na salon i korytarz;

8.Podnieśliśmy ściankę kolankową o 25 cm – wystarczy w zupełności – musieliśmy dać okna z klamką na dole;

9.Obniżyliśmy dach o około 1 m;

10.Zmienilismy kąty połaci wiaty – są identyczne z głównym dachem;

11.Zlikwidowaliśmy wole oka;

12.Pokój sąsiadujący z łazienką na poddaszu podzieliliśmy i jednej części powstała pralnia a w drugiej garderoba;

13.Wykorzystaliśmy też identyczną powierzcznię – wnękę na poddaszu jak PaJak05 (będzie tam stała pralka);

Pozdrawiam SLY

Dzieki :D . To zaczne :lol:

Czy konstrukcja tak wielkiego przeszklienia jest sztywna i mocna? Wiem ze dyble, kotwy etc ale czy jest odczuwalna roznica w sztywnosci pomiedzy przeszkleniem z rozsuwanym i zwyklym skrzydlem? (narazie prawie nic nie wiem o oknach i czytam, ale nic nie znalazlam na temat roznic pom. patio i zwyklymi drzwiami :oops: ). I jeszcze - jakie szyby masz w tych oknach/drzwiach tarasowych? Czytalam, ze te slabsze szyby wiatr moze poprostu wywalic, a u nas czasami naprawde mocno wieje :roll:

Pozdrawiam :)

Też się tego obawiałem, ale jaka by nie była to trzeba to okno wstawić. Ja mam ten grubszy profil [ EURO ? ], a moim zdaniem drzwi z normalnym skrzydłem podczas otwierania tworzą jakąś tam dżwignię na ten słupek zawiasowy. To skrzydło waży chyba koło 100 kg z tą szybą. Można oczywiście podzielić na dwa ale muszą mieć min. 80 cm żeby nie trzeba otwierać obydwu do wyjścia. Sądzę że to rozwiązanie jest najlepsze, a czas pokaże czy miałem rację.

Seluch, nieżle to wygląda, lista zmian też imponująca. Najciekawszy pomysł to chyba z tymi schodami. Projektant jednak dał z nimi ciała.

Te bawole oka to też pomysł szatana, można to obrobić jedynie karpiówką i to też nie za rewelacyjnie.

Anusia, a jak macie rozwiązane ogrzewanie. Ja zrobiłem podłogówkę na parterze i cały czas myślę czy to wystarczy. Tak naprawdę to w salonie nie bardzo jest gdzie zawiesić grzejniki żeby od tego okna nie było chłodno.

Seluch, dziekuje za zdjecia :) Zazdroszcze odslonietych schodow ale u nas nie bedzie piwnicy wiec raczej bedziemy mieli jak w projekcie... A tak chcialam miec duze krecone :roll: :(

PaJak05 No wlasnie, trzeba to okno wstawic :) . A co do braku miejsca na grzejniki to znalazlam cos takiego

http://www.vasco.be/polish/products/convectorPits.htm

Moze warto w to zainwestowac bo duzo miejsca oszczedzamy... No i piekne jest :).

Mam takie rozwiązanie w domu w którym mieszkam obecnie, tylko starego typu tj, fawier. Jak się orientowałem w cenach takich nowoczesnych grzejników to mi kolana zwiodczały....6000 do 9000 zł bo trzeba zrobić na głębokość samej wylewki albo podnosić warstwę styro....

Zagęściłem na maxa podłogówkę przed tym oknem w 4-rech rzędach i modlę się żeby wystarczyło i żeby okna nie zaparowywały.

Jeszcze do tych grzejników....w tej kasecie zbiera się dużo kurzu i to krąży z powietrzem, to raczej nie za zdrowe i te czarne firanki. Mam w jednym z domów listwy grzejne na ścianach i ....tragedia. Czarne pasy tuż nad nimi. Lepiej nie ryzykować bo koszt duży a efekt mieszany.......

PaJak05

Z tym kurzem masz 110% racji - bedzie tragedia :x . U nas to tym bardziej odpada ze mamy psa wiec... :D. Zdecydowalismy sie na ogrzewanie kominkowe z DGP i instalacja CWU, narazie przeszukuje internet by znalezc jak to polaczyc :D. Jak nie znajde to do CWU bedzie tylko jakis boiler z grzalka elektryczna ... Moze dolozymy tez podlogowke, ale tylko przy tym duzym oknie, zobaczymy...

anusiu przepiekny macie domek :D. A moge prosic o zdjecia od frontu? Pliiizz :oops: :D

Pomyśl o kominku z płaszczem wodnym, tylko warunek jest taki że ktoś musi być stale w domu. Ja tak chciałem zrobić ale niestety razem z moją małżą pracujemy dość intensywnie więc odpada a przepalanie w weckendy to po przeliczeniu nakładów na zyski bez sensu. Podłogowe ma te zalety że nie jest potrzebna wysoka temp. z pieca i kondensat możesz zamontować [ jak masz gaz ] ale i przy łączonych instalacjach to się sprawdza. Na muratorze jest ich wiele, jak nie znajdziesz sama to Ci podrzucę linki....

Nie bój się tej podłogówki tak jak ja, mnie tęż wszyscy uświadamiają że jest to najlepsze rozwiązanie. Strach przed tym jest spowodowany nieznajomością w temacie.....i brak doświadczenia.

Myslelismy o "plaszczowym" kominku, ale nie chcemy grzejnikow na scianach, wiec bedzie kominek z DGP :) . W domu zawsze ktos jest - bedzie cieplo przez caly czas. A co do podlogowki - to myslimy o matach grzejnych zasilanych elektrycznie. Zrobimy to jezeli nie znajde jakiegos innego rozwiazania. Na razie szukam jak i czy w ogole mozna polaczyc zwykly kominek z grzaniem wody do cwu + podlogowki. :) .