Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja obecnie mam parkiet dębowy i bukowy olejowany, wcześniej miałam lakierowany( przed cyklinowaniem)Na początku rzeczywiście parkiet z lakierem jest wygodniejszy, oba na początku piękne (jeśli lakier matowy) .Olej wymaga droższych środków ( droższych nie drogich!).To jak bedzie po jakimś czasie wygladał oczywiście zależy od sposobu użytkowania.Jak masz lakier to lepiej ściągać buty, wszytko dokładnie podbić filcem i ogólnie kazać ściągać gościom buty.

Ja mam olej teraz i się nie przejmuję , chodzę w butach,rysa to trzeba wziąć olej na wacik i przetrzeć, co jakiś czas robię renowację, smaruję nierozcieńczonym płynem i zostawiam na noc, wyglada jak nowa.

Teraz kupiłam do nowego domu ( poza strefami z płytkami) dąb Narbonnes z Kahrsa- był w promocji,czy nadal nawet jest i kurczę jest on lakierowany a nie olejowany -szkoda.

Aha cyklinowanie to katorga -bezpyłowe też !!!! jak masz olej to jak masz pełno drobnych rys to zamawia się ekipę i oni nie szlifują tylko polerują takimi padami, a potem znowu olej nakładają.

Mój kuzyn w tym samym czasie co ja cyklinował podłogę, ja olejowałam , on lakierował, gdyby miał olej piękne by miał mieszkanie-żałuje teraz i czywiście koniecznie trzeba ściągać buty jak się wchodzi!!!!

Edytowane przez Barbara74

tofee - dzięki za namiary :)

Elena - to ja dziękuję za wizytę, jako że mieszkamy tam gdzie wrony zawracają, mało kto nas w ogóle odwiedza (albo wszyscy dojeżdżają tylko do rasi :) )

A próbki Rodeo podrzucimy jakoś przy okazji, szczególnie że niedługo będziemy mieli kilka wizyt 'budowlanych' w Łomiankach :)

No i głaski dla wszystkich kotów!

Słuchajcie - czy jak się wygrzewa wylewkę w domu z wentylacją mechaniczną, ale jeszcze bez uruchomionej wentylacji mechanicznej, powinno się uchylić okna w celu zapewnienia obiegu powietrza?

Bo nie wiem czy mam zamawiać ekipę od reku i montować rekuperator przed zimą, czy jednak wystarczy uchylenie okien na czas wygrzewania jastrychu?

A może nie trzeba nic otwierać i niewielka ilość wilgoci która pewnie wyjdzie ze ścian i osadzi się na oknach, nie będzie problemem?

chodzi o przewiew. Nie wiem, nie mam pojęcia. Ale w ogóle akcja: "protokół wygrzewania wylewki", którą się Spirea przejmowała, to chyba mocno umowna sprawa jest. Ma się nagrzać, ma stygnąć. Można cykl powtórzyć, pomoże to podłodze. I tyle. I wietrzyć. Swoją drogą mój parkieciarz każe mi zejść z wilgocią do 1%. Co jest nierealne wg mnie, więc będziemy pewnie odcinać wilgoć...

Swoją drogą mój parkieciarz każe mi zejść z wilgocią do 1%. Co jest nierealne wg mnie, więc będziemy pewnie odcinać wilgoć...

Też odcinałam wilgoć ... niestety :( (dla mojej kieszeni)

Odszczelnione okna (wszystkie) też*wietrzą :yes: Bo uchylenie na dłużej raczej nie bardzo przy kilkudniowej nieobecności. Wietrzyć wtedy kiedy się*jest. I zostawić rozszczelnione, my tak robiliśmy :yes:

ja rozmawiałam ze dwa tygodnie temu, jak było deszczowo na dworze, i wtedy mi parkieciarz powiedział, że okna otworzone cały czas są bez sensu, bo na dworze panuje wilgotność rzędu 60-70% i wietrzenie jest nieskuteczne (podobnie jak byłoby nieskuteczne osuszanie posadzki osuszaczami, bo wyciągałyby wilgoć z powietrza). I dlatego - wygrzewać posadzkę i wietrzyć krótko, ale intensywnie.

Chemię już droższą opłaciłam, zabolało. Mam nadzieję, że to koniec wydatków.

Jestem za Ceramica Sant' Agostino. Chyba to właśnie widziałam we Włoszech.

Akurat na podłogach oszczędzać nie należy, takie jest moje zdanie. Będziecie na to patrzeć non stop - i albo się każdego dnia zachwycać albo do końca życia ględzić - a mogliśmy dołożyć 3 tysie i byłoby ładniej...

Podłogi muszą być najpiękniejsze. Reszta przyjdzie z czasem albo się wymieni..