ave 21.03.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=357 Jesli podoba się wam bryła i równie niespokojny środek.... pozdrawiam p.s. ale to i tak ma być dom DLA WAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 26.03.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Włściwie to my budujemy ten domek Jest super na poczatku obawialiśmy sie ze bedzie nieustawny drogi i takie tam, ale gdybym mial znowu wybirac to pewnie znowu zaczalbym budowe zuzi :) Budujemy pod Poznaniem, wprowadzilismy kilka zmian m.in. czesciowe podpiwniczenie duzo by pisac mozna bylo ale niestety nie mam teraz czasu moze jutro cos skrobne cu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kronia79 27.03.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Seluch, jeśli to możliwe, to bardzo bym prosił o opis Waszych rozwiązań. A może masz jakieś fotki to na maila nie ma problemu. Pozdrawiamy.Magda i Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 27.03.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 No to czekam na e-maila Moje to: [email protected] [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kronia79 27.03.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 A oto mój mail:[email protected]Wysyłam kilka fotek naszej zuzi.Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 28.03.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Czy Wy również budujecie Zuzię??? Jeśli tak to wspaniale Jeśli nie to polecam Mamy dopiero stan zero bez dachu ale myśle ze za dwa miesiące się to zmieni i dach będzie piekny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia 28.07.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witam was wszystkich???My od grudnia mieszkamy juz w Zuzi jest swietna i sliczna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 29.07.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 A u nas już dach jest robiony wyglada pieknie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kronia79 22.08.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam.Miasłem trochę przerwę z odwiedzinami na Forum, ale tak się jakoś wszystko poukładało. Anusia, bardzo mnie cieszy, że ktoś inny również docenił walory zuzi. Jak Wam się mieszka i gdzie macie to Wasze szczęście? Przyślij kilka fotek.Seluch, wiem że Wasza zuzia ma już czapeczkę i nie zmarznie już jak się ochłodzi. Również prośba o fotki.A my jesteśmy na etapie karton-gipsu, czyli poddasze; trochę taras, trochę ogrodzenie. Otwory zewnętrzne już mamy. Czekamy na drzwi wejściowe.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 23.08.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witam, No to mogę powiedzieć, że wczoraj zakończyliśmy walkę z drenażem. Nie mogliśmy się uporać z wodą w piwnicy więc doszlismy do wniosku, ze zrobimy drenaż. No i tu pojawily sie klopoty!!! Musielismy kopac prawie na 3 metry ziemia sie wciaz obrywala wiec zajelo nam to 4 dni i 7000 zł Na chwilę obecną moge napisać że w dwoch pomieszczeniach wody juz nie ma a w trzecim jest jakies 2 cm no i mam nadzieje ze z trzeciej piwnicy woda zejdzie i nie bedzie z nia juz klopotyu. Dach juz skonczylismy wyglada przepieknie, powiem wam, że go obniżyliśmy o około 1 metr i zrobilismy wszystkie konty polaci identyczne dzieki czemu wiata i glowny dach wygladaja super. Dachowka Von Mullera w kasztanie wyglada naprawde super, a polaciówki mocno doświetlaja poddasze. Obecnie wchodzi instalator co cw ja bede kladl elektryke a okna wjada za jakies 4 tygodnie Ponieważ nie ma gazu kupujemy piec na eko groszek z dodatkowym rusztem. No dzieje sie wiele i mam nadzieje ze sie szybko wprowadzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kronia79 25.08.