Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

Ale przecież ja nie planuję tego reku włączać z budowlanym syfem w środku tylko po ewentualnym wysprzątaniu wszystkiego kilka razy...
ja pisałam o tym, co u mnie było, jak już mieszkaliśmy - czyli wszystkie prace brudne były skończone, posprzątane itd. A mimo to ten pył ciągle wychodził.

My mamy samsunga sbs - na dole są dwie komory na warzywa, średniej wielkości. ponadto 5 półek u góry - często są tylko 4, zwróćcie na to uwagę, mocno zmniejsza to faktyczną pojemność lodówki. A o dziwo podajnik wody jest w ciągłym użyciu - przez dzieci. Tak, jak nie byłam do tego przekonana, tak jestem zadowolona.

Aha, zwróćcie uwagę jeszcze na jedną rzecz - filtr do wody. U nas jest schowany za lodówką, co oznacza, że całość, razem z drzwiami ma głębokości 74cm + uchwyt.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie było też ani jednego SBS-a, którego dałoby się w zabudowie kuchennej zlicować z szafkami - wszystkie trzebaby wysuwać o przynajmniej 5cm ze względu na drzwi.

A są w ogóle takie? Też dzisiaj byłam w Euro i o to pytałam.

Sprzedawca powiedział, że żaden sbs nie ma takiej możliwości.

Alternatywą dla wysuwania o 5 cm do przodu może być zostawienie 1-2 cm po bokach i wtedy się otwierają przynakmniej w paru modelach.

A dla ciekawości - do czego Twoje dzieci używają mikrofali?

Moje na razie podgrzewają tylko mleko do picia.

I to jest 95% wykorzystywania przez nas mikrofali.

Też rozważam schowanie jej za frontem.

Głównie ze względów wizualnych, chyba, że znajdę takiej samej wielkości (jeszcze nie szukałam, widziałam na wizualizacjach).

I to tyle zastosowań, ale 1-2x dziennie czasem wychodzi :)

No ładnie. A salik mówił że jest w używaniu jak lodówka :p

Balbina, mój sbs może być zlicowany z szafkami. W drzwiach są takie zawiasy, że w trakcie otwierania wysuwają się one i można otworzyć do niezłego kąta

Monia - nie czytasz dokładnie ;)

Pisałem że mikrofalówka jest jednym z najczęściej używanych sprzętów, zaraz po lodówce :)

Nigdzie nie napisałem jak często, ani że równie często jak lodówka.

A o co chodzi z Twoim 'wodotryskiem'? :)

Co do zastosowań mikrofali to zupełnie się nie zgodzę że tylko podgrzewanie mleka.

Często są podgrzewane jakieś rzeczy obiadowe, zupy, kakao i inne.

No dobra koniec marudzenia (na chwilę).

Mamy kuchnię do rozplanowania i marnie nam idzie bez podnoszenia głosu :)

Salik chce zgrzewkę mineralnej w garażu trzymać (30m od domu) ja wolę znaleźć na to miejsce w kuchni :)

Tak to ma wyglądać mniej więcej (ver1), choć dla mnie troche za duży chaos szafkowy w niej panuje.

Wymiary to 381 x 282cm. Lista szafek:

1 - 80 szuflady

2 - 60 szuflady

3- zmywarka

4 - 60 - zlew

5- 120 - narozna

6 - 60 - szuflady

7- 80 z szufladami i płytą

8 - 60 na zamrażarkę podblatową

9 - 60 - chłodizarka zabudowana

10 - 60 wysokie cargo (na zgrzewkę wody :) )

11- 60 słupek z piekarnikiem i mikrofalą

12,13,15 - 60 z pólkami wiszące

14- 80 z okapem podszafkowym.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94086&d=1326061207

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94087&d=1326061240

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94088&d=1326061254

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94090&d=1326061324

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94089&d=1326061304

- dane wyjściowe są podobne jak u Balbiny - biel, orzech, szarość i kolorowe dodatki

- Za 8 i 15 szafką zostaje mi 12 cm, które pewnie trzeba zabudować listwą.

- Na jakiej wysokości ma cie mikrofalówkę.U nas aktualnie jest na 155cm i to jest za wysoko.

- Czy w narożną szafkę ikei da sie wmontować magic corner?

Edytowane przez sheenaz

jak dla mnie - fajnie

co do słupków - lepiej wygląda jak ten z piekarnikiem jest w środku (Barbara wrzucała zdjęcia u mnie w komentarzach, a Julianna robiła masę wizualizacji - można sobie porównwać).

ikea ma jakiś własny patent na wysuwane półki w szafkach narożnych. gdzieś czytałam że niezły.

Mam parę uwag, ale zależałyby one od tego gdzie planujecie kupić szafki.

Bo jeśli u stolarza to nie robiłabym obok siebie dwóch szuflad w różnych wymiarach (te po prawej od wejścia): 60 i 80, tylko zrobiłabym dwa razy 70 cm.

Góra też by lepiej wyglądała.

I nadal jeśli u stolarza - to nie trzeba będzie robić zaślepki, tylko szerszą szafkę.

Natomiast bez względu gdzie będziecie kupować szafki - piekarnik z mikrofalą zrobiłabym pomiędzy cargami - ze względów i estetycznych i wygody użytkowania (takie wciśnięte pod ścianę nie będą zbyt komfortowe w użyciu). U siebie też na końcu zostawiam cargo.

Sheenaz w te szafke narozna(a wlasciwie gleboka na 120 cm -nr 5) mozesz zamontowac rowniez taka wysuwana nerke .Ikea ma to pokazane u siebie i fajnie to wyglada .Ja tez w srodkowym słupku zamontowałabym sprzet AGD (lepiej wizualnie i wygodniej w obsłudze) a w szafce pod zlewem nie robiłabum szuflad tylko cała gładka lub jesli chcesz miec tam podział to na zmywarce i tej naroznej rowniez pociagnełabym imitacje podziału szufladowego.

O już się Salik nie czepiaj ;) Po prostu wyobraziłam sobie że ta mikrofala co chwilę używana jest. A skoro 2 razy dziennie, to za frontem nic się jej nie stanie ;)

Sheenaz, wczoraj oglądałam szafki w IKEA (w poszukiwaniu segregatora do pokrywek otwierałam wszystko ;) ) i mają taki narożny system, ale taki średnio wygodny. Trzema otworzyć łamany front, wyciągnąć go w odpowiednim układzie i tak samo zamknąć

Ja bym dała piekarnik jak najbliżej zlewozmywaka. To jest obszar w pobliżu którego będziecie na blacie potrawy przygotowywać. Warto mieć do piekarnika (mikrofali też) blisko

Poza tym wygląda to naprawdę*OK.

Chyba górne szafki zrobiłabym dzielone tak samo

Mam pytanie ponieważ tutaj dużo osób zagląda już mieszkających- sorki Sheenaz , Salik-

Na jakiej wysokości macie gniazdka przy szafkach nocnych, chodzi mi w stosunku do szefek, nad nimi? między szafką a łóżkiem? bo za szafką to jest niewygodnie?

mam do jutra dać znać,właśnie mi montują puszki.

I teraz dam odpowiedź bo kiedyś tutaj o tym rozmawialiśmy dlaczego mam puszki po tynkach- odp. elektryce przypuszczali że będzie dużo zmian i chcieli dać na jednej wysokości i w odpowiedzniej odległości od opaski drzwi wszystkie kontakty i wyłączniki czy załączniki.