goldboyy 28.07.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 witam, planuję postawić wiatęok 35mkw, którą być może kiedyś zabuduję jako garaż (płyta osb)-tak aby można było coś porobić hobbystycznie przy samochodzie.Mam zamiar wylać wylewkę betonową gr ok 10 cm wraz z kanałem, aby z można było obejrzeć/naprawić auto od spodu. Ziemia ma moim terenie to piaszczysty leśny grunt (lasy sosnowe-więc piasek) poziom wód gruntowych kilkanaście lat temu był poniżej 8m. Moje pytanie brzmi: 1)- czy taką wylewkę (w pózniejszym czasie pomalowaną farbą do wylewek aby nie pyliła) można bezpośrednio wylać na tym piasku , czy lepiej zrobić jakąś izolację poziomą-choćby w postaci czarnej foli rozłożonej na gruncie przed wylewką ? czy może zaizolować tylko sam kanał. 2)- zastanawiam się czy jest sens też wyłożyć kanał styropianem 5 cm od wewnątrz- po to aby scianki nie byłyzbyt zimne w lecie i nie skraplała sie na nich rosa/wilgoć w upalne dni wiata a docelowo garaż nie będzie ogrzewana, no może sporadcznie w zimie podczas gdy bym chciał cos podłubac przy samochodzie, lub posiedzieć z kolegami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 30.07.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Dziś jest sucho i nie ma zagrożenia jednak może przyjśc rok, w którym okaże się że jest zupełnie inaczej.........Wielu już tego doświadczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldboyy 02.08.2010 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 ja mieszkam na suchym piaszczystym gruncie, chodzi mi tylko o kapilarne podciaganie ( nie wiem czy to dobrze ująłem) wilgoci z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts