Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wcale się nie uparłem na baterię termostatyczną, tylko wiem jak w obecnym domu wygląda ustawianie wody.

Niby tutaj nie ma cyrkulacji wody, a w nowym domu będzie - ale to zawsze stracone sekundy i litry wody.

no to najbardziej powinieneś nalegać na baterie termostatyczne w umywalkach, nie pod prysznicem, który bierzesz max dwa razy dziennie. Strata na podgrzaniu wody i amortyzacja baterii termostatycznej - to się jednak nie broni. Ale oczywiście poza aspektem ekonomicznym jest kwestia wygody.

Monsanbia - pompa cyrkulacyjna nie zapewnia wyrównania chwilowego niedoboru ciepłej wody w układzie.

Ona odpowiada tylko za to aby w rurach krążyła ciepła woda.

To o co chodziło panu serwisantowi, kiedy mówił "to jest po to żeby, kiedy mąż będzie brał kąpiel pod prysznicem, a pani zacznie zmywać naczynia po kolacji, mąż nie krzyknął że mu zimno"

Swoją*drogą niezły scenariusz - on pod prysznicem, ja nad zlewozmywakiem ... ;)

Nie zapytam męża o co kaman, bo zasnął chłopina

To jedna sprawa

A druga - wyjaśnijcie mi, co robi ta bateria termostatyczna, podgrzewa ten niedobór wody?

Nie znam się, nigdy się*nie interesowałam, a lubię wiedzieć

Madeleine - a robi ktoś w ogóle baterie termostatyczne umywalkowe?

Poza tym tutaj czynność trwa krótko i jednak budowa baterii umywalkowej ułatwia poprawne załączenie mieszania wody o takiej temperaturze jak chcemy (zakładając że bateria to tzw. wajcha)

Monsanbia - niestety nie mam pojęcia co miał na myśli Twój serwisant, ale tego cyrkulacja naprawdę nie załatwi :(

Bateria termostatyczna działa w ten sposób że termostat w baterii reguluje (mieszaczem?) ilość napływającej wody ciepłej/zimnej, przez to temperatura wody wyjściowej jest zawsze taka sama.

W sytuacji kiedy nie ma możliwości utrzymania temperatury, zamykany jest zawór wypływowy.

Oczywiście, że są umywalkowe termostatyczne.

Nie ma jedynie bidetowych. Dlaczego? czy przy korzystaniu z bidetu nie ma znaczenia, że najpierw leci zimna woda?

Na jakie płytki się zdecydowaliście ostatecznie?

Wyślij zapytanie do net-armatura.pl i firmy Kafel z Wrocławia [email protected]

Zdecydowaliśmy się na plytki Monocibec Ontario Faggio Naturale

http://www.qualipiastrelle.it/img/piastrelle/esterni/346_5.jpg

Armaturę opisze gdy już będzie kupiona, bo znając moje szczęście to zaraz coś będzie niedostepne i trzeba będzie zmieniac..

Edytowane przez sheenaz

Salik, OK, rozumiem.

Zobaczymy jak będzie u mnie. Zapytaj za kilka mies ;)

Ja baterie termostatyczne kojarzę z tym, że muszę zawsze (u rodziców) kręcić termostatem i dodatkowo mieszaczem. To jest uciążliwe.

Jeśli o mnie chodzi, ja całość wyposażenia do łazienek (kabiny Ronal, wannę, pisuar, umywalki V&B, sanitariaty V&B, baterie grohe, przyciski geberit...) kupowałam w sklepie Hermes Instal. Po wycenie wszystkiego zaproponowałam swoje ceny (najniższe jakie znalazłam w necie) i p. Agnieszka zeszła jeszcze poniżej. Fajna obsługa, transport przywiózł mąż, zdejmował wszystko z pomocnikiem, wnosił do garażu, sam otwierał, prezentował i po moim zaakceptowaniu pakował z powrotem. Bardzo zadowolona - polecam

Monsanbia a te kabiny Ronal są ok?

Mam nadzieję!!! :)

To szwajcarska firma

Jak chcesz zobaczyć jak wygląda, efilo ma w białej łazience taką.

Moja jest z nowej serii, troszeczkę się*różni, ale nie na pierwszy rzut oka

Mam 80x100 z drzwiami na szerszej stronie właśnie i 90x120

Szkło 8mm, 2m wysoka

dzięki za wyjasnienie z tą baterią wannową. Eliminując z listy termostatyczną oszczędzę jakiś grosz. Ogólnie biorę armaturę Hansgrohe. Wyżej pisaliście jeszcze o Grohe i Kludi. A czy macie jakąś wiedzę o Paffoni? Chodzi mi konkretnie o zestaw natynkowy - deszczownica, słuchawka, bateria termostatyczna. Czy warto brać tego rodzaju firmę (ok. 1500 zł) czy lepiej sprawdzoną. Problem tkwi w tym, że sprawdzone ww kosztują przy deszczownicy od 20cm wzwyż grubo ponad 2 tys. zł.

Sheenaz, Salik nietypowa decyzja z tymi kaflami na całości. U nas chyba gdzieś przewinął się taki temat, ale jednak odpadł. W pokojach też dajecie kafle?