Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za głęboki wykop pod ławy :/ czym zasypać ?

Dzafa 700

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie Wink zleciłem koparce wykop pod ławy 1m i pojechałem do pracy, dziś podjeżdżam a tu dziursko na 1.5m. Teraz mam pytanko czy zasypać s powrotem ziemią te 50cm i jakoś to ubić ? dodam że mam fundament bez piwnicy i w dodatku drewniany dom, ziemia to glina i piasek.

Witam wszystkich serdecznie Wink zleciłem koparce wykop pod ławy 1m i pojechałem do pracy, dziś podjeżdżam a tu dziursko na 1.5m. Teraz mam pytanko czy zasypać s powrotem ziemią te 50cm i jakoś to ubić ? dodam że mam fundament bez piwnicy i w dodatku drewniany dom, ziemia to glina i piasek.

Najprościej byłoby zostawić ten poziom a dojdzie Ci koszt dodatkowego 0,5m ściany fundamentowej. Przynajmniej będziesz miał pewność, że grunty pod fundamentem nie przemarznie....Można też tę różnicę pomiędzy stanem projektowanym a faktycznym zalać chudym betonem albo piachem, pospółką przy zagęszczenie nie mniej Id=0,6. Z pewnością wsypanie z powrotem wybranej ziemi jest błędem w sztuce budowlanej, chyba, że jest to grunt niespoisty nadający się do celów budowlanych, np piach o przyzwoitej frakcji. Czy w wykopie pojawiła się woda gruntowa - nie opadowa? Rób to wszystko szybko by absolutnie nie dopuścić do nawodnienia wykopu.

Najprościej byłoby zostawić ten poziom a dojdzie Ci koszt dodatkowego 0,5m ściany fundamentowej. Przynajmniej będziesz miał pewność, że grunty pod fundamentem nie przemarznie....Można też tę różnicę pomiędzy stanem projektowanym a faktycznym zalać chudym betonem albo piachem, pospółką przy zagęszczenie nie mniej Id=0,6. Z pewnością wsypanie z powrotem wybranej ziemi jest błędem w sztuce budowlanej, chyba, że jest to grunt niespoisty nadający się do celów budowlanych, np piach o przyzwoitej frakcji. Czy w wykopie pojawiła się woda gruntowa - nie opadowa? Rób to wszystko szybko by absolutnie nie dopuścić do nawodnienia wykopu.

OK dzięki za szybką odpowiedź, muszę teraz policzyć co wyjdzie taniej chudziak czy podniesienie o 0.5m ściany.

a woda się nie pojawiła :)

Panowie a morze zasypać mieszając żwir+piach+ i moją ziemię ?

Edytowane przez Dzafa 700

niczym nie zasypywać....

jak już się nie dopilnowało, trzeba zacisnąć zęby i kupić parę gruszek betonu więcej...

To radzisz wylać 0.5m chudziaka ? bo znalazłem na internecie rożne wyjścia i nie wiem co będzie najlepsze.

- sam chudziak (tylko czy można tyle wylać pod ławy ?

- zasypać to moją rodzimą ziemią ale bez gliny i wynająć ubijarkę

- wysypać pospółka

Przecież Ci piszą wyraźnie, niczym nie wolno zasypywać !!!

Jak ten z koparki miał napisane że na metr a zrobił na 1,5 to niech płaci za beton... to jest nieprofesjonalne podejście, jak się wie że się robi wykop pod fundament a się kopie o 0,5 metra niżej ? Przecież to są koszta...

Z tego co czytam na necie strefa przemarzania w Polsce sięga nawet do 1,4 m. Czyli masz zbędne parę centymetrów cm jeśli jesteś z południowej części Polski. Oczywiście do źródeł na internecie należy podchodzić z duża dozą sceptycyzmu, pytać należy zawsze swojego kierownika budowy lub jakiegoś fachowca.

http://www.budujemydom.pl/images/stories/artykuly/659d.jpg

Chociaż i taki fachowiec czasem wpadnie na pomysł żeby podsypać...

Edytowane przez m4rsh4ll

To radzisz wylać 0.5m chudziaka ? bo znalazłem na internecie rożne wyjścia i nie wiem co będzie najlepsze.

- sam chudziak (tylko czy można tyle wylać pod ławy ?

- zasypać to moją rodzimą ziemią ale bez gliny i wynająć ubijarkę

- wysypać pospółka

Wykonać ławe o poł metra niżej i wykonać ścianę fundamentową wyższą.

Rodzimy grunt sie nie nadaje, pospółkę tez trzeba ubijać