meggiz 13.10.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 wow.. fotki naprawde robią wrazenie.. moglabym juz mieszkac w takiej slicznej zuzience.. a tu jeszce taka dluga droga.. dzieki ze wrzuciles fotki tych schodow.. szczerze mowiac jakos inaczej to widzialam.. ;] a ze tak sie jeszcze zapyam jaka szerokosc ma stopien? z 85cm bedzie mial?? Pajak a ten budynek gospodarczy to tez projekt z archipelagu czy robiles indywidualny?? My w tym tygodniu [daj Boże] mamy dostac pozwolenie.. no i mam nadzieje ze fundamenty uda sie w tym roku wylac a na wiosne sru.. do dziela.. pozdrawiam meggiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 13.10.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Witam. Schody mają coś ok. 90 cm ale można to zmienić przesuwając dolną i górną ścianę od łazienek. Tej dolnej wyjdzie to tylko na zdrowie a górna i tak jest bardzo duża więc 20 cm.mniej nie wpłynie na walory użytkowe.Ja na dole nie realizowałem tej wnęki na prysznic bo uznałem to za bezsensowne. W tym miejscu w wiatrołapie mam super szafę. Poza tym w ostatniej chwili wyciąłem wnękę na umywalkę bo łazieneczka na dole ma po postawieniu ścianki k/g od schodów tylko 80 cm... Trochę kicha ale po schowaniu tej umuwalki w ściane jest ok. trzeba tylko od razy wiedzieć co się tam chce zamontować tzn. jaką umywalkę... ja sie trochę naszukałem żeby coś dopasować a i tak musiałem skuwać troche ścianę bo było za wąsko.Budynek garażowy jest chyba też z Archipelagu ale tego na 100% nie pamiętam. Musiałbym poszukać gdzieś dokumentacji. Jak znajdę to napiszę co i jak. Taki oddzielny garaż to w moim przypadku same korzysci. Widziałem gdzieś Zużkę z zabudowanym na garaż podjazdem i nie specjalnie mi się to podobało. Uważam że ten podjazd dodaje tej bryle uroku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggiz 13.10.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 My takze bedziemy stawiac budynek gosp. ale to ze wzgledu na wielkosc i rodzaj dzialki [rolna]. Chociaz zgadzam sie ze w zuzi nie pasuje zabudowany garaz.. ja ogolnie jestem przeciwniczka garazu polaczonego z domem.. Przejrzelismy juz steki tych projektow i w archipelagu nie widzialismy zadnych bud. gosp badz garazowych.. wiec jakbys sie tam doszukal byloby rewelacyjnie.. toche monotematycznie ale my ciagle gdybamy nad ta klatka schodowa.. i z ta lazienka na dole kombinujemy.. myslelismy juz zeby ja przesunac [likwidujac prysznic] na korzysc schodow.. ale raczej bedziemy budowac sie etapowo.. [najpier parter a potem gore] wiec fajnie bybylo gdzies sie wykapac.. ;]ogolnie cala budowa mnie przeraza.. zostanie chyba przy tym ze przesuniemy lazienke troche zmniejszajac wiatrolap.. a i wywalimy ta scianke od schodow zeby zrobic je czesciowo odsloniete.. tylko nie wiem czy po takich zabiegach da sie z tej lazieneczki korzystac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 13.10.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 .......... zostanie chyba przy tym ze przesuniemy lazienke troche zmniejszajac wiatrolap.. a i wywalimy ta scianke od schodow zeby zrobic je czesciowo odsloniete.. tylko nie wiem czy po takich zabiegach da sie z tej lazieneczki korzystac.. ??? Nie bardzo wiem o co konkretnie chodzi z tym wywalaniem ścianki i przesunięciem łazienki. Tam i tak jest już dużo kompromisów i w/g mnie to o czym piszesz jest niewykonalne. Nie zapominaj że jest tam spocznik który mocno ogranicza możliwości zagospodarowania tej przestrzeni. W rzucie parteru po podłodze to wygląda bardzo imponujęco ale w rzeczywistości jest z tym miejscem cieniutko..... Tak samo wygląda sprawa tego natrysku....Żeby do niego dojść trzeba wykonać skok przez klop....Niestety nie da się go wsunąć aż do ściany bo wstając z kibelka za każdym razem będzie bum w głowę o wspomniany spocznik. Generalnie te schody są tam wciśnięte na siłę i trzeba mocno się zastanowić zanim zaczniecie wprowadzać jakieś zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga-hej7 13.10.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Meggiz!Czy będziecie robić bawole oczy w pokoju nad garażem? My niby już postanowiliśmy, że nie, ale ciągle mnie to kusi. Tylko nie wiem jak z kosztami i potem z wykonaniem. Na razie jeszcze nie mamy zrobionej adaptacji, więc jeszcze możemy z nich nie rezygnować, ale nawet bez tego wycenia wyszła dość kosmicznie, pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 13.10.