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam.Seluch, czyli zawiodła izolacja, czy jakiś inny powód? My zrobiliśmy drenaż w momencie gdy zalewaliśmy pytę w piwnicy. trochę pewnie zdążył się już zamulić, bo jedna z rynien miała złe odprowadzenie. Więc woda zabrała trochę ziemi, zrobiła się wyrwa metrowej szerokości i na półtora głęboka. Izolacja się sprawdziła i w piwnicy suchutko. Teraz mamy problem z tarasem - chodzi o odprowadzenie wody opadowej, która z tarasu spływa po kamiennym murze podpiwniczenia. Wszystkiego człowiek nie przewidzi a teraz mam zagwózdkę jak to zrobić żeby już do tego nie wracać. Potrzebny mi blacharz- dekarz króry robi w miedzi. W poniedziałek mam sie z jadnym spotkać. Zobaczymy co podpowie.Ponawiam prośbę o foty Waszej zuzi.Pozdrawiamy.Magda i Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrygul 22.11.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Chwalę się naszą Zuźką: http://galeria.interia.pl/galeria,g_id,48401Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kronia79 29.11.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Jerrygull, bardzo ładny domek. Widzę, że zrobiłeś lustrzane odbicie, zamiast wiaty - garaż i w spiżarni duże okno, no chyba że zmieniłeś usytuowanie ścian wewnętrznych. Dach kryty blachdacowka, zrezygnowałeś z okrągłego okna nad kuchnią. Piękne krajobrazy masz. Postaram się niebawem wkleić foty naszej zuzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 30.11.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 No witam. Bardzo cieszę się że jest ten wątek. Ja już najgorsze mam za sobą. Na wiosnę kosmetyka wewnętrzna i luz. Wprowadziłem kilka drobnych zmian w projekcie i ciągle jestem zadowolony z wyboru tego domku. To jest naprawdę przestronny i dobrze zagospadarowny dom bez zbędnych komunikacji itp. Jeśli chodzi o zmiany to zrezygnowałem np. z bezsensownej kichy pt. spiżarnia [ brzydkie małe okno i na dodatek u mnie od południa ] ,zyskała kuchnia z powierzchnią blatu roboczego oraz pokój który będzie moją oazą spokoju a spiżarnię wygospodaruję w kotłowni [ mam duży wolnostojący garaż więc klamoty precz z domu ], z innych zmian to likwidacja natrysku na parterze i wyprostowanie ściany przedsionku, wolę dużą szafę bo kto się kąpie na dole i w gatkach goni po schodach do garderoby?? W pokoju na półpiętrze będzie pralnia, suszarnia i sauna [ dodam że wszędzie podniosłem nieco ściany kolankowe więc nie mam tej pustki przy ścianach i przybyło mi ok 60 mtr2 ] oraz w pokoju nad gabinetem wykorzystałem wnękę dachu i wstawiłem tam okno [ foto ] przez co pokoik bardzo zyskał na funkcjonalności, w pozostałych dwóch pokojach na poddaszu zastosowałem lukarny i duże okna co rozjaśniło te pomieszczenia oraz sprawiło że jest przestronniej. Na stronkę wrzuciłem kilka zdjęć a w miarę postępów będę uaktualniał. Pozdrawiam wszystkich Zuziowiczów JL.......... http://neon123.fotosik.pl/albumy/84736.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 30.11.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Jerrygul, chyba wprowadziłeś jakies poważne zmiany wewnątrz bo mi ten komin od frontu jakoś nie pasuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 01.12.2006 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Zuziowicze , gdzie jesteście??? Coś cicho w naszym wątku. Tak mało macie do powiedzenia czy się wstydzicie wyboru??? To w/g mnie jeden z ciekawszych domków i trzeba być dumnym....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrygul 12.12.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Jeśli chodzi o komin to zdecydowałęm się na niego ze względu na kuchnie, która zrobiłęm w gabinecie. Dodatkowo skorzystała na tej wentylacji górna łazienka. Każdy komin jest ozdobą dachu i ten wg. mnie też zdobi. Ścianek kolankowych nie podnosiłem - zależało mi natym żeby dach siedział bardzo nisko bo wg. mnie łądniej wygląda. Na dole salon, jadalnia (kuchni), kuchnia (w gabinecie) są razem połączone. Spiżarkę też usuneliśmy - kuchnia się powiększyła, wyszło ładne okno w kuchni. Salon jest obniżony w stosunku do jadali i holu o 30 cm. Z dolnej łazienki usunęliśmy prysznic trochę ją pomniejszając na korzyść przedpokoju (ale ścianki nadal są ciekawie pokrzywione - między łazieką, a przedpokojem). Dach nad garażem jest podniesiony o jakieś 25 cm. Zamiast wiaty jest garaż (obawiałem się tego), ale moim subiektywnym zdaniem wyszło lepiej niż w oryginale. Na górze też trochę zmieniliśmy, dodaliśmy mała lazienkę (przysypialnianą), trochę pomniejszyliśmy przedpokuj (wyszło ciekawie). Też zachęcam do dyskusji. Widzę, że wielbicieli Zuzi jest niewielu. Dom jest drogi w wykonaniu. Żeby napradę ładnie wyglądał trzeba zaiwestować w dach (duża wieźba), droga dachówka, skomplikowany, zrobic ładne tynki, wydać sporo pieniędzy na okna itd.Sądze też, że nie wszystkim może się podobać (ma dość oryginalny wygląd). