Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

Balbina, z piekarnikiem na środku jeszcze pomyślę. może faktycznie to przeniesiemy.

Natomiast po raz kolejny napisałaś o czymś o czym myślę, czyli ,zeby wnękę z lodówą zrobić całą na biało.

Rozważam jeszcze opcję, żeby wnękę i dolne szafki dać białe, a górne fornirowane

coś jak tu by IKEA:

http://www.thekitchendirectory.co.uk/kitchen-buyers-guide/wp-content/uploads/2011/07/sofielund-wall-cabinet-e1310399970529.jpg

ewentualnie górne i dolne szafki białe, a wnęka fornirowana.

Na razie No1 jest 1 opcja czyli z białą wnęką i białymi górnymi szafkami a fornirowanym dołem.

Tatarak , piekarnik jest z dala od lodówki z powodu feng shui :)

Ogień daleko od wody itd. :)

Nie upieram się, ale jeśli mozna tak zrobić i estetycznie nie będzie razić to czemu nie.

Szklane kule w oknach tez mi nie przeszkadzają :)

Edytowane przez sheenaz

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

julianna, zapraszamy :)

Z piekarnikiem jeszcze poprzekręcam i przemyślę.

Cargo podzielone jest na 2 z 2 powodów.

1. Bo będzie lepszy dostęp do zawartosci i mniej obciążone niż 60-tka.

2. Bo ta wnęka ma w rzeczywistości 192 cm i opo odliczeniu 60cm na lodowke i 60 na piekarnik zostaja 72cm na cargo, czyli w sam raz po 35cm. Przy takim podzale mogłabym zrobić układ: chłodziarka 60 - cargo 35 - piekarnik 60 - cargo 35.

Ale też muszę to rozrysowac czy wizualnie się nada.

Wrzucaj swoją wersję. Chętnie obiejrze coś innego, bo mam wrazżenie, że sie w kółko kręcę.

Edytowane przez sheenaz

Dopowiadając - zakupy będą wnoszone wejściem przy chłodziarce :)

A przy piekarniku będzie połączenie z jadalnią.

Skrzynek z oranżadą nie planujemy, ja jestem zresztą także przeciwnikiem zgrzewek wody mineralnej, bo od tego jest garaż albo inne miejsce, a nie żeby robić z kuchni magazyn.

Ale upierał się nie będę, bo i tak jesteśmy wyjątkowo zgodni w wielu kwestiach :)

I w ogóle witamy u nas w komentarzach nowe twarze ;)

Zatem nieśmiało i zupełnie nie w przeświadczeniu, że tak jest lepiej... przedstawiam wersję pt. "inna" ;).

Niestety feng shui nie będzie zachowane :(.

Nie napisałaś którędy będziecie wnosić zakupy, ale zakładam, że tym teraz przy płycie.

Edit: Salik mnie właśnie upewnił :)

Dziękuję za powitanie :). Już byłam u Was - dzięki Wam mam rozwiązanie mojej elewacji :). Nawet mailowaliśmy :)

Stąd moja myśl biegła tak:

1. Najpierw wysoka zabudowa (na rzucie nr 9,8,7) - słupek 40 na zapasy, potem słupek z piekarnikiem i lodówka

plusy: wchodzisz i od razu wkładasz zakupy do cargo i do lodówki

2. potem niska szafka 30 (na rzucie 6) - może być cargo lub z półkami - jak wolisz,

3. narożnik z łamanymi drzwiami (5) na sprzęty z których rzadziej korzystasz (nie wiem czy macie osobne miejsce na przechowywanie takich sprzętów?). Wyciągasz robot, maszynkę do mięsa, maszynę do pieczenia chleba etc, od razu stawiasz na wygodnym blacie i do dzieła :). Narożnik można też wykorzystać na ekspres do kawy, czajnik, chlebak, etc. A górne szafki na kubki, filiżanki, kawę, herbatę, itd. - wszystko obok siebie.

4. u góry 2 x 60 z podwójnymi drzwiczkami (13,14). Te głębiej w narożniku na to, czego mniej intensywnie używasz.

Optycznie góra współgra z dołem w podziale szafek

5. dalej 60 zamrażarka (4)

6. zlewozmywak 80 z wygodnym sortownikiem (3)

Plusy: z zamrażarki wyciągasz mięsko, warzywa, etc. i wrzucasz do małej komory zlewozmywaka żeby się spokojnie odmroziło :)

7. zmywarka 60 (2)

8. szafka 80 z szufladami (1) na zastawę i szkło, o których wspominałaś

Czyli patrząc na tę ścianę jest na przemian, gładki front (zamrażarka, zmywarka) i szuflady (zlew, szafka na zastawy) – słabo to widać na wizualizacjach, ale tak jest.

Na końcu jest blenda 10, można ją zrobić ruchomą i wykorzystać na chowanie np. stolnicy, albo tak zamówić szafki by ją zniwelować.

9. w miejscu dotychczasowych słupków proponuję postawić 3 szafki tylko z szufladami. 80 na płytę i po 60-70 po bokach – tyle ile zmieścisz. Program ma tylko 60 lub 80. Fajnie byłoby zrobić je symetrycznie i tak samo górne szafki. Masz wygodną płytę z blatami po dwóch stronach. Wyciągając coś z piekarnika możesz swobodnie położyć obok płyty.

Plusy takiego układu:

- skoro jesteś leworęczna, to ten układ jest dla Ciebie bardziej ergonomiczny (odwrócone wskazówki zegara)

- masz bliżej od pieca do jadalni :)

- z jadalni widzisz słupki, a nie piec

- masz sporo miejsca na blatach – aż wierzyć się nie chce, że kuchnia ma niewiele ponad 10 m.

Minusy:

- mniej słupków o 30 cm cargo

- piekarnik przy lodówce – chyba, że zamienisz miejscami ze słupkiem cargo

- jest inaczej ;)

- resztę znajdziesz sama (albo inni pomogą ;))

Voila:

http://img41.imageshack.us/img41/7940/rzutopissheenaz.jpg

http://img714.imageshack.us/img714/1736/sheenazkcik.jpg

http://img716.imageshack.us/img716/5800/sheenazkcik3.jpg

http://img818.imageshack.us/img818/9373/sheenazkcik2.jpg

http://img855.imageshack.us/img855/1192/sheenazkcik4.jpg

http://img692.imageshack.us/img692/5941/widokzjadalnisheenaz.jpg

http://img839.imageshack.us/img839/6620/widokzoknashhenaz.jpg

Edytowane przez julianna16

wspólczuję, że musicie takich wyborów dokonywać :)

wtrącę swoje trzy grosze.

1) ściana z oknem

W projekcie pierwszym (nie wiem czy projektantki czy Waszym, ale pokazano tak, jak poprzednie projekty projektantki) nie podobają mi się te kolorowe półeczki/szafeczki. Jest to trochę na siłę nawiązanie do planowanych przez Was kolorowych krzeseł. Jeśli chcecie zrobić nawiązanie, to już wolałabym np. zegar z kolorowymi kulkami na wskazówkach (coś takiego Magda34 wrzuciła na mojej wizualizacji właśnie jako nawiązanie do kolorów krzeseł). U Julianny podoba mi się właśnie czystość tej ściany ze zlewozmywakiem i oknem.

2) ściana po prawej stronie drzwi

górna zabudowa podobala mi się, jak te szafki były węższe. Wtedy też ładniejsze jest to, na co będziecie patrzeć. Minus tego rozwiązania dla mnie jest taki, że zaraz przy wejściu (zakładam, że po 60cm) będzie płyta. Jak ktoś będzie wchodził, a ktoś inny gotował, to będzie kolizja. Osoba gotująca będzie tyłem do salonu/jadalni

3) ściana po lewej stronie drzwi

początkowo podobała mi się wersja pierwsza, potem zaczęłam się przekonywac do wersji Julianny. Osoba gotująca będzie bokiem i bliżej salonu.jadalni. Większa możliwość wspólnego gotowania, jeśli takowe u Was występuje (w pierwszej wersji wejście będzie jeszcze bardziej zablokowane). Wchodząc nie ma się po boku od razu ściany.

zaznaczam jednak, że wersja Julianny wchodziłaby dla mnie w grę tylko wtedy, jeśli ta ściana po lewej stronie drzwi jest zamknięta tylko z jednej strony. Jeśli to wnęka, to jednak tam powinna iść wysoka zabudowa. Ale wtedy pomyślałabym o przesunięciu płyty bardziej w lewo.

Co do frontów, to kwestia upodobań. Dla mnie wnęka powinna być biała albo po prost jasna i jednolita. Fronty drewniane - nie wiem. A co macie w ogóle na podłodze w kuchni?

i w miarę możliwości proponowałabym ukryć te uchwyty do szuflad, aby nie podokreślać tych podziałów, przynajmniej w drewnie

i jeszcze upewnijcie się czy we wnęce (jeśli to wnęka) macie wystarczojąco miejsca na podpięcie sprzętów do kontaktów

Edytowane przez Spirea

Dziękujemy za wszystkie komentarze.

Napiszemy coś więcej później, bo dzisiaj baaaardzo pracujący dzień :(

julianna - Twoja wersja dała sporo do myślenia żonie :)

Niestety wygląda że musielibyśmy częściowo rozkuć kuchnię żeby przerobić elektrykę :(

Spirea - wspólne gotowanie to raczej występuje rzadko i prędzej z użyciem dzieci.

Natomiast nie widzę potrzeby widzenia salonu i jadalni w trakcie stania przy kuchence, pomijając że raczej więcej czasu się spędza przy blacie niż przy kuchence :)

Zresztą - u nas gotowanie w ogóle występuje rzadko...

Ooo Spirea znalazła jeszcze troszkę plusów - jak miło :).

Na szczęście to tylko niezobowiązujące pomysły :). Uogólniając to, co napisał Salik - rodzinne potrzeby i przyzwyczajenia są różne, i to właśnie one powinny pomóc podjąć decyzję :).

Jestem przekonana, że kuchnia będzie Was cieszyła niezależnie od wersji którą wybierzecie :). Macie rozsądnie rozplanowane wejścia i okno. W Waszej kuchni nie trzeba iść na wiele kompromisów. Niczego nie jest za mało, ani za dużo - dla mnie akuratna :). Z pewnością będzie wygodna :).

Tatarak, Oczywiscie, ze salik nie będzie biegał do garażu po wodę. Raczej powie, żebyśmy sok wypili, a on po wodę pójdzie jutro, z czego zrobi się pojutrze :D

A w praktyce będzie to wyglądało tak, że jesli miejsca na tę zgrzewkę teraz nie przewidze to później bedzie ona stala gdzieś na szafkach w rogu kuchni..

Julianna, dziękuje za Twój projekt. Tak jak salik napisał dał mi do myslenia. Bardzo mi się podoba :)

I może kiedyś gdy będziemy generalny remont robić to taką kuchnię zrobimy, teraz - nie.

Tam gdzie postawiłaś płytę, nie mamy przewidzianej "siły" a planujemy indukcję. Przeniesienie jej z poprzedniej ściany to trochę kucia i sztukowania kabla (nie wiem czy mozna), do tego przenoszenie rur od okapu, co będzie się wiązalo z kuciem sufitu.

Tak jak Spirea napisała, mamy przy chlodziarce ścianę z Silki 12.5cm, otynkowaną, na ktorej jest mnóstwo kabli elektrycznych i w niej idzie rura z wodą - w tej chwili już nie do przeniesienia.

Gniazdek elektrycznych jest spory zapas na jednej i drugiej ścianie, więc z tym nie problem, poza ww. siłą.

Bardzo podoba mi się zabudowana ściana i fakt, że taki ładny widok bylby z jadalni. płyta w otoczeniu 2 szafek tez wygląda świetnie. Kuchnia jest lekka i wygląda inaczej niż moje pomysly, co w tym przypadku lepiej, bo moje już mi się znudziły, ale pod ten pomysł kuchnia była projektowana. Więc bedę sie tego trzymała.

Julianno, nie znikaj :) Bardzo lubię czytać i oglądać twoje koncepcje na łazienkach i kuchniach, czy u Tataraka.

Spirea

Kolorowe szafeczki to pomysł projektantki. Bedą lub nie zrobione na samym końcu, jesli się okaże że są potrzebne. Ja miałam pomysł, żeby ich nie rozbijać tylko zrobić jedną płytką szafkę (coś jak w kuchni u Efilo) i pomalować ją na kilka (4-5) kolorów. Jedynym pewnym na tę chwilę jest pomarańcz. Reszta wyjdzie w trakcie.

Zresztą w tej kuchni będą kolorowe dodatki, wiec może sie okaże, że tw szafeczki nie są konieczne. Rozważam tez opcję, żeby szkło na scianie między szafkami zrobić kolorowe, albo w kolorowe mazaje.

Na podłodze jest szary gres Cercom Genesis Loft Fossil i przyznaję Balbinie rację, że kafle nie są prawie w ogóle zróżnicowane, znaczy nudne są :)

http://www.mon-carrelage.com/BD_images/P0805542.jpg

Kolizji przy płycie raczej nie będzie. Jest od wejścia odsunięta o 60 lub 80cm w zalezności od wersji, a od ściany cargo o jakieś 110cm. Płytę przesunąć troche można w kierunku narożnika, ale wtedy zmniejszy się ilosć blatu roboczego między płytą a zlewem, a to statