Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

ellik - widziałem, czytałem.

Strasznie szybko Ci wyszedł zwrot kosztu montażu w warstwie ocieplenia - ja pamiętam że kiedyś pytałem na forum o typowy zwrot kosztów i ludzie rzucali 10-15 lat.

Rolety się da zamontować przy oknach w warstwie ocieplenia - oczywiście zależy jeszcze jak wysokie okna i ile ocieplenia się planuje.

Może być jednak potrzebne dołożenie styropianu na elewacji bądź cofnięcie nadproża.

Ja do dzisiaj żałuję że daliśmy ciała z roletami i cały czas patrzeliśmy na nie przez pryzmat montażu w warstwie ocieplenia, kiedy po prostu mogliśmy podnieść nadproża, tak jak to zrobiła Spirea :(

Szukam i szukam i wychodzi mi że wszystkie firmy robiące ogrody zimowe, robią podkonstrukcję tylko na aluminium :(

A może ktoś widział/ma konstrukcję typu ogrodu zimowego na drewnie?

W firmach mi mówią że drewno za dużo problemów sprawia i za mało wytrzymałe przy tego typu zastosowaniach (trzebaby dać bardzo grubie przekroje belek), za to mogą zaoferować na konstrukcję aluminiową coś w stylu faktury (i koloru oczywiście też) drewna.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile płacicie za m2 tynków wewnętrznych (zarówno gipsowych, jak i cementowo-wapiennych)?

Zastanawiamy się czy nie wziąć jednak okien z montażem w warstwie ocieplenia, ale to spowoduje potrzebę zmiany wymiarów okien, a więc przesunięcie nas znowu na dół kolejki i zapewne montaż najwcześniej na początku maja :(

Ja robię elewację zdecydowanie po tynkach wewnętrznych.

Wewnętrzne robią się już, potem instalacje i wylewki, wszyscy radzą żeby z ociepleniem ścian odczekać aż woda po tynkach i wylewkach odparuje, więc ocieplenie zewnętrzne ścian i potem tynki będę robiła pewnie późnym latem/wczesną jesienią... zależnie od pogody i czasu ekipy.

A co do rewolucji w kolejności wykonywania prac to nie obawiacie się robienia jakichkolwiek instalacji przed zamknięciem budynku.... niestety w naszym kraju kable i rurki lubią dostać nóg :(

Bardziej mi się podoba wersja druga: telewizor dalej od stołu jadalnego, wyraźnie oddzielone "obszary funkcyjne" jadalni i salonu, no i bez tej zabudowy bibliotecznej, która sama w sobie jest fajna, ale do salonu wprowadzalaby - moim zdaniem - wrażenie nieładu. chociaż to może kwestia wizualizacji. w pierwszej nie podoba mi się ta dłuuuga sofa "z widokiem" na stół :) (jakie tam są w ogóle wymiary?). z kolei w drugiej trochę szkoda, że sofa będzie właściwie tyłem do okien i przestrzeni.

podsumowując: sama nie wiem, co wybrać :/

Dostaliśmy właśnie wyliczenia zapotrzebowania na energię dla opcji montażu okien zlicowanych ze ścianą i montażu okien w warstwie ocieplenia.

Różnica jest rzędu 3200kWh na rok, co dałoby realne oszczędności rzędu kilkuset złotych rocznie...

No i nie wiem co z tym zrobić :(

Jeśli weźmiemy te okna w warstwie ocieplenia, to się wszystko opóźni znowu o 3 tygodnie...

Salik, gdzie zamawiałeś wyliczenia odnośnie do opłacalności montażu w warstwie ocieplenia?

No i pytanie, czy to będą tylko 3 tygodnie, czy nie więcej. Oraz czy kosztuje Was opóźnienie w budowie (nas np. tak, każdy miesiąc to jakieś 2-2,5k pln czynszu), bo to też należy uwzględnić.

Tatarak, sprawdź Mariusza Sobielę (Bauman Oleśnica) lub Lakbud. Swego czasu przekopałam się przez posty na grupie z więcej niż roku i oba te punkty były bardzo polecane, jeśli chodzi o Jezierskiego. Aktualnie Lakbud ma Hekaplast, w Baumanie masz do wyboru Jezierskiego, MS i chyba też Hekaplast.

Swoją drogą Jezierski zamówienia na bieżąco robi bardzo szybko, z kolei Hekaplast zalicza opóźnienia, więc to głos przeciw wypadaniu z kolejki.

Salik, gdzie zamawiałeś wyliczenia odnośnie do opłacalności montażu w warstwie ocieplenia?

Musiałem zlecić wyliczenia zapotrzebowania cieplnego budynku, bo nie miałem ich w projekcie i przy okazji poprosiłem o wyliczenie zapotrzebowania dla dwóch rodzajów mostków cieplnych.

No i pytanie, czy to będą tylko 3 tygodnie, czy nie więcej. Oraz czy kosztuje Was opóźnienie w budowie (nas np. tak, każdy miesiąc to jakieś 2-2,5k pln czynszu), bo to też należy uwzględnić.

Opóźnienie nas nie kosztuje jako tako, 3 tygodnie to termin jakim minął od zamówienia - całkowity czas produkcji naszych okien to 6 tygodni.

Swoją drogą Jezierski zamówienia na bieżąco robi bardzo szybko, z kolei Hekaplast zalicza opóźnienia, więc to głos przeciw wypadaniu z kolejki.

Nie słyszałem jeszcze o opóźnieniach w Hekaplaście (a przynajmniej nikt nie pisał na forum - skąd masz informacje o opóźnieniach?), natomiast odnośnie Jezierskiego to proponuję zerknąć na ostatnie 2 strony wątku "Opóźnienia w dostawie okien"...

Nie słyszałem jeszcze o opóźnieniach w Hekaplaście (a przynajmniej nikt nie pisał na forum - skąd masz informacje o opóźnieniach?), natomiast odnośnie Jezierskiego to proponuję zerknąć na ostatnie 2 strony wątku "Opóźnienia w dostawie okien"...

od dystrybutora heka.

Z jezierskim sprawa nie jest do końca oczywista - mają kredyt w hermesie (nie wiem do końca, czy to działa jak faktoring, czy to ciut inna forma finansowania) - w każdym razie muszą bieżące zamówienia produkować i dopiero z zysków z aktualnych zamówień nadrabiać tyły. No ale sama też nie jestem na tyle odważna, aby zaryzykować ;) Wiadome wątki czytam od dawna.

Nie wiem jeszcze, czy będę zamawiać okna w Lakbudzie (polecam tam p. Monikę) czy w Baumanie, ale oba te miejsca zrobiły na mnie duże wrażenie pod względem obsługi klienta, a z tego, co wiem, montaż i obsługa posprzedażowa również jest ok.

Oferty cenowe mam na bardzo, bardzo zbliżonym poziomie. Jak na razie ;)

przestraszyliście mnie z tym opóźnieniami w Hekaplaście. Nasze na produkcję mają wejść 12-go kwietnia. Liczę, że ok. 18 będę miała montaż. Jestem uzależniona od okien, bo inaczej nie dostanę transzy. Wykonawców już przełożyłam (chociaż jeszcze został mi instalator co). Po ostatnich wpisach u Jezierskiego, to nie ryzykowałabym zamawiania u nich. Jak wyjdą na prostą to ok, ale teraz jest za wcześnie. Ciekawa sprawa z tym Hermesem -zwykle firmy idą do banku po kasę.

Co do rysunków, to też jestem za opcją nr 2. My teraz mamy wrysowaną sofę ze szezlongiem zwróconą w stronę stołu i tyłem do ogrodu. "Po drodze" stanie pewnie jakiś fotel. Mam jednak wątpliwości co do wygody oglądania tv dla osób siedzących na głównej części sofy. Możliwe, że trzeba będzie to przestawić - tylko, że z tyłu zostanie koza.

U Ciebie Salik proponowałabym jeszcze obrót stołu o 90 stopni. Teraz niepotrzebnie marnujesz miejsce z boku. Jak obrócisz - będziesz miał więcej miejsca między salonem a stołem.

Witam,

Nie znam preferencji, ale jak dla mnie zdecydowanie lepsza jest wersja 2. Zgadzam się całkowicie ze Spireą, jeśli chodzi o przestawienie stołu o 90 stopni. Siedzący nie są tyłem do ogrodu i do kuchni. Mają kontakt wzrokowy z Gospodynią, jeśli ta akurat coś smacznego "pichci" ;)

http://foto1.m.onet.pl/_m/6fed48fc5ff66ab4eea14fa354f038f9,21,19,3.jpg

Ja to chyba nie bardzo zrozumiałam te plany posadowienia mebli.

Czy w pierwszej wersji ma być sofa tyłem do tej całej ściany mebli, na której znajduje się też telewizor? Bo to byłoby bez sensu....

Poza tym ta sofa jest ogromna i moim zdaniem niepraktyczna, wolę narożniki (jak w wersji 2) lub osobne mniejsze sofy/fotele, które można dowolnie ustawić. Na tej wielkiej sofie wszyscy musieliby siedzieć rządkiem obok siebie. Jakoś dziwne wydaje mi się spotkanie towarzyskie i rozmowy w takiej konfiguracji ;)

Zatem jestem za opcją nr 2.

przestraszyliście mnie z tym opóźnieniami w Hekaplaście. Nasze na produkcję mają wejść 12-go kwietnia. Liczę, że ok. 18 będę miała montaż. Jestem uzależniona od okien, bo inaczej nie dostanę transzy. Wykonawców już przełożyłam (chociaż jeszcze został mi instalator co). Po ostatnich wpisach u Jezierskiego, to nie ryzykowałabym zamawiania u nich. Jak wyjdą na prostą to ok, ale teraz jest za wcześnie. Ciekawa sprawa z tym Hermesem -zwykle firmy idą do banku po kasę.

CHyba źle się wyraziłam i nie chcę Was straszyć ani wprowadzać w błąd - nie chodzi o jakieś wielkie opóźnienia w hekaplaście, raczej to jest kwestia kilku dni, zresztą pewnie wkalkulowana w ramy czasowe, w jakich działają dealerzy - spowodowana dużą ilością zamówień przerzuconych od Jezierskiego, bo był taki moment. No i niestety smutna prawda - jeśli firma obsługuje dwa rynki: polski i niemiecki, to raczej pozwoli opóźnienia na rynku krajowym :/ W każdym razie nie sądzę, abyście mieli się o co martwić, raczej to uwaga, że nie ma liczyć na jakieś przyspieszenia zamówień.

Hermes czy faktoring jest opcją dla firm zakredytowanych po uszy, które w bankach nie mają już czego szukać.