sheenaz1719505693 09.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Tatarak, monsanbia, kakusek dzięki za info o szafce narożnej. Muszę się temu przyjrzeć w ikei. Balbina, szafek mam kilka wersji. Ta jest jedna z 2 ikeowych. Mam też wersję dla stolarza i tam są właśnie szafki 70-ki. Wrzucę ją za chwilę. Dobrze kombinujesz Piekarnik z mikrofalą raczej zostaną przy ścianie jadalni. Mam tam ok. 5cm zapasu, wiec z otwieraniem nie powinno być problemu. Nie chcę stawiać piekarnika obok lodówki. Jestem ciut skrzywiona w kierunku feng shui (za racji pracy) i to mi przeszkadza. Aczkolwiek dla wyższych celów estetycznych jestem w stanie nagiąc niektóre zasady A poniżej druga wersja tzw. ikeowa - szafki głównie 80-tki, a górne to 80-tki lub 40-tki. Jak to teraz wygląda? Czy zmywarka tak blisko narożnika to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 09.01.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Barbara, kein Problem U nas gnizadka są standardowo tak jak w pozostałych pomieszczeniach 20cm nad podłogą. Ale lampy bedziemy mieli z wbudowanym włącznikiem, wiec nie wiem czy taka odpowiedź się liczy. My zalożyliśmy, że sprzęty przy łózku mamy na stałe wpięte do kontaktu - ładowarka do telefonu, zailacze do laptopów, więc nie muszę mieć jakiegoś szczególnego dostepu do gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.01.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Sheenaz, jak dla mnie lepiej! Górne wyglądają teraz super I ja mam zmywarkę przy samym narożniku. Z blendą co prawda. Jest wygodnie, nie zauważyłam by było coś nie tak Barbara, u mnie przy łóżku z jednej i drugiej strony mam gniazdka i pstryczki na 60 cm (tak by były nad szafeczkami) Używamy (gasimy ledy przed snem, ładujemy kom, czasem podpinamy laptopy), sprawdzają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 09.01.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 tak patrzę, to nawet ten układ jest u mnie powtarzalny. U mnie są jeszcze niskie szafki po lewej stronie, ale z góry, też*mam zlewozmywak pośrodku tej samej ściany, też z prawej jest zmywarka i zaraz magic corner, w tym samym miejscu płyta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.01.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Sheenaz, podoba mi się ten układ. A jaka jest odległość między rzędem ze zlewem a cargo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 09.01.2012 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ok. 140cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 09.01.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Dla mnie wygodniejsza jest zmywarka po lewej stronie od zlewu.Jestem praworeczna wiec splukujac talerz/miske itd przed wlozeniem do zmywarki w lewej rece trzymam naczynie a w prawej szczotke.Wkladajac do zmywarki robie tylko lekki skret w lewo i lewa reka bez przekladania talerza ukladam go w zmywarce.Majac ja z prawej strony musialalabym przelozyc talerzez z lewej do prawej reki i wtedy dopiero wlozyc do zmywarki (czyli za kazdym razem odkladac gabke/szczoteczke ). No chyba ze wy nie splukujecie pozostalosci przed wlozeniem do zmywarki ale ja mam taki nawyk Sorki za zbyt obrazowy opis ale chcialam dokladnie wytlumaczyc dlaczego wg mnie wygodniejsza jest zmywarka z lewej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.01.2012 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Monsanbia dzięki co do zmywarki ja jestem leworęczna,ale nie całkowicie, mam zmywarkę teraz po lewej i kurczę dobra uwaga muszę się zastanowić na ergonomiąSheenaz a po co ta 12 cm jakaś szafka tam w rogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A ja jestem praworęczna i mam zmywarkę po prawej i jest git!Sheenez! Pomocy! Mam zrobiony projekt kuchni w planerze ikeowskim.Jak go zapisać, tak, żebym mogła na swoim wątku pokazać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 10.01.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Monsanbia, dzięki muszę się w takim razie uważniej Twojej kuchni przyjrzeć Spirea, dzięki Dziewczyny. Co do zmywarki to ja jestem leworęczna, salik praworęczny. zmywarki mielismy i po prawej i po lewej i dla nas nie ma różnicy. Barbara, te 12 cm przy zmywarce to zaslepka. tyle mi zostaje i nie mam co z tym zrobić, więc wydaje mi się, że najlepiej bedzie tę zaślepkę dac przy zmywarce,żeby ją troche odsunąć od narożnika. Balbina, screenshoty robiłam, przeklejałam do Painta i wklejałam tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.01.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 jestem leworęczna i w ogóle mi nie przyszło do głowy urządzać kuchnię czy cokolwiek pod tym kątem. W obecnej kuchni, czemu się niektórzy dziwili, przez długi czas miałam jedynie kosz z lewej strony, a ponoć zwykle jest po prawej (zwykła otwierana szafka). Balbina, planner ikeowski nie daje możliwości zapisania. Możesz się zalogowac z każdemgo miejsca i korzystać. Wklejanie to tylko tak jak Sheenaz napisała - kliknij printscreen i do painta. Ja potem sobie jeszcze coś tam w Gimpie poprawiałam (darmowy odpowiednik Photoshopa). Z kolei przy projektowaniu np. garderoby, to dany układ zapamiętany jest tylko na komputerze, na którym był robiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 10.01.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Spirea, piszesz o koszu na śmieci?U nas też jest z lewej strony, od lat.Nawet nie wiedziałam, że są jakieś wytyczne w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 10.01.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Smart dziewczyny:DDzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.01.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) To już nas jest trzy leworęczne ja , Spirea i Sheenaz -ale nożyczki trzymam w prawej ręce Ta 12 cm zaślepka w rogu może trochę szpecić kuchnię, nie wiem bo nie widziałam, ale ogólnie róg jest zwracający na siebie uwagę i może lepiej to rozłożyć gdzieś np po 5cm.(czyli w tym samym rogu i z drugiej strony tego ciągu szafek) Nie wiedziałam najlepiej zobaczyć na żywo Edytowane 10 Stycznia 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.01.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ta 12 cm zaślepka w rogu może trochę szpecić kuchnię, nie wiem bo nie widziałam, Mam dokładnie identycznie Aż pójdę zmierzyć ile cm Ja nie spłukuję talerzy. Wyrzucam tylko resztki zeń Czytałam wczoraj instrukcję obsługi mojej zmywarki i w jednym z ppkt było wspomniane o niespłukiwaniu talerzy właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 10.01.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Barbara, ja też nożyczki w prawej trzymam, i myszkę prawą ręką obsługuję, lewą nie umiem Słuszna uwaga z tymi 12cm. To i tak będzie robione pewnie na końcu gdy szafki się ustawi, więc zobaczymy. Jeszcze nie wiem czy ta koncepcja wygra. Mam jeszcze jedną w zanadrzu (ale już raczej dla stolarza, bo szafki 70cm zawiera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.01.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 nożyczki i myszkę też obsługuję prawą zawsze uznawałam to za przejaw "oburęczności", ale jakiś czas temu przeczytałam, że tego rodzaju rzeczy są po prostu robione pod kątem praworęcznych - mają takich układ, ze lewą się nic nie zrobi. Trzeba byłoby kupić specjalne nozyczki, myszkę dla leworęcznych. Podobno nawet jest jakiś sklep internetowy z takim towarem. Inna sprawa, że w większości pracuję na laptopie bez myszki i jednak obsługuję touchpad prawą ręką, podobnie w komórce. Z koszem żadnych wytycznych chyba nie ma. Chyba zwyczajowo jest po prawej stronie - tak pamiętam z domu, u siostry itd. U mnie zawsze był po lewej i dopiero jak A. się wprowadził, to pytał czemu mam z tej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.01.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 są wytyczne co do położenia kosza i zmywarki, zajrzyj do Neuferta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.01.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Monsanbia to sprawdź ciekawa jestem jak ten róg wygląda , zairzałam wczoraj do Ciebie ,ale tyle tych stron , próbowałam jakieś zdjęcia wnętrz znależć ,ale mi się nie udało, widocznie omijałam te z obrazkami. Mój leworęczny syn ma takiego nożyczki , pióro i linijkę, ja nimi ciąć nie potrafię, po prostu nie tną,są już w sklepach Sheenaz jeśli będzie stolarz robił*to wtedy nie będziesz miała tego problemu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 10.01.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Barbara, mam 8 cm z milimetrami Najlepsze zdjęcia mojej kuchni ma na razie salik Ja od tamtego czasu nie pstrykałam Może sfotografował ten róg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts