Jarek.P 28.07.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Muszę po budowie podnieść trochę grunt przed domem, średnio o jakieś 40cm. Na wierzchu miejscami będą chodniki, miejscami jakieś nasadzenia.I teraz pytanie: czym to najlepiej zrobić?a) - piaskiem, takim, jak do zasypywania fundamentów, bo się ładnie zagęści, a tam, gdzie będę chciał coś posadzić, najwyżej go potem trochę podbiorę i wsypię ziemi ogrodowej?b) - te 40cm to nie tak znów dużo, więc dać ziemię "czarną" po całości, pod chodniki ona się jakoś (jak?) zagęści c) - czy może jakoś kombinować z mieszaniem obu sposobów? Absolutnie sobie tego nie wyobrażam, areał jest zbyt mały, żeby miejscami sypać piasek a miejscami ziemię, wszystko to przy pomocy koparkoładowarki w dodatku Nie ukrywam, że najbardziej mi odpowiada sposób pierwszy, bo najprostszy wykonawczo dla mnie na chwilę obecną, ale wolę spytać praktyków, co już ten etap przerabiali. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.07.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Proponuję ziemią. Nie musi być ogrodowa.Na piasku to nawet trawa nie urośnie.A przysypanie piasku 10 cm ziemi spowoduje ,że po paru dniach upału wszystko wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.07.2010 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 O widzisz, o tym nie pomyślałem, dzięki.A co w tym momencie z zagęszczaniem takiej ziemi pod chodniki? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 28.07.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 O widzisz, o tym nie pomyślałem, dzięki. A co w tym momencie z zagęszczaniem takiej ziemi pod chodniki? J. Wykorytujesz, zrobisz podbudowę piaskową, chudziak itd. Klasyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 28.07.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witamjaka obecnie jest gleba?Jeżeli gliniasta- nasyp piasku Jeżeli piaszczysta- nasyp czarnoziem PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts