Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZUZIA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Co was przeraża w tych kosztach? Powiem szczerze że mam rozpisane za co i kiedy płaciłem ale nie podliczałem kosztów samej budowy tylko domu, pewnie nie byłoby dokładnie bo np materiały [ cegła, beton, cement itp. ] kupowałem razem na garaż i ciężko to rozdzielić. Po chwili zastanowienia myślę że z dachem [ Euronit plus okna dachowe Velux w tym 1 łazienkowe szt.5 i dwa wyłazy ] sam dom w stanie surowym otwartym to 120-150 koła max.[ stan na 09-12 2005 i małe układy z Vat-em na materiał ]

Uważam że w projekcie nie ma żadnych pułapek typu zła dokumentacja, jedyna sprawa o której nie napisałem wcześniej to żle rozplanowane schody. U mnie wydłużyłem dolny bieg o te dwa zabiegowe na spoczniku i jest lepiej, ale trzeba pamiętać o wydłużeniu ściany fundamentowej o te 60 cm, i w przypadku zmiany układu ścian łazienki na dole dobrze przemyśleć jakąś wentylację w ścianie z tego pomieszczenia bo póżniej jest kłopot. Reszta ok. Murłaty i inne ważne tematy są ok. tzn moje Antki górale może byli na tyle samodzielni że nawet mi tyłka tym nie zawracali i robili dobrze po swojemu bo jak jest coś nie tak w projekcie to każdy fachowiec wie sam jak to poprawić. W każdym razie w trakcie budowy bardziej martwiłem się żeby towar był na bieżąco bo znalazłem tanią i układową hurtownie niestety z kulejącym transpotrem a orły grzały jak zaczarowani. Pewnie nikt nie uwierzy ale w sumie 2 miesiące z więżbą a z przerwami tech. 6 tygodni. Na stronce zawieszę zdjęcie z datami

Jak coś to pytajcie, dzięki za uznanie Umka....

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PaJak05 Bardzo dziekuje za cenne uwagi :) . Zreszta, nie mam jeszcze projektu przed soba, ale bede pilnowac tych rzeczy... Chociaz nie wiem, mysle o przeprojektowaniu tych schodow na szerokie spiralne (chyba :D ).

Tempo mieliscie super - sprobujemy dorownac bo chcemy sie wprowadzic na jesen a zaczac w lutym-marcu jak tak dalej pojdzie z pogoda :D. Z niecierpliwoscia bede czekala na zdjecia :)

Prawdopodobnie spiralne schody nie wchodzą w grę z uwagi na pomieszczenie na półpietrze oraz na łazieneczkę pod nimi. Wkleiłem kilka starszych zdjęć z etapami początku , środka i zakończenia stanu surowego oraz ostatnie z prac wokół budynku. Ja gdyby nie problemy z prądem [ dopiero kwiecień 2007 ] to pewnie bym Święta spędzał w nowym domku, ale na szczęście mam gdzie mieszkać i nie bardzo mi się spieszy. Przynajmniej nie muszę dojeżdzać do pracy bo mam pod domem a po przeprowadzce będzie gorzej [ ale też nie żle bo tylko 5 km ] W sumie to wewnatrz mam wszystkie instalacje, tynki, zostało tylko zrobić podbitkę [ jest tego 200 m2 ] i dopieszcznie wykończeń. Z tym będzie zabawa bo jest taki wybór materiałów na podłogi, ściany itp. że można zawrotu głowy dostać. Pożyjemy , zobaczymy.

Zdrowych i Spokojnych Świąt wszyskim budującym a zwłaszcza miłośnikom Zuziek......

Bardzo dziekuje za zdjecia :) Gdyby byla taka mozliwosc to prosilabym jeszcze o pare zdjec od srodka :oops: :oops: (jezeli to nie problem), chcialabym zobaczyc czy Zuzia jest rzeczywiscie przestronna :oops: :) i jak wyglada ten wiatrolap. Co do schodow to niestety ma Pan racje - probowalam na rozne sposoby takie schody wkompanowac ale chyba nic z tego nie wyjdzie :cry:

A jaka jest faktyczna pow. dachu? - bo Archipelag podaje 311m2, czy to sie zgadza? U nas koncepcja wnetrz powoli sie rodzi - gres na podloge na parterze, pietro - panele podlogowe, cieple kolory... Zobaczymy, jeszcze dluga droga przed nami :D .

