salik 22.03.2011 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 ellik - widziałem, czytałem. Strasznie szybko Ci wyszedł zwrot kosztu montażu w warstwie ocieplenia - ja pamiętam że kiedyś pytałem na forum o typowy zwrot kosztów i ludzie rzucali 10-15 lat. Rolety się da zamontować przy oknach w warstwie ocieplenia - oczywiście zależy jeszcze jak wysokie okna i ile ocieplenia się planuje. Może być jednak potrzebne dołożenie styropianu na elewacji bądź cofnięcie nadproża. Ja do dzisiaj żałuję że daliśmy ciała z roletami i cały czas patrzeliśmy na nie przez pryzmat montażu w warstwie ocieplenia, kiedy po prostu mogliśmy podnieść nadproża, tak jak to zrobiła Spirea Szukam i szukam i wychodzi mi że wszystkie firmy robiące ogrody zimowe, robią podkonstrukcję tylko na aluminium A może ktoś widział/ma konstrukcję typu ogrodu zimowego na drewnie? W firmach mi mówią że drewno za dużo problemów sprawia i za mało wytrzymałe przy tego typu zastosowaniach (trzebaby dać bardzo grubie przekroje belek), za to mogą zaoferować na konstrukcję aluminiową coś w stylu faktury (i koloru oczywiście też) drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.03.2011 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Ile płacicie za m2 tynków wewnętrznych (zarówno gipsowych, jak i cementowo-wapiennych)? Zastanawiamy się czy nie wziąć jednak okien z montażem w warstwie ocieplenia, ale to spowoduje potrzebę zmiany wymiarów okien, a więc przesunięcie nas znowu na dół kolejki i zapewne montaż najwcześniej na początku maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.03.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 mnie dziś jeden oferent powiedział 27 zł za metr (cementowo wapienne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 25.03.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Za tynki cementowo - wapienne z materiałem 25 PLN/m2. Właśnie się kładą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 29.03.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja robię elewację zdecydowanie po tynkach wewnętrznych. Wewnętrzne robią się już, potem instalacje i wylewki, wszyscy radzą żeby z ociepleniem ścian odczekać aż woda po tynkach i wylewkach odparuje, więc ocieplenie zewnętrzne ścian i potem tynki będę robiła pewnie późnym latem/wczesną jesienią... zależnie od pogody i czasu ekipy. A co do rewolucji w kolejności wykonywania prac to nie obawiacie się robienia jakichkolwiek instalacji przed zamknięciem budynku.... niestety w naszym kraju kable i rurki lubią dostać nóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Bardziej mi się podoba wersja druga: telewizor dalej od stołu jadalnego, wyraźnie oddzielone "obszary funkcyjne" jadalni i salonu, no i bez tej zabudowy bibliotecznej, która sama w sobie jest fajna, ale do salonu wprowadzalaby - moim zdaniem - wrażenie nieładu. chociaż to może kwestia wizualizacji. w pierwszej nie podoba mi się ta dłuuuga sofa "z widokiem" na stół (jakie tam są w ogóle wymiary?). z kolei w drugiej trochę szkoda, że sofa będzie właściwie tyłem do okien i przestrzeni. podsumowując: sama nie wiem, co wybrać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.03.2011 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Trochę dla naświetlenia sytuacji - po prawej stronie jest południe, więc dużo światła i słońca, na dole zachód. Wymiary to 5x7.5m Nie będę na razie pisał którą wersję my wolimy, coby nic nie sugerować (ale niedługo napiszę własne spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.03.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Opcja druga - też mam wrażenie kanapy z widokiem na stół. Poza tym jeśli przyjdą goście (a nie możecie tego wykluczyć ), to siedzenie w rzędzie będzie cokolwiek dziwne i skończy się dostawianiem krzeseł z jadalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.03.2011 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Dostaliśmy właśnie wyliczenia zapotrzebowania na energię dla opcji montażu okien zlicowanych ze ścianą i montażu okien w warstwie ocieplenia. Różnica jest rzędu 3200kWh na rok, co dałoby realne oszczędności rzędu kilkuset złotych rocznie... No i nie wiem co z tym zrobić Jeśli weźmiemy te okna w warstwie ocieplenia, to się wszystko opóźni znowu o 3 tygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Salik, a z jakiej firmy okna bierzesz w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.03.2011 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Hekaplast (producent, na profilach Schueco), zamawiane u Jareko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Sękju, też go muszę ścignąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.03.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Salik, gdzie zamawiałeś wyliczenia odnośnie do opłacalności montażu w warstwie ocieplenia? No i pytanie, czy to będą tylko 3 tygodnie, czy nie więcej. Oraz czy kosztuje Was opóźnienie w budowie (nas np. tak, każdy miesiąc to jakieś 2-2,5k pln czynszu), bo to też należy uwzględnić. Tatarak, sprawdź Mariusza Sobielę (Bauman Oleśnica) lub Lakbud. Swego czasu przekopałam się przez posty na grupie z więcej niż roku i oba te punkty były bardzo polecane, jeśli chodzi o Jezierskiego. Aktualnie Lakbud ma Hekaplast, w Baumanie masz do wyboru Jezierskiego, MS i chyba też Hekaplast.Swoją drogą Jezierski zamówienia na bieżąco robi bardzo szybko, z kolei Hekaplast zalicza opóźnienia, więc to głos przeciw wypadaniu z kolejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.03.2011 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Salik, gdzie zamawiałeś wyliczenia odnośnie do opłacalności montażu w warstwie ocieplenia? Musiałem zlecić wyliczenia zapotrzebowania cieplnego budynku, bo nie miałem ich w projekcie i przy okazji poprosiłem o wyliczenie zapotrzebowania dla dwóch rodzajów mostków cieplnych. No i pytanie, czy to będą tylko 3 tygodnie, czy nie więcej. Oraz czy kosztuje Was opóźnienie w budowie (nas np. tak, każdy miesiąc to jakieś 2-2,5k pln czynszu), bo to też należy uwzględnić. Opóźnienie nas nie kosztuje jako tako, 3 tygodnie to termin jakim minął od zamówienia - całkowity czas produkcji naszych okien to 6 tygodni. Swoją drogą Jezierski zamówienia na bieżąco robi bardzo szybko, z kolei Hekaplast zalicza opóźnienia, więc to głos przeciw wypadaniu z kolejki. Nie słyszałem jeszcze o opóźnieniach w Hekaplaście (a przynajmniej nikt nie pisał na forum - skąd masz informacje o opóźnieniach?), natomiast odnośnie Jezierskiego to proponuję zerknąć na ostatnie 2 strony wątku "Opóźnienia w dostawie okien"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.03.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 To Bauman ma nieaktualną stronę, bo widziałam tam tylko Jezierskiego i dałam sobie spokoj (to on ma opóźnienia), ale skoro mają też ms i heka już nawiązałam kontakt dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.03.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Nie słyszałem jeszcze o opóźnieniach w Hekaplaście (a przynajmniej nikt nie pisał na forum - skąd masz informacje o opóźnieniach?), natomiast odnośnie Jezierskiego to proponuję zerknąć na ostatnie 2 strony wątku "Opóźnienia w dostawie okien"... od dystrybutora heka. Z jezierskim sprawa nie jest do końca oczywista - mają kredyt w hermesie (nie wiem do końca, czy to działa jak faktoring, czy to ciut inna forma finansowania) - w każdym razie muszą bieżące zamówienia produkować i dopiero z zysków z aktualnych zamówień nadrabiać tyły. No ale sama też nie jestem na tyle odważna, aby zaryzykować Wiadome wątki czytam od dawna. Nie wiem jeszcze, czy będę zamawiać okna w Lakbudzie (polecam tam p. Monikę) czy w Baumanie, ale oba te miejsca zrobiły na mnie duże wrażenie pod względem obsługi klienta, a z tego, co wiem, montaż i obsługa posprzedażowa również jest ok. Oferty cenowe mam na bardzo, bardzo zbliżonym poziomie. Jak na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.03.