Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O ile dzisiaj się nic nie wydarzy, to się wybieram na szkolenie :)

Kafelkowanie do sufitu - to znaczy?

Na ścianach w łazienkach w sensie?

A zapisywałeś się na to szkolenie?

Masz jakiś namiar?

Wiesz ile będzie trwało?

I pytanie było czy kładziecie kafelki od podłogi aż do sufitu?

Ja kładłam trochę ponad prysznic i wtedy kładłam od dołu i kończyłam tam, gdzie się kończył kafelek, bez konieczności cięcia.

A do czego chcecie tę tekturę?

Myślałam, że to tylko deski się zabezpiecza?

A Wy nie macie desek na podłodze. Ja na moje płytki na parterze nic nie kładłam, a chodzą po nich cały czas, stawiają jakieś maszynki i nic się nie dzieje.

A do zabezpieczenia podłóg drewnianych przy kolejnych pracach to myślę albo o wykorzystaniu kartonów po płytkach (są ich olbrzymie ilości, choć nie mieliśmy aż tak wiele glazury!) albo sprawdzę filc, jak u Anuli.

Balbina - mam namiary na szkolenie, ale w pracy.

Mogę Ci wysłać później, ale dopiero jakoś ok. 13

Tak, trzeba się zapisać.

Aaaa. To pytanie kafle czy najpierw dół czy góra to się tyczyło podłogi :)

Pamiętaj że u nas są też kafle na poddaszu.

A na ściany mamy wyliczone pełne kafle i pod takim kątem był robiony projekt wnętrz :)

Nie chcemy ryzykować uszkodzenia kafli bo komuś coś spadnie (a u nas po podłogach będą jeszcze robione kartongipsy na parterze), nie mówiąc już o fudze epoksydowej, którą podobno po zabrudzeniu baaaaardzo trudno doczyścić :(

Wojgoc - my nie mamy niestety aż 200m2 odpadków po KG, żeby je wykorzystać do przykrycia podłóg...

Przy dużych kaflach chyba min. 3mm, przy Monocibecu i innych - nie pamiętam.

W jakim sensie 'regipsy dopiero przede mną'?

Przecież mamy skończone całe poddasze, zostało nam tylko częściowe zabudowanie sufitu na parterze i tyle.

Poza tym odpadki które mam, leżały na podwórku i teraz bym wolał raczej ich nie kłaść do domu (są całe mokre, brudne i zasyfione).

No i nie mówiąc już o tym, że tych odpadów mam może z 5m2...

Salik, kładź tekturę, nie zastanawiaj się

Naprawdę*się sprawdza :yes:

Jak się położy tylko szlaki komunikacyjne, to potem piach, jakieś grudki z gipsu, wszystko się tam wnosi i nie ma bata żeby nie "zjechało" na boki

Wiem, bo też u nas tak było, brudna "droga" i syf dookoła. Wystarczy 3-ech wykonawców wychodzących po 10 razy na dwór

Monia - a miałaś u siebie tektury gładkie czy faliste?

Dzisiaj rano dotarł do nas glazurnik.

Właśnie trwa gorączkowe omawianie różnych tematów między nim, a żoną (jak np. czy wejdzie nam odpływ liniowy, bo się okazało że centralnie w miejscu syfonu mamy pod cienką warstwą styropianu rurki CWU/CO).

Przy okazji już wiemy że odpada u nas niestety Kessel - najniższa wersja ma 8cm wysokości (do dna syfonu), a u nas jest w najlepszym razie 7.5cm miejsca :(

Monia - a miałaś u siebie tektury gładkie czy faliste?

Dzisiaj rano dotarł do nas glazurnik.

Właśnie trwa gorączkowe omawianie różnych tematów między nim, a żoną (jak np. czy wejdzie nam odpływ liniowy, bo się okazało że centralnie w miejscu syfonu mamy pod cienką warstwą styropianu rurki CWU/CO).

Przy okazji już wiemy że odpada u nas niestety Kessel - najniższa wersja ma 8cm wysokości (do dna syfonu), a u nas jest w najlepszym razie 7.5cm miejsca :(

a nie możecie lekko podkuć?

U mnie szły kartony z płytek. Strasznie dużo ich było. No i z AGD i mebli.