Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja po tym jak teraz wyglądają moje fugi (choć wszystko było dokładnie przykryte) jestem zdecydowanie za opcją fugowania na końcu.

I to się tylko mówi, że zostały gładzie i malowanie, ale tak naprawdę to jeszcze milion ludzi będzie łazić - montowanie gniazdek, lamp, ceramiki i armatury, montaż kuchni, schodów, parapetów i pewnie mnóstwo innych, które mi w tej chwili nie przychodzą do głowy.

Myszonik - to jest właśnie jeden z powodów dla których rozważam zrobienie zwykłych cementowych, a potem jeśli będzie taka potrzeba wydłubanie ich i zrobienie od nowa.

Jeśli coś się stanie z fugą epoksydową (pisałem wcześniej że na forum kilka osób pisało że im się w epoksydowej Mapei zrobiły mikro pory, w które wlazł brud) to umarł w butach i nic się z tym nie zrobi.

Czyli mówicie że fugi jednak przed przeprowadzką?

Te na ścianach też?

W łazience musi częściowo, bo będzie zabudowana wanna, która będzie stała na kaflach (czy wtedy wannę się stawia na kafle, czy jednak na wylewkę?)

Monia - udało Ci się doczyścić swoje kafle z tych pozostałości fugi epoksydowej?

Zabudowaną wannę zdecydowanie na wylewkę :) Ja bym też epoksydowej nie robiła, a normalną fugę słyszałam że można zaimpregnować coby brudu nie łapała. Fugi na ścianach chyba spokojnie możecie robić, one tak brudu nie złapią. To kiedy ta przeprowadzka ? :)

Bo u mnie nic konkretnego się nie dzieje :bash: Co prawda byliśmy wczoraj u architektki, będzie nam robiła projekt indywidualny, ale i tak zaczynamy w przyszłym roku.

Za rok? ale nie w styczniu? ;) bo mam nadzieję że jak już zacznę budowę to coś mi jeszcze doradzicie :)

Fugować ściany możecie spokojnie teraz.

Podłogi z cementową fugą zrobiłabym przed samym wprowadzeniem się. Można zaimpregnować, ale moi kafelkarze mówią, że na jasnym kolorze ta impregnacja doprawdy niewiele da.

Trochę bałabym się w ogóle mieć we wszystkich pomieszczeniach użytkowych jasne kafle z jasną fugą - jestem ciekawa jak się Wam to będzie sprawdzać.

A grzejnik zdecydowanie wyższy - i tak macie mikro ten grzejniczek.

Ktoś tu pytał o odpływ liniowy poza nami (Spirea?)

Kupiliśmy 3 - Wiper, Aco i Aquadomo. Na żywo oglądałam jeszcze Kesmeti Kessel Classic Linearis.

Aco wygląda świetnie. Bardzo dokladnie zrobiony, z porządnym syfonem, płytka do wklejenia opiera się na stalowych podporach. Nic nie ma szansy się połamać, zniszczyć, wykruszyć, zgubić. Do tego jest chyba najniższy na rynku - 65mm.

W zestawie kluczyk do unoszenia rusztu.

Za 100cm płaciliśmy 600zl. Są 2 typy, ja pisalam o modelu "C" z owalnym syfonem:

http://aquatio.pl/files/originals/1286896398.jpg

Wiper Premium.

Jakość bardzo dobra, syfon z tworzywa, ale nie tandentny.

Można wybrać różne rodzaje wykończenia powierzchni - szlif, poler, mat.

Ruszt wkładany na wcisk - stabilny. Cena za zestaw z kołnierzem dł. 120cm - 760zł

http://img803.imageshack.us/img803/7374/syfonztulej.jpg

Aquadomo - w porownaniu do 2 poprzednich to ubogi krewny.

Kanał ok, choć spawy bardzo widoczne i trochę niedbale wykonane. Ruszt fatalny - wkładany w kanał na wcisk przy pomocy plastikowych ograniczników, które wyglądają jakby od razu miały się rozpaść. Syfon plastikowy, tandeta za 2 zł z chińskiego sklepu.

Odesłalismy od razu po dokładnym obejrzeniu.

Cena 400zl za 100cm na allegro.

http://briks.nazwa.pl/aqua/fotoprod.png

Edytowane przez sheenaz