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Z tymi bawolymi to trzeba pamiętać że póżniej na dach to tylko karpiówka bo nic innego się nie będzie nadawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggiz 13.10.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 my zrezygnujemy z tych bawolich oczu.. fakt ladnie i kuszaco wygladaja ale juz nieco skomplikuja dach.. zrobimy zwykle polaciowe.. ktore moim zdaniem wygladaja bardzo dobrze [co widac na zdjeciach pajaka].. szczerze powiedziawszy dom jest drogi do wybudowania wiec z niektorych rzeczy zrezygnujemy coby chociaz troszke obnizyc koszty.. zrezygnujemy tez z tych okraglych okien.. ale to ze wzgledow estetycznych - nie za bardzo nam sie podobaja.. a co do tych schodow.. moze jakos zle napisalam i pokrecilam troche.. w kazdym badz razie chodzilo o to zeby ja troszke powiekszyc i drzwi zrobic od stony schodow a nie od strony holu jak sa w projekcie.. rozmawialismy z naszym fachowcem [chociaz tylko na podstawie rzutu] i powiedzial ze da sie zrobic..no ale hmm.. bedziemy mieli przed soba caly projekt to wtedy bedziemy sie martwic jakby nie dalo rady tak jak kombinujemy..3majcie sie cieplutko.. pozdrawiam meggiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 13.10.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 my zrezygnujemy z tych bawolich oczu.. fakt ladnie i kuszaco wygladaja ale juz nieco skomplikuja dach.. zrobimy zwykle polaciowe.. ktore moim zdaniem wygladaja bardzo dobrze Niestety ale ten ładny wygląd jest okupiony samymi kosztami....... Dachówka karpiówka [ koszt ] , okna na zamówienie [ koszt ] , skomplikowana obróbka wewn. pomieszczenia [ koszt ], gorsze od okien połaciowych doświetlenie wnętrza [ wada ] szczerze powiedziawszy dom jest drogi do wybudowania wiec z niektorych rzeczy zrezygnujemy coby chociaz troszke obnizyc koszty.. zrezygnujemy tez z tych okraglych okien.. ale to ze wzgledow estetycznych - nie za bardzo nam sie podobaja.. Wydaje mi się że koszt budowy jest podobny do innych projektów o porównywalnych powierzchniach. Zastanawiałbym się nad stropem monolitowym, mój wykonawca nawet namawiał mnie na to rozwiązanie ale nie wiem czemu uparłem się na wykonanie projektowe. Monolit jest jednak tańszy, lepszy i cieńszy co daje duże możliwości przy ew. podniesieniu ścian kolankowych poddasza. Co do łukowych okien to uważam że one właśnie nadają specjalnego wyglądu tego domu ale to oczywiście rzecz gustu a z tym się nie dyskutuje...... .....a co do tych schodow.. moze jakos zle napisalam i pokrecilam troche.. w kazdym badz razie chodzilo o to zeby ja troszke powiekszyc i drzwi zrobic od stony schodow a nie od strony holu jak sa w projekcie.. Teraz to już całkiem nic nie kumam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggiz 14.10.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 ok. co do schodow - to na razie skonczmy temat..co do kosztow masz racje ze sa porownywalne do domow o podobnym metrazu ale to nie znaczy ze sa male.. jezeli nie ma innej mozliwosci trzeba zrezygnowac z czegos by choc troche obizyc koszty.. wiec na pewno dachu nie pokryjemy karpiowka.. oknala lukowe jak najbardziej.. mowilam o okraglych [kuchnia i pom. gosp.] ktore nie za bardzo sa w naszym typie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 15.10.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam, Dawno mnie nie było. Tak na wlocie nie rezygnować w tym projekcie z okien łukowych - różnica niewielka a efekt niesamowity co do schodów to przez pomieszczenie nad wiatą, trzeba je bardzo dobrze rozplanować!!! Ja popełniłem mały błąd i mam zabiegowe z niedużymi podstopniami. A tak to co u Was zuziowicze słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 16.10.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 W/g mnie idealnym rozwiązaniem byłoby tak wyciągnąć pierwszy bieg schodów żeby spocznik połową zachodził nad kotłownię. Tam nawet jeśli wyjdzie [ a wyjdzie ] obniżenie sufitu na jakimś odcinku to nikt się do tego nie doczepi bo to tylko kotłownia.Przy takim rozwiazaniu zyska na funkcjonalności dolna łazienka.Jest to do zrobienia ale myślę że sprawa do rozpatrzenia na etapie projektu bo potem jak wykonawcy będą mniej kumaci to nie wybrną z tego tematu w trakcie realizacji.Trzeba tylko zastanowić się jak rozplanować schodki w pomieszczeniu na półpiętrze. Myślę że nieżle by było gdyby biegły w prawo od wejścia przy ścianie od łazienki. Taki układ byłby wygodny i korzystny.W dalszym ciągu apeluję o poszerzenie klatki o min. 20 cm na koszt górnej łazienki i tak bardzo duzej.Pozdro dla wszyskich budujących.... JL.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggiz 21.10.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 mialo byc juz pozwolenie.. i nie ma.. ( 2 i pol miesiaca temu zanioslam papierki do gimny.. a wczoraj sympatyczna pani stwierdzila ze jeszcze z 2 miesiace to potrwa.. ( wrrr.. no i jak tu byc optymista.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena OW 23.03.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam.Mieszkamy w zuzi od grudnia-jest super miłym domkiem.Czytałam wcześniejsze wpisy-zastanówcie się nad likwidowaniem natrysku w łazience na dole-naszym zdaniem taki dom potrzebuje 2 łazienek.My nasza łazienkę powiększyliśmy przesuwając ścianke wiatrołapu.Jeśli pokój na dole będzie gościnna sypialnią + zagospodaruje sie pomieszczenie nad wiatą na dodatkowy pokój-wychodzi 5 sypialni i tylko 1 łazienka-troche mało.Spiżarka przy tej kuchni jest super rozwiązaniem-niby duża kuchnia a przez duże okno mało w niej miejsca a pokoik na dole wcale nie jest taki mały.Tak jak pisali inni zakochani w zuzi-kilka drobiazgów sie wyłowi przed lub podczas budowy i sie je poprawi inne wychodzą już w życiu-czego jeszcze na forum nie było-ukośna ścianka między kuchnia a salonem powinna być pod bardziej rozwartym kątem bo pózniej jest tam trudno wstawic kuchenke.bardzo dobrze ocieplic strop pod wiata i ten kawałek nad tarasem-przed dużymi oknami-bo sa bardzo duże straty ciepła.Zainstalowalismy solary -7tys polski hewalexi działaja super .Co do ogrzewania -żałujemy że podłogówki nie zrobiliśmy na całym parterze .dodaje kilka zdjęć wiecej jak zrobimy porządki http://www.fotosik.pl/moje_obrazki.php Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena OW 24.03.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 witam właściwy link http://danimarz.fotosik.pl/albumy/608675.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phenian 05.04.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Witaj Marzena!!! Rozochociłam się oglądając zdjęcia i czuję niedosyt.Może masz trochę więcej zdjęc, a przede wszystkim wnętrza. Ciekawi nas rozwiązanie schodów oraz łazienki na dole.Pozdrawiam!!!! Ale Wam dobrze, już możecie cieszyc się Zuźką! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena OW 07.06.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 witam dodałam trochę nowych zdjęć http://danimarz.fotosik.pl/albumy/608675.html pozdrawiam marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phenian 07.06.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Pięknie urządzone!!! Jeszcze raz gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayykaa 31.01.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 witam!!!! czy już nikt nie zamierza budować "Zuzi"......co prawda zima sroga...ale wiosna chyba przyjdzie.....przeczytałam wszystkie wypowiedzi...bardzo interesujące ,,,,ciekawe zmiany....pewnie z którychś skorzystam.../Pajak/ Ty masz doświadczenie ..to juz Twój 3 domek!!! Ja sie przymierzam do budowy na wiosnę...w okolicach Kielc....czy ktoś buduje może "Zuzie"....zawsze to raźniej .!!!! pozdrawiam ..jeszcze z dalekiej północy Europy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayykaa 31.01.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 witam!!!!! cisza na forum....zima w pełni...każdy siedzi w mysiej dziurce!!! ...bardzo ciekawe wypowiedzi ..budowniczych "zuzi".... można sie dużo dowiedzieć....jak co zmienić....na bardziej funkcjonalnie... /PaJak/ to już Twój 3 dom....masz doświadczenie...szkoda,że ja nie będę miała takiego doradcy!!!! pozdrawiam Forumowiczów .....z dalekiej Skandynawii też zaśnieżonej.... byle do wiosny....!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kronia79 09.03.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 To już jakieś 3 lata jak mój mąż obiecał zdjęcia . Może mi się uda jakieś zamieścić, i pokazać jak mieszkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts