Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sheenaz jeszcze raz dziekuję za cierpliwość i dokładny opis płytek.Faktycznie w katalogu te płytki wpadaja w brąz ale na fotce dokładnie widać że jest to szary kolor .Osobiście mi te srebrne wstawki wogóle nie przeszkadzają-może dlatego że ciagle byłam nastawiona na płytki lappato;) Rozumiem że skoro miałaś tak długo płytke testową zrobiłaś z nia doświadczenia wszelkiej maści i testy wypadły pozytywnie :) Ja chciałam lappato ponieważ ponoć są najmniej obługowe ale może i takie matowe z połyskiem są równie łatwe w utrzymaniu .

Podumam jeszcze i poczekam na Wasze podłogi a potem podejme decyzje.Strasznie cieżko jest znależć ładne i fajne płytki w rozsądnej cenie :(

Chciałabym przed nowym Rokiem polecieć do Pl i poogladać "moje typy" niestety nie znalazłam cercomow w Krakowie i chyba bede uśmiechać sie do Balbinki o przysłanie jednego skrawka :D

Jeśli chodzi o kolor na elewacji to mi również podoba sie ten calvados.Jest taki radosniejszy :)

Nie wiem czy planujesz taras drewnany ale jeśli tak to aj dobrałabym kolor pod kątem przyszłego tarasu.

My podczas robienai elewacji ciagle musieliśmy dokupowywać jakieś dodatkowe materiały (kleje,siatki itd) mimo że ilość była wcześniej obliczona.Nie ma nas na miejscu wiec nie wiem jak naprawde byłoz tym zużyciem w każdym razie wyszło nas dużo drożej niż pierwotne obliczane koszta :eek:

I teraz sobie przypomniałam, że kiedyś Sheenez pokazywała tę broszurkę w pdf-ie (kiedy temat nie płytek nie był u mnie na topie) to najbardziej podobał mi się kolor Mineral (wydawał mi się akuratny - ani za ciemny, ani za jasny). A potem zupełnie o tym zapomniałam. I jak szukałam na żywo (i w ogóle właśnie nie pamiętałam o tych) to tylko ten zinc był do naszych ciemniejszych wnętrz ok.

Jakby Sheenez i Salikowi został kawałek płytki to (jeślibyśmy się jakoś spotkali) mogłabym Ci wysłać oba kawałki.

Kakusek - a może masz ochotę na rekonesans na żywo? Zapraszam:)

U mnie na monitorze dachówka też jest jakby niebieskawa...

Drewno moim zdaniem 1 lub 2 (u mnie na zdjęciach raczej się nie różnią).

I gratuluję szalonych postępów w elewacji - biały tynk wygląda super, lekki, świeży. Bałabym się strasznie, że go pouszkadzają przy montażu drzwi zewnętrznych... teraz chodzę i drżę nad tynkiem, oczywiście oszołomy od schodów zewnętrznych już zmajstrowały dwa uszkodzenia... w ogóle mam wrażenie, że im bliżej końca tym bardziej mnie wkurzają kolejni fachowcy, ciągle któryś zepsuje coś co już było gotowe i znów trzeba poprawiać... to zdaje się być jakieś błędne koło...

Niestety nie.

Wyszło że przez 3 miesiące zużyliśmy... 450m3 wody.

Przyszła faktura na ponad 5k, napisaliśmy odwołanie i czekamy.

Gdyby nie to że wodomierz ma jeszcze gwarancję przez rok, to nie byłoby problemu i uznaliby z automatu, a tak...

Myszonik - z wykonawcą elewacji ustaliliśmy że nie będziemy tynkować otworu drzwiowego i zostanie on dopiero otynkowany po osadzeniu drzwi.

Wysłałem zapytania do wielu firm o drzwi aluminiowe i drewniane.

Przyszło na razie kilka odpowiedzi o drewnianych i koszty wychodzą rzędu 6.5k brutto (do tego z ograniczeniami odnośnie pochwytów, klamek, montażu w otworze itp) :(

Balbina/monsanbia - zerknąłem dzisiaj na fakturę za Caparol.

Kleju poszło więcej niż miało pójść (ale tego się spodziewałem), gruntu ciut więcej, a tynku tyle ile miało pójść (miałem podane zużycie 2.7kg/m2).

Nie bardzo rozumiem jak ekipa może narzekać że mało tynku wychodzi z wiadra, skoro to inwestor płaci i on ma podaną cenę za m2 (wiedząc czy mu się to opłaca czy nie).

Jakaś kurde abstrakcja. Co oni na to? chyba wiedzą, że to niemożliwe, abyście tyle zużyli.

U mnie dziś zaczęli kończyć elewację. Specjalnie zwróciłam uwagę na zawiasy (bo mnie one nie rażą) - styropian jest dociągnięty bardzo do futryny (i potem kąt lekko rozwarty, aby się drzwi lepiej otwierały), że prawie do zawiasów sięga. Przez co są naprawdę mało wyeksponowane.

Basia - bo to nie drewno, tylko płyty udające drewno :)

Madeleine - oni na to krótko mówiąc nic... "jest licznik, podaje takie zużycie, więc tak musiało być".

Podobno w ciągu 1.5 tygodnia mamy mieć odpowiedź prezesa na nasze odwołanie (wnioskowaliśmy o korektę faktury z obliczeniem średniego zużycia wody z ostatnich 12 miesięcy).

No nic - najpierw musimy wybrać i zamówić drzwi, a potem się będziemy martwili o tynk...

Spirea - przepraszam, przeoczyłem.

Dolne glify mamy wszędzie obrobione tak samo (źle?), a górne glify w łazience mamy jako kąty rozwarte, bo tam jest sufit niżej i nie dało się zrobić tak jak w pozostałych oknach.

Basia - sheenaz pisała dokładnie o płytach jakieś 2 dni temu, zerknij trochę wcześniej w komentarzach :)

Edytowane przez salik

U nas własnie sie kończy elewacja, ale fotki wkleimy pewnie gdy sie uda pomalować.

Na tapecie teraz cokół. Najbardziej pasuje nam klinkier, ale to nietanie i jednak trochę sie trzeba naukładać.

Ekipa od elewacji może nam zrobić cokół marmolitowy - ktoś z Was ma albo planuje?

Na jakim etapie robi się cokół, czy lepiej teraz, czy dopiero gdy będziemy chodnik przy domu robić.

Z czego robićie cokół. Czy ktos ma taki z marmolitu, tego typu:

Lepszy grubszy czy drobniejszy.

http://www.mpkvalitne.cz/fotky/materialy/marmolit.jpg