Spokojnych, rodzinnych Swiat i Szczescia w Nowym Roku wszystkim forumowiczom :)

Witam wszystkich,

Umka podesl Tobie zdjęcia na priva. Co do naszej zuzi to dach nasz jest o okolo 1m niższy od oryginału podnieslismy scianke kolankowa o 25 cm zarówno nad wiatą jak i nad całością parteru. Dom mamy w czesci podpiwniczony dzieki czemu łazienka jest w miejscu dawnej kotlowni a w wiatrolapie powstala garderoba.

Okna pozostawilismy lukowe jak i pozostaly wszystkie luki na zewnatrz domu no i wiaty tez nie zabudowalismy za wiata powstanie garaz jak kasa bedzie :)

Co do kosztow budowy to muszę powiedzieć że lepiej nastawic sie na wieksze wydatki niz na mniejsze kalkulacja biura projektowego ma sie nijak do rzeczywistosci. Prawda jest taka ze jak sie z kredytu buduje to liczy sie kazdy grosz (choć musze powiedziec ze po przekroczeniu 300 tys przestałem to robic bo mnie k... strzelala). Niestety projekt wybieralismy w 2003 roku a wtedy wszystkie materialy byly tansze. Zaczelismy w 2004 pozniej przerwa i na dobre ruszylismy w 2005/2006.

Wyboru jednak byśmy nie zmienili. Dom wyglada przepieknie a jak jeszcze okolica zalesiona i z górkami to domek wyglada super i wylamuje sie z obecnie czesciej wybieranych domow z dachami dwuspadowymi lub prostymi czterospadowymi.

Pozdrawiam i zycze wesolych swiat :)

P.S sorki za brak POLSKICH znaków ale zona mnie ciagnie do roboty :):):)

Seluch, bardzo dziekuje za odpowiedz :D . Tez mysle o podniesieniu scianek, byc moze nawet o 50cm, a dach odpowiednio oposcimy - porozmawiamy z architektem. Okna tez zostawimy lukowe - bardzo pieknie to wyglada. Zlikwidujemy jedynie okno w spizarni oraz w pom. gospodarczym, bo zabudujemy wiate i nie bedzie potrzebne... W zasadzie to nie planujemy wiekszych zmian, na razie wszystko nam odpowiada :) . Jak rozwiazaliscie problem ze schodami? PaJak05 pisze ze sa zle rozplanowane :( ?

A co myslicie o czarnej dachowce? Maz chce koniecznie czarna :D . Jezeli taka bedziemy robili, to pasowaloby chyba cokol oblozyc kamieniem - mysle o jakims ciemnym lupanym granicie :roll:

Witam,

Co do schodów to u nas są chyba jak w projekcie. Nie ma większego z nimi problemu no chyba ze ekipa budowlańców jest do d... . Co do koloru dachu to 5 km od nas wybudowala się zuzia z dachem czarnym lub grafitowym sam do końca nie wiem jaki to kolor. No widok tego dachu przekonał nas że jest to za ciemna dachówka ale to kwestia gustu i o gustach sie nie dyskutuje. Każdy zachwala swoje my mamy np kasztan von muller-a.

A nie masz przypadkiem zdjecia tej Zuzi pod czarnym/grafitowym dachem? :lol: Jezeli tak to baaardzo prosze :oops: . Ta "kolorowanka" ze strony Archipelagu nie za bardzo pomaga i byloby dobrze zobaczyc "na zywo" jak to wyglada... Moze maz jednak da sie przekonac do czegos jasniejszego :wink:

Swoja droga przepraszam "za brak POLSKICH znaków" - nie moge przelaczac sie z ENG na PL - komputer mi sie "zawiesza" :o :(

Ze schodami to nie chodzi o dupowatych budowlańców tylko architekta bez wyobrażni [ nie da się sknocić bardziej czegoś co od razu jest żle ] . Kto dzieli i tak mały spocznik na pięć pól na zakręcie w dodatku z wejściem z takiego "hochlanda" do pokoju na półpiętrze. Można sobie zęby połamać. Schody muszą być wygodne i bezpieczne, wg mnie każde zabiegowe są do bani ale w tym przypadku niestety nie da się tego uniknąć.

Umka, 50 cm ścian w górę to chyba za dużo, wierz mi że ja mam 17 a jeśli będzie 25 to świat i ludzie. Nie wiem jak inni ale ja wykorzystałem tę lukę w pokoju obok łazienki na górze i jest super. Kwestia podbicia belki trochę wyżej tak jak to robi się w lukarnach. Najlepiej poprosić o zmianę autora projektu, ja tego akurat nie dopilnowałem ale to żaden problem, dostałem za to pozwolenie na lukarny w pozostałych sypialniach i też jest dużo lepiej. Pow. dachu jest taka jak w projekcie a co do innych wymiarów też raczej nie zauważyłem żadnych odstępstw . Można zastanowić się nad poprowadzeniem dodatkowych kanałów wentylacyjnych w ścianie z dolnego pokoju, poza tym wszystko mi pasuje.

Seluch, jak możesz to wrzuć jakieś fotki na stronkę albo na priva bo może coś jeszczę można zmienić u mnie a i ciekaw jestem jak wyglądają inne realizacje.....

No jeśli jesteś w narodowej koszykarek to ukłon będzie konieczny. Ja mam pow. 180 i dochodząc do krokwy skośnej swobodnie sięgam ręką do ściany. Przy zalożeniu że sufit opuści mi się o szkielet i płytę k/g to to samo dojdzie do ścianek kolankowych i będzie ok [ ja tylko 17 cm ] przy 25 będzie lepiej. Zawsze można zrobić zgodnie z projektem czyli 60 cm od ściany i nie ma tego problemu, ale nie widzę takiej potrzeby. Zrobiłem kilka zdjęć ze środka ale nie chce mi się dzisiaj ich wstawiać. Zrobię to w tym tgodniu. Trochę pocudowałem, np. w dolnej łazience zrobiłem wnękę na umywalkę prostując ścianę rezygnując z prysznica, a ścianę przy schodach zrobię z luxwerów, kuchnię otworzyłem na maxa tj. nawet ścianę na wprost schodów przeznaczyłem na akwarium doświetlone przez okno z kuchni, a między kuchnią a salonem będzie tylko lada z taboretami. Salon jest dość spory [ teraz mam w użytku taki 58 m2 więc nie piszę że duży ] ale te ok 30 m2 dla trojga i od czasu do czasu jacyś znajomi to wystarczające, jak i reszta poieszczeń uważam za w pełni użytecznę pod względem metraż/przeznaczenie. Wszystko zależy do czego co ma służyć. Ja uciekam [ sprawy rodzinne ] z domu o pow. ponad 500m2 więc mam inne podejście do tematu. Te ok 210 m2 [ tyle płaciłem za wylewki ] uważam za aż nadto na swoje potrzeby. Mam już swój pomnik w innym mejscu kraju o pow. 380m2 tylko o charakterze komercyjnym i już mnie nie nosi w kierunku gigantomanii.

Umka, tak na marginesie to śmieszny zbieg okoliczności. Moja żona będąc w sanatorium na jesieni w Rabce poznała właśnie Zuzię z Wrocławia i troszkę się zaprzyjażniły. A to ci zbieg okoliczności!!! A może to Ty Zuzia bo użytkownik świeży.......przyznaj się.... Pozdro. JL.....

Niestety. Nigdy nie bylam w Rabce :) .

W narodowej nie jestem :lol: . Ale nie cierpie niskich pomieszczen - mam wrazenie jakby ten sofit opieral sie na mojej glowie, a i maz ma 199cm, wiec mysle ze te 25cm bedzie ok. Rowniez nie chce robic odstepu od scian - te 60cm mozna z powodzeniem zagospodarowac w inny sposob. Ciekawy pomysl z akwarium, pieknie bedzie to wygladac :) .

Mam już swój pomnik w innym mejscu kraju o pow. 380m2 tylko o charakterze komercyjnym i już mnie nie nosi w kierunku gigantomanii.

:lol:

Pozdrawiam i bede czekala na zdjecia :)

Właśnie wkleiłem kilka nowych fotek z wewnątrz. Jest tam ten nieszczęsny spocznik, wyobrażcie sobie jeszcze podzielony, na schodki do pokoju półpiętra wypadłoby wchodzić z podzielonego na 3 wysokości, tragedia. Zdjęcie na poddaszu to wykorzystana pustka w pokoiku przy łazience.

Nosek5, ten podjazd jest rewelacyjny, garaż pod domem już miałem i niechcę [ jednak z samochodu śmierdzi, zarówno z zagazowanych , diesla jak i bezynowca ] a do wyładowania auta z podróży, zakupów czy nawet po prostu wysiąść zeby nie moknąć to super. Tymbardziej że zrezygnowałem ze spiżarni obok kuchni przenosząc ją do kotłowni będzie wygodnie z noszeniem zakupów. Mam tam również gniazdo od odkurzacza centralnego tak że nawet w brzydką pogodę można posprzątać auto.

Co do kosztów to od ubiegłego roku tak się wszystko pozmieniało że niestety trzeba to policzyć samemu. Dochodzi kwestia technologii prac, czy beton gotowy, czy wylewki mixokretem czy ręczne, jaki strop [ ja dzisiaj robiłbym jednak monolit choć z tym się nic nie dzieje to jednak mono. jest tańszy ]

Moi wykonawcy np. w tym roku biorą ok 30% więcej za taki budynek bo jest niesamowity popyt na budowanie. Ja dodatkowo podnosiłem budynek dość wysoko ze ścianami fundamentowymi bo cała działka poszła do góry od 0.7 do 1.2 metra. Każdemu wyjdzie inaczej ale myślę że spokojnie można przyjąć ok. 400 koła i wzwyż zależnie od standardu wykończenia [ ja liczę wszysko tj. dokumenty, media, ogrodzenie itp a nie tylko sam dom ] Pozdawiam i życzę miłego oglądania fotek oraz proszę o uwagi....JL.......

Spróbujcie na przeglądarce Opera bo WinExpr. jest tak wolny że szału można dostać. Ja od jakiegoś czasu korzystam i jestem pod wrażeniem i żadne śmiecie do systemu mi się nie czepiają a poprzednio same krzaki.

Ps. Umka, jeśli chcesz zabudować tą wiatę to nie oszczędzaj na ładnych dużych oknach bo można zepsuć całą bryłę budynku. Ten przejazd nadaje lekkości całości.......

Spróbujcie na przeglądarce Opera bo WinExpr. jest tak wolny że szału można dostać. Ja od jakiegoś czasu korzystam i jestem pod wrażeniem i żadne śmiecie do systemu mi się nie czepiają a poprzednio same krzaki.

Ps. Umka, jeśli chcesz zabudować tą wiatę to nie oszczędzaj na ładnych dużych oknach bo można zepsuć całą bryłę budynku. Ten przejazd nadaje lekkości całości.......

Na ostatnim zdjęciu we wnęce, tam gdzie leży wiaderko będzie jakiś grill :D :D :D

Tak, zrobiłem zgodnie z projektem. Miałem w pewnym momencie zakusy na wkopanie pod kostkę rury od paleniska przy krawędzi tarasu a z tego grilla zrobić wędzarnię. Trochę o tym czytałem i wydało mi się to fajnym pomysłem, ale wszyscy mi odradzali, że drzwiczki będą nieszczelne, że dym i smród więc dałem sobie siana. W sumie to nienajgorzej wygląda, muszę pomyśleć nad jakimś efektownym wykończeniem i będzie oki......

Tynki mam cem/wapienne z wykończeniem piaskiem kwarcowym. Z uwagi na sporą ilość przewodów elektrycznych do ukrycia k/g nie zdało by egzaminu zresztą uważam że tak jest zdrowiej. Co do okna tarasowego to zmniejszyłem w trakcie murowania bo z lewej strony patrząc od wewn. było bardzo wąsko i wchodziło mi to w grila, a po co. Teraz ma 3,60 i rozsuwane środkowe skrzydło [ szer 1,2 m ] co uważam za najleprze rozwiązanie bo nie cierpię szarpania się z firankami przy otwieraniu a poza tym dom stoi na lini zachodniego tunelu napowietrzającego Warszawę więc szklarz miałby co chwilę robotę.......