Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja chcę zamontować osprzęt przed malowaniem

I nawet nie próbuj po, dobrze Ci radzę :yes:

Jak wiesz, u nas robił to pan mąż.

Wcześniej zastanawiał się dlaczego niby robi się*to przed. Wrócił do domu i powiedział - już*wiem dlaczego robi się*to przed.

Mianowicie - nie ma bata żeby śrubokrętem, brudnymi paluchami (a brudne są*bardzo) nie zrobić dookoła pstryczków/gniazdek śladów.

I wiesz jak się robi dla siebie? Bardziej ostrożnie, dokładnie, prościutko ... Jakby to robił ktoś obcy, bez uwagi byłoby jeszcze gorzej

edit:

Ramki, nawet nie po malowaniu, a już*po sprzątaniu i generalnie tuż przed przeprowadzką. Po co latać ze szmatą i wycierać jeszcze ranty pstryczków. Wystarczy reszta sprzątania

Edytowane przez monsanbia

a widzisz róznice miedzy malowaniem wałkowym a agregatem?

agregatem szybciej? Teoretycznie mniej farby. Dużo więcej akcesoriów malarskich (rękawów), żeby pomalować ściany, trzeba zakryć cały sufit, agregat robi mgłę

Mam wałek w kilku miejscach (czarna ściana w sypialni, małe powierzchnie innego koloru - w kuchni, w pokoju dziecka)

no właśnie ta mgiełka. ale rozumiem, że jesteś zadowolona i jest dokładnie pomalowane.

nabyłem okazyjnie agregat malarski i zastanawiam się czy go oddać czy tez jednak spróbować podziałać nim.

a kurka tych m2 do malowania to mam sporo, ponad 1200m2

czarna ściana w sypialni? brzmi nieźle:rolleyes:

Monsanbia,

nie odwiedzając Twojego dziennika możesz mi powiedziec jakie masz materiały na podłodze - kafle, dechy czy może drewno warstwowe?

rozejm? ;)

gres (casalgrande metalwood argento) w kuchni, jadalni, holu, wiatrołapie i garderobie wejściowej

lite duże dechy dębowe olejowosk w salonie

deski palisandrowe lakierowane w sypialni

teak olejowany w łazienkach

finishparkiet jesion bielony w pokojach dzieci i gabinecie

żywicę w garażu i kotłowni

i to wsio

a, zapomniałam 9m2 wykładziny w naszej garderobie

a jak sie sprawdza drewno w lazience mimo podlogówki?

moja Malż naciska na takie rozwiązanie a ja nie jestem przekonany.

Czyli taka sytuacja jak u nas. Ja naciskałam, mąż był przeciwny. Zgodził się*ale był pewny że po pierwsze będzie zimno, a po drugie z drewnem zacznie się*coś dziać

Mamy tam tylko podłogówkę (grzejniki czekają na hydraulika) i jest ciepło tak samo jak wszędzie, bez żadnego rozkręcania na rozdzielaczu, podłoga przyjemna

Z drewnem wszystko w porządku, ale też*jest to początek grzania. Natomiast są tu osoby (reni1980, 78mysz) które mają*takie rozwiązanie już przez dłuższy czas i mówią że nic się nie dzieje

Dziś mąż mówi, że zrobiłby jeszcze raz tak samo a pod finishparkietem bez zastanowienia

Już myślałam, że zabłądziłam, bo gospodarzy nie widzę ;). Tymczasem Goście miło spędzają czas - to dopiero gościnny dom :).

Korzystając z miłego zaproszenia Sheenaz zajrzałam do Waszej kuchni w etapie prenatalnym i… nie wiem czy pomogę czy namieszam ;).

Z góry przepraszam jeśli jakieś tematy już poruszaliście, a ja ponownie do nich powrócę. Nie jestem w stanie przeczytać całości komentarzy :). Zajrzałam tylko do 2-3 ostatnich stron.

Biorąc pod uwagę dwie ostatnie wersje – w pierwszej podoba mi się symetria szafek – szczególnie tych górnych. Nie mam przekonania do łączenia zamrażarki z piekarnikiem, ale jak już wspomniałam (w wątku o wizualizacjach) nie znam się i wcale nie musi to stanowić problemu :). Piekarnik też sam przestawia mi się w oczach na środek słupkowej zabudowy, ale szacunek dla zasad popieram, więc nie nalegam :). Nie wiem jaki piekarnik planujesz / cie, ale myślę, że biały świetnie uspójniłby optycznie całość słupków i wówczas optycznie nie prosiłby się tak o zmianę miejsca :) Lodówkę zostawiłabym na swoim miejscu. Widzę, że przybyło pół komory w zlewie i ociekacz – na pewno się przydadzą :).

W drugiej wersji widać lepsze wykorzystanie przestrzeni :) (bez pustych miejsc). Ciekawie przełamałaś słupki tym rozwiązaniem na 2 cargo po 30 cm. Pomysł na dwa węższe dobrze wygląda optycznie, ale zastanawiam się - będzie chyba droższy? Zgrzewki wody raczej się zmieszczą, ale jak będziecie chcieli tam włożyć skrzyneczkę z… oranżadą ;)? Nie wiem co planujesz tam przechowywać, więc tak tylko gdybam :).

Obie wersje są ergonomiczne, więc różnice dotyczą głównie szczegółów wizualnych, a wiadomo tu musicie sami zdecydować, bo to Wam ma się podobać :).

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł na Waszą kuchnię :), raczej nie ładniejszy, ale… inny. Póki dzieje się to wirtualnie, to chyba można kombinować ;) (?). Nie chciałabym wszystkiego przewracać nogami, choć pomyślałam o nim pod względem funkcjonalności i ergonomii – tylko nie wiem co na to feng shui :confused:, więc pomysł może pójść na łąkę ;).

Mam ważne pytanie - którym wejściem będzie się wnosić zakupy? No i jeszcze ważniejsze - chcecie to zobaczyć? :D