Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Być może było już o tym, ale zapytam.

Profile Rodeo.

Jak oceniasz ich przyszłą trwałość i twardość np. wobec klinkieru?

Były przyklejane na siatkę przed tynkiem i później tynk doszedł równo do nich?

Łączenia między profilami były czymś wypełniane?

Masz może jakieś info od użytkowników, którzy mają Rodeo na ścianie dłuższy czas?

Mam bowiem w planie też dać coś ciekawego na część elewacji i szukam alternatywy dla płytki klinkierowej.

Z góry dzięki za ew. odpowiedź.

P.S. Domek śliczny :)

Z klinkierem raczej nie ma co się równać, ale to też zupełnie inne systemy.

Co do trwałości - nie oglądaliśmy domów z profilami Rodeo położonymi jakoś dawno temu, ale właściciel gwarantuje wieloletnią trwałość.

W sumie profile to dość prosta konstrukcja - styrodur i masa akrylowa (?).

Profile były przyklejane na siatkę, przy użyciu kleju elastycznego - tynk doszedł równo do profili.

Fugi między profilami były wypełniane takoż klejem, ale innym (poszukam później jakim).

W końcu mam chwilkę i udało mi sie do ciebie wpaść.

Zgodzę sie z poprzednikami odnośnie termostatu w bateriach umywalkowych. Jak dla mnie najlepsze zastosowanie termostatu to bateria prysznica. W umywalkowej kiepsko się to sprawdzi.

Odnośnie płytek. Czy różnią się one tylko odcieniem?Sprawdźcie czy to ta sama produckja. Ja dostałam raz płytki z dwóch różnych prod. i po przyłożeniu wyglądały jak dwie różne płytki.

Płytki się różnicą tylko (albo aż) odcieniem - pochodzą z tej samej partii produkcyjnej.

Sprzedawca odpisał że taka sytuacja jest poprawna (różnych odcieni) i w fabryce zawsze dobierane są one tak aby były bardzo podobne.

Problem polega na tym że my nawet nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak bardzo te odcienie się różnią, bo raz że byśmy musieli rozpakować ze 2 paczki każdego rozmiaru, a dwa że pogoda teraz taka że można robić wszystko, ale nie porównywać kolorów kafli :(

Ostatecznie ustaliliśmy, że kafli nie będziemy odsyłać. W aktualnym świetle różnica miedzy odcieniami jest subtelna. Gdyby mi ktoś nie powiedizał to bym nie zauważyła.

Mam pytanie apropos zestawów z deszczownica. Macie jakieś sprawdzone z okrągłą deszczownicą min 20cm i termostatem.

Bo niby mamy jakieś wybrane, ale jakoś tak bez przekonania.

Czy firmy Kohler i Hansa w tym temacie są ok, czy to jakiś noname?

Edytowane przez sheenaz

Nie, zrezygnowaliśmy w ogóle z podtynkowych.

Raz że koszty duuuużo większe niż natynkowych, dwa że trzeba by mocno kuć ściany (w jednej łazience niby mamy puszczoną rurkę pod deszczownicę, ale też na 99% byłaby do przeniesienia), a trzy że jak kiedyś nam się odwidzi to będziemy uwiązani z mieszaczem podtynkowym do jednego systemu, którego nie da się zmienić bez rozkucia ścian w całości...

Nie, zrezygnowaliśmy w ogóle z podtynkowych.

Raz że koszty duuuużo większe niż natynkowych, dwa że trzeba by mocno kuć ściany (w jednej łazience niby mamy puszczoną rurkę pod deszczownicę, ale też na 99% byłaby do przeniesienia), a trzy że jak kiedyś nam się odwidzi to będziemy uwiązani z mieszaczem podtynkowym do jednego systemu, którego nie da się zmienić bez rozkucia ścian w całości...

I z ww powodów mam i ja wątpliwości co do podtynkowych baterii.

Pogoda sprzyjająca, ale czemu? :)

My przed chwilą skończyliśmy sprzątać.

Wanna dojechała i jest super.

Mniej super jest że wczoraj odkryłem spore pęknięcie tynku na ściance działowej na poddaszu, blisko ściany szczytowej.

Wrzucę później zdjęcia, bo trochę mnie to martwi...

hej, gratulacje z okazji wanny :)

Sheenaz, ja biorę natynkową. Pierwotnie chciałam zaszaleć i mieć Hangrohe za 3,5k. Zrezygnowałam, bo za takie pieniądze, to kupiłabym za rok albo i później. Na dzień dzisiejszy mój typ to Kludi Dual Shower System z termostatem. W sklepie polecali mi jeszcze Ideal Standard, ale nie znam tej firmy.

Pogoda sprzyja pracy, ale zdrowie niezbyt. Rozłożyłam się i leżę z 38 stopniową temperaturą :(

My właśnie wczoraj odebraliśmy 3 sztuki baterii Kludi - jedna umywalkowa, jedna bidetowa i jedna prysznicowa.

Prysznicowa to właśnie Kludi Dual Shower, ale z prostokątną deszczownią:

http://pliki.dekordia.pl/plytki_-KLUDI/-ESPRIT-560950540-ZESTAW-TERMOSTATYCZNY-NATRYSKO-1X1X1-G-I-076820.jpg

Wrażenia bardzo ok, wszystko solidne, ciężkie (z wyjątkiem rączki prysznicowej) i sprawiające wrażenie nie do zdarcia :)

Przy okazji zainspirowani Twoimi zakupami Kludi New Waves (żonie się kiedyś bardzo podobały Starcki), zamówiliśmy 2 umywalkowe New Waves i bidetową termostatyczną na Allegro :)

Właściwie to zostały nam jeszcze tylko do kupienia odpływy liniowe, brodzik i bateria wannowa (wszystko mamy wybrane, ale czekamy na przyjście glazurnika, żeby się upewnić że wszystko wejdzie i będzie pasować).

Edytowane przez salik