Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

adk - my robimy instalację z Klimat-Domem z Płocka.

Ogólnie jesteśmy zadowoleni, ale było kilka niedomówień i trzeba było trochę poprawiać bieg kanałów.

Czyli tak jak zwykle - na etapie wykonywania instalacji trzeba już wiedzieć jak będą szły sufity, zabudowy, kanały, rury itp.

A najlepiej pokazać palcem w domu którędy i jak mają iść kanały (oczywiście po konsultacji z wykonawcą odnośnie tego jak iść powinny ze względów technologicznych :) )

No właśnie.

A u nas nie dość że gmina nic nie dofinansowuje, połacie dachu nie w tą stronę co trzeba i w ogóle jak zaczęliśmy o tym myśleć to doszliśmy do wniosków że my tych kolektorów w najbliższej 15-latce nie będziemy raczej mieli.

Chyba że zrobią dofinansowanie na poziomie 80% i bez górnego limitu kwotowego....

Witam,

Jestem świeżo po lekturze Waszego dziennika. Gratuluje domu, postępów na budowie i wytrzymałości psychicznej.

Mam dwa pytanka (przepraszam jeśli odpowiedź jest gdzieś w komentarzach do dziennika, ale to ponad 100 stron :) )

- jak nazywa się to biuro projektowe? To co piszecie trochę mnie przeraża. Ja jestem na etapie szukania porządnego projektanta do indywidualnego projektu energooszczędnego domu i na razie jest słabo ..

- bardzo fajna ta imitacja drewna, czy to firma RODEO?

pozdrawiam,

Mik

Mikolaj5 - dziękuję i witam :)

Biura projektowego niestety nie polecę, ponieważ nasz projekt miał sporo (kosztownych dla nas) błędów.

Niestety wykonanie projektu odbyło się też raczej na zasadzie dostarczenia przez nas zamysłu bryły, rozkładu pomieszczeń, danych o ociepleniu, izolacji itp.

Panele to właśnie Rodeo, teraz czekają jeszcze na pomalowanie :)

Puszczę nazwę pracowni na priva :)

Zaletę ma taką że robiąc konstrukcję pod drewno robisz spore mostki termiczne na elewacji.

Chcieliśmy tego uniknąć i dlatego zrezygnowaliśmy z drewna (i wełny).

No i całościowo te profile (za m2 gotowej ściany z ociepleniem) są 2.5 razy tańsze niż konstrukcja drewniana...

Gratulacje! Elewacja wygląda rewelacyjnie!!!

Jak dojdzie kolor drewna i daszek będzie powalająca:yes:

Jak wyszły szczegóły - obróbki wokół okna i parapetów?

Bo u nas jeszcze do poprawienia.

A parapety mi się bardzo podobają. Pewnie są jakieś przyczyny, aby wystawały szerzej, ale u Was to się dobrze zgrywa - z brakiem okapu pod dachem. I wygląda akurat, jakbyście robili na wymiar:D

W kwestii kanalizy - to Victoria! - wczoraj podpisałam umowę!!!

Nie dość, że cena jak dla mnie cudowna - 9 400 netto za wod-kan. (mam tylko nadzieję, że nie wyjdą nagle jakieś kwiatki i ekstra wydatki, bo dwie inne firmy chciały 25 tys i 30 tys netto, a jedna wstępnie 4 500 - podejrzanie mało i to wszystko na jakieś 35 firm, z którymi się kontaktowałam), to jeszcze facet w JEDEN dzień załatwił w mpwik te uzgodnienia, które mojemu projektantowi miały zająć trzy tygodnie!!! I już chce zacząć kopać:jawdrop:.

Sorry, że tak się rozpisałam, ale sama jestem jeszcze w szoku:lol2:

Z czego 4 tys to przecisk pod ulicą, więc zostaje 5 400 zł za jakieś 8-10 metrów podłączenia (kanalizy na 5 metrów).

Salik czy imitacja drewna jest przyklejana do ściany czy jakoś inaczej montowana? Z tego co widze chyba nie robileś specjalnych "wnek" pod "drewno" Pytam bo zawsze podobaly mi sie drewnane wstawki ale z racji ze moja ekipa nigdy czegos takiego nie robila wolalam nie ryzykować i otynkowalam dom tylko na bialo.Teraz zobaczywszy u Ciebie te panele wpadłam na pomysł że może kiedys moglabym przykleić je u siebie w kilku fragmentach mimo że dom jest juz otynkowany-co o tym myślisz?Można to mocować na tynk czy raczej ściana powinna byc bez "baranka"

Mam jeszcze drugie pytanko :oops: Widze ze masz założone parapety przy oknach na taras.Czy miejsce pod nimi było jakoś specjalnie wykanczane czy zwyczajnie było tam robione (jak wszedzie) ocieplenie ze styropianu.U nas rownież poziom drzwi tarasowych jest dużo wyżej niż poziom gruntu dlategpo pod oknem mam jeszcze pasek styropianu.Planuje również taras drewniany i nie wiem czy parapety są wymagane czy wystarczy że dojade deska pod samą ramę okna.Zastanawia mnie jeszcze to miejsce bezpośrednio przy oknie.Jeżeli ktoś stanie bardzi blisko progu to właściwie cały cieżar jego ciała będzie musiał przejąć ten dolny styropian i obawiam się czy elewacja w takim wypadku nie będzie pękać :confused:-podziel się swoją wiedzą w tym temacie :)

Dzięki dziewczyny :)

Nie wiem czy to zmęczenie materiału (ostatnie 2 tygodnie były dosyć ciężkie ogólnożyciowo) czy też to wina pogody, ale jakoś specjalnie nie czuję że zamknęliśmy jeden z kilku istotnych otwartych tematów...

Balbina - gratuluję załatwienia kanalizacji i trzymam kciuki za wykonanie :)

U nas niestety po półrocznym bujaniu się z gminą i wodociągami - kiedy już wydawało się że dochodzimy do wspólnego kompromisu, nagle okazało się że temat totalnie leży i wróciliśmy do punktu wyjścia.

Z parapetami wyszło jak wyszło - mogłyby być trochę inaczej zrobione, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.

Przy kolejnym domu... :)

kakusek - profile Rodeo są klejone do ściany na klej elastyczny do płytek.

U nas szły na zasiatkowaną ścianę (bez tynku) ale myślę że nie będzie większym problemem przyklejenie na tynk, ewentualnie delikatne przetarcie tynku papierem ściernym i dopiero klejenie.

Jakby co to sprzedawca tych profili bardzo chętnie doradza i pomaga.

Gdybyś była zainteresowana to mogę Balbinie podrzucić kawałek takiego profilu, to Ci wyśle razem z kaflami :)

Rodeo się maluje lakierobejcą do drewna (tylko trzeba pamiętać że to nie jest drewno więc dobrze jest najpierw pomalować próbkę i zobaczyć jak będzie wyglądał kolor).

Co do wykończenia drzwi tarasowych - u nas pod oknem jest normalnie styropian i ściana zrobiona tak samo jak wszędzie indziej.

Parapet powinien być (albo coś na kształt parapetu), bo inaczej woda z okna będzie zaciekała za elewację.

U nas okna są w warstwie ocieplenia więc i wygląda to trochę inaczej niż przy oknach licowanych w murze.

Plan jest taki żeby deski tarasu dojechały do samej ościeżnicy więc docelowo nikt nie powinien 'stawać' na parapecie/styropianie :)

Sheenaz, Salik gratulacje,wydaje się że jeden z kolejnych etapów zakończyliście z sukcesem.Czekam na pomalowane rodeo- nie ukrywam że jestem zainteresowana.Zazdroszczę Wam prostoty bryły budynku, ale jak to większość z nas na tym forum mówi, następnt dom będzie inny...

I jeszcze mała historia z życia wzięta.Na ostatnm babskim moim spotkaniu jedna z koleżanek pyta mnie ( słysząc że jestem większość czasu na budowie)"a to dlaczego tak jeżdzisz tam ciągle ,dlaczego sobie kogoś nie weźmiesz do nadzorowania ,z powodu kasy?.....:) załamałam ręce

miłej niedzieli życzę, pozdrawiam

Barbaro, tzw. inwestor zastępczy czy inspektor nadzoru jest u nas przy budowach na razie rzadkością. Po częsci chodzi o pieniądze. Jednak przede wszystkim jest to kwestia znalezienia profesjonalisty i osoby, której mozna zaufać. Z tym już większy problem. W którymś z ostatnich Muratorów szukano dobrego inspektora nadzoru i wielu reklamujących się jako taki inspektor kompletnie się do tego nie nadawało.

Z moim charakterem i tak musiałabym potem sprawdzać takiego inspektora. Ale może byłoby łatwiej.