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 przestraszyliście mnie z tym opóźnieniami w Hekaplaście. Nasze na produkcję mają wejść 12-go kwietnia. Liczę, że ok. 18 będę miała montaż. Jestem uzależniona od okien, bo inaczej nie dostanę transzy. Wykonawców już przełożyłam (chociaż jeszcze został mi instalator co). Po ostatnich wpisach u Jezierskiego, to nie ryzykowałabym zamawiania u nich. Jak wyjdą na prostą to ok, ale teraz jest za wcześnie. Ciekawa sprawa z tym Hermesem -zwykle firmy idą do banku po kasę. Co do rysunków, to też jestem za opcją nr 2. My teraz mamy wrysowaną sofę ze szezlongiem zwróconą w stronę stołu i tyłem do ogrodu. "Po drodze" stanie pewnie jakiś fotel. Mam jednak wątpliwości co do wygody oglądania tv dla osób siedzących na głównej części sofy. Możliwe, że trzeba będzie to przestawić - tylko, że z tyłu zostanie koza.U Ciebie Salik proponowałabym jeszcze obrót stołu o 90 stopni. Teraz niepotrzebnie marnujesz miejsce z boku. Jak obrócisz - będziesz miał więcej miejsca między salonem a stołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 30.03.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam, Nie znam preferencji, ale jak dla mnie zdecydowanie lepsza jest wersja 2. Zgadzam się całkowicie ze Spireą, jeśli chodzi o przestawienie stołu o 90 stopni. Siedzący nie są tyłem do ogrodu i do kuchni. Mają kontakt wzrokowy z Gospodynią, jeśli ta akurat coś smacznego "pichci" http://foto1.m.onet.pl/_m/6fed48fc5ff66ab4eea14fa354f038f9,21,19,3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 30.03.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Ja to chyba nie bardzo zrozumiałam te plany posadowienia mebli. Czy w pierwszej wersji ma być sofa tyłem do tej całej ściany mebli, na której znajduje się też telewizor? Bo to byłoby bez sensu.... Poza tym ta sofa jest ogromna i moim zdaniem niepraktyczna, wolę narożniki (jak w wersji 2) lub osobne mniejsze sofy/fotele, które można dowolnie ustawić. Na tej wielkiej sofie wszyscy musieliby siedzieć rządkiem obok siebie. Jakoś dziwne wydaje mi się spotkanie towarzyskie i rozmowy w takiej konfiguracji Zatem jestem za opcją nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.03.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 przestraszyliście mnie z tym opóźnieniami w Hekaplaście. Nasze na produkcję mają wejść 12-go kwietnia. Liczę, że ok. 18 będę miała montaż. Jestem uzależniona od okien, bo inaczej nie dostanę transzy. Wykonawców już przełożyłam (chociaż jeszcze został mi instalator co). Po ostatnich wpisach u Jezierskiego, to nie ryzykowałabym zamawiania u nich. Jak wyjdą na prostą to ok, ale teraz jest za wcześnie. Ciekawa sprawa z tym Hermesem -zwykle firmy idą do banku po kasę. CHyba źle się wyraziłam i nie chcę Was straszyć ani wprowadzać w błąd - nie chodzi o jakieś wielkie opóźnienia w hekaplaście, raczej to jest kwestia kilku dni, zresztą pewnie wkalkulowana w ramy czasowe, w jakich działają dealerzy - spowodowana dużą ilością zamówień przerzuconych od Jezierskiego, bo był taki moment. No i niestety smutna prawda - jeśli firma obsługuje dwa rynki: polski i niemiecki, to raczej pozwoli opóźnienia na rynku krajowym :/ W każdym razie nie sądzę, abyście mieli się o co martwić, raczej to uwaga, że nie ma liczyć na jakieś przyspieszenia zamówień. Hermes czy faktoring jest opcją dla firm zakredytowanych po uszy, które w bankach nie mają już czego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts