Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZUZIA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym się w to nie pakował. Ciepło z kominka ma zróżnicowaną intensywność. Lepiej pomyśl o porządnym zasobniku 500-800 ltr. i wykorzystaj to ciepło z płaszcza. Jeśli jest ktoś w domu cały czas to to kominek z płaszczem jest idealnym rozwiązaniem do ogrzania takiej pow. domu.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36551&postdays=0&postorder=asc&start=1200

Poczytaj ten wątek od początku bo jest tam kilka ciekawych informacji.

Elektryczność no najdroższe żródło ciepła, też o tym myślałem ale po przeczytaniu licznych postów okazało się że na II taryfie nie da się ogrzać tak dużego domu bez konsekwecji finansowych.. Zrobisz jak zechcesz ale dobrze to przemyśl.

witam, umka nie ładuj sie w prad bo zbankrutujesz moi rodzice obecnie ogrzewaja mieszkanie a nie dom o powierzchni 120 m ^2 i płacą rachunki ponad 1200 zł obłęd i nie ma rewelacji. Jesli nie chcesz sie meczyc to gaz plus kominek z plaszczem wodnym do tego podłogówka i kaloryfery. Kaloryfery nie zabieraja az tyle miejsca wiec nie musisz sie tym zbytnio martwic. Pamietaj ze pod parapetem i tak raczej nic nie postawisz. Zawsze mozesz dodatkowo zrobic wnękę.

DGP fajna sprawa ale kosztowna. No ale wybór nalezy do ciebie.

Dzis jade na działke wiec zrobię kilka aktualnych fotek pozdrawiam

PaJak05 Dziekuje, przeczytalam ten watek. Jednak nie przekonalismy sie do tych kominkow :-? . Wlasnie myslimy o zasobniku (z ew. grzalka elektryczna ktora sie wlaczy jak zajdzie potrzeba) + kominek z DGP + nagrzewnica do cwu umieszczona w dystrybutorze kominka + kolektor sloneczny. Zastanawiamy sie nad podlogowka ale jeszcze nie zdecydowalismy.

Witam Seluch. Wcale nie zamierzamy ladowac sie w elektryczne ogrzewanie :) Dobrze wiemy co to jest i jak pustoszy kieszen :D . Gaz na naszej dzialce bedzie najwyzej za 3-4 lata wiec nie ma na razie o czym mowic. Co do DGP to po przeliczeniu wychodzi taniej niz kominek z plaszczem + wszystkie niezbedne instalacje.

Dziekuje i czekam na fotki :D

http://basiaisylwek.fotosik.pl/albumy/104290.html#e

umieściłem kolejne sześć fotek 4 z zewnątrz i 2 z wewnątrz praca na działce wre więc trochę jest tam bałaganu.

Jak widzicie mamy odbicie lustrzane jedno zdjęcia z wewnątrz obejmuje widok na kuchnię i gabinet a drugie na klatkę schodową i łazienkę

Pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego w nowym roku a ponieważ mam na imię SYLWESTER jutro będę chodził po ścianach a w poniedziałek głowa mi będzie od kaca pękać hehehehe :D :) :lol: :p :wink:

Wielkie dzieki za zdjecia. Bardzo mi sie podoba pomysl z niezabudowanymi schodami w Zuzi - pieknie to wyglada. A z tym kolorem dachowki domek wyglada jak prawdziwek wsrod drzew :D .

Sylwestrze, zycze wszelkiej pomyslnosci w Nowym Roku i zeby glowa nie bolala :lol:

Wszystkim forumowiczom zycze wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, szczescia i spelnienia marzen! :D

• 3 weeks później...

Właśnie dowieźli nam kocioł http://www.kotly-marciniak.isnet.pl/kotly-marciniak/kwsp.html

dodam tylko że trzy miesiące opóźnienia mieli no i teraz pozostaje go podłączyć i sprawdzimy co te cacko potrafi

hehe no nic to ide spac bo układałem dziś płytki w kotłowni - moje pierwsze a oko w wadze idealnie :)

• 1 month później...

Witam znów.

Dawno mnie nie było, niestety brak czasu. Ale poprawię się. Trochę czasu zajęło mi przeczytanie Waszej dyskusji. Wszystkim gratuluję trafnego wyboru czyli zuzi.

Jutro wrzucę kilka aktualnych fotek naszej. Jesteśmy na etapie szpachlowania, łazienek, projektowania kuchni no i oczywiscie zastanawiam się nad kominkiem z płaszczem wodnym.

Dziś pozdrawiam.

radek

A my dziś uruchomiliśmy piec :D nareszcie póki co od 3 godzin wszystko działa grzejniki grzeją podłogówka chodzi ciepła woda leci z kranu elegancja Francja 8) kuchnia już zaprojektowana, płytki się kładą znaczy Pan kładzie jest super :p 8) :) mam nadzieję że max w kwietniu się wprowadzimy i będzie gites :lol: jak ja się cieszę k… mać jest zajebiście :lol: :D :) 8) :p :wink:

No właśnie ..jak ta podłogówka, bo jestem pełen obaw.......... szukam na razie dobrego i taniego wykonawcy docieplenia poddasza, ceny mnie zabijają, od 160 do 240 zł/m2........ rozbój w biały dzień.............Zastanawiam się nad baterią słoneczną, kąt dachu wprost idealny ale czy to tak naprawdę sie opłaca....?

Od 160 do 240 ???? :roll: :roll: :roll: nie możliwe chyba od 16 do 24 zł policz za 160 zł przy 200 m dachu masz 32 tys no chyba ze to z materiałem ale i tak dużo duzo za duzo moje podliczenie:

Profile: 2500 zł

Wełna: 25 do 30 cm - 6000 zł

Folia: 200 zł

Płyta: 1400 zł

Wkręty: 500 zł

Robocizna: 1500 zł - kolega + swojego czasu nie liczę ale tutaj zaoszczędziłem jaieś 4500 zł tylko że jeszcze walczę z dwoma pomieszczeniami ale co tam :D

W sumie jakieś 12.100 zł

Co do podłogówki to mam piec na paliwo stałe od wczoraj nieżle chodzi :) a podłogówka rewelacja cieplutka ślicznie :D :) :D :) :D :)

Co do bateri słonecznej to chciałem zrobić u siebie taka instalację i mimo, że jestem po fizie na PP i solarami się trochę interesowałe i uważam że są super to inwestycja przewyższa ewentualne zyski - instalacja z baterią zwróci się po jakiś 15 latach a wtedy to będzie trzeba wymienić pewnie solar więc gra nie warta świeczki - no chyba że masz na zbyciu jakieś 20 koła bo tańszej instalacji nie warto robić - najlepiej tutaj kupować sprzęt z najwyższej półki bo na tym tańszym się nie opłaca :roll: :cry:

Niestety ale takie są u nas ceny, [ z materiałem ] mam 4-ry oferty w takim właśnie przedziale, ta najdroższa to z jakimiś aranżacjami i lampkami, światełkami itp

Znalazłem wykonawcę na sama robociznę za 35 zł plus moje materiały, też nie mało ale jakoś to przełknę..........

Mam ofertę na solary próżniowe, za ekran 24-ry rury plus płyn, rurki, zasobnik i zamontowanie ok 6000 zł.

http://www.klimatyzacja.com

Ale też się zastanawiam czy nie za długo to będzie sie amortyzować, ponoć można tym wspomagać ogrzewanie ale pewnie trzeba zasobnik ze 300 albo 500 litrów zamontować.......a tu nie bardzo jest gdzie to postawić....

PAJAK napisz kto jest producentem solarów za dobry zasobnik o malych stratach kosztuje okolo 3 tys zl wiec cala instalacja za 6 to jakas sciema.

Nie chce Cie zniechecac ale cos mi tu smierdzi...

Jak pisałem konczylem fizyke techniczna na PP mam tez kumpla ktory konczyl w tym samym roku i powiem Tobie ze solary to zajebista sprawa ale jesli nie masz co z kasa zrobic. Ja w to nie inwestowalem = czytaj nie mam tyle kasy ale moj kumpel sie w to laduje no ale go na to stac

obecnie solary to fajny bajer pamietaj ze tak naprawde to nie jest energia za darmo bo musisz rowniez uwzglednic koszty utrzymania instalacji a nie tylko jej zakup

Solary są jakieś tajwańskie, tyle tylko wiem, znam gościa który ma od roku ten zestaw ale nie dopytywałem jak to pracuje, jak coś więcej ustalę to napiszę.......ale myślę ze przy mojej trzy osobowej rodzince to będzie marna oszczędność, będę miał piec kondensacyjny i chyba wolę trochę do tego dołożyć niż się pawić w solar. Chociać na dachu Zuzi aż prosi się coś takiego.......