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 13.12.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 O kominie to nie w tym sensie. Po prostu nie ma go w tym miejscu na projekcie. Też się zastanawiałem nad takim rozkładem na dole ale stwierdziłem że tak rzadko jemy razem posiłki ze jest to bez semsu, zresztą znajomi mają podobnie połączoną kuchnię z jadalnią i miałem mieszane uczucia co do praktyczności tego rozwiązania. Ja ścianki podniosłem niewiele bo tylko 17 cm. więc nie odbiło się to niekorzystnie na wyglądzie zewnętrznym. Co do kosztowności wybudowania takiego domu to pytanie brzmi do czego porównujemy, bo jeśli do podobnych budowli w sensie wielkości, bryły itp. to dodatkowe koszty widzę tylko przy nietypowej konstrukcji więżby [ dodatkowe grubsze belki ]. Powierzchnia dachu 310 m2 to norma w takich domach więc nie wiem co może stanowic jakąś znaczna róznice w porównaniu do podobnych domów. Architektura ścian nośnych i działowych bardzo prosta, nie ma jakichś wydumasów typu balkoniki, wykusze itp. No może te okna, ale tak naprawdę to u mnie są zaledwie trzy z łukami a przy całości wydatków to wręcz niezauważalna różnica [ + 30% w stosunku do prostego ] Dachówka to tez kwestia wyboru choś nie ukrywam że tu akurat nic innego lepiej nie pasuje, zresztą zauważa się tendencję ku takiemu pokryciu w wiekrzości realizacji. Ja u siebie np. zrezydnowałem z wylewania betonem zewnetrznych tarasów i schodów, to dopiero podraża koszty, fundamenty, wylewki, terakota, krej, robocizna i wieczne ryzyko że w zimę odparzy. Zastosowałem wszędzie szlachetne kostki i galanterię betonową, policzyłem to i wyszło ze będzie ładnie i tanio [ czyt. ciut taniej ] Tynki zewnętrzne to też nie tragedia [ u Ciebie będzie trochę więcej no ale ja mam jeszcze wielki garaż ] z tego co pamiętam to pow. docieplana wynosi ok 270 m2 a samego koloru 165 m2 [ tynkowałem tylko do podbitki i inaczej rozliczałem się z wykonawcą za te dodatkowe metry ] tak że nie ma co tak przeżywać chyba że się liczyło na kalkulację z projektu a ta nie pokrywa się nigdy. Jak macie jakieś przemyślenia i uwagi czy pytania to piszcie, pozdrawiam PaJak..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrygul 17.12.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Kronia79. Dzięki za uznanie Dach jest przykryty dachówka koramic L15, ale faktycznie jak teraz patrze to na tych zdjęciach wygląda jak blachodachówka. Pochwal się swoim cudem (obiecywałaś zdjęcia - czekamy). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Umka 21.12.2006 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam wszystkich Wlasnie rozwazamy kupno tego slicznego projektu. Mam ogromna prosbe do budujacych i tych kto juz wybudowal to cudo - chce wiedziec jak najwiecej o procesie budowania, jakie koszty (przeczytalam ze domek jest drogi w wykonaniu - troszeczke sie przerazilam ), czy projekt jest dobrze wykonany - nie ma jakichs problemow ze strony konstrukcyjnej aby trzeba bylo glowkowac juz na budowie gdzie oprzec murlaty etc, bo z tego co przeczytalam o projektach Archipelagu takie rzeczy tez sie zdarzaja , na co warto zwrocic uwage przy budowie, czy moze warto podniesc scianke nad garazem (zmienimy wiate na garaz ) ... Bylabym bardzo wdzieczna za zdjecia Waszych domkow i w ogole za kazda uwage - wiadomo, dom sie buduje na dlugie lata - nie chcialabym wpasc w jakas pulapke ... jerrygul, PaJak05 - sliczne macie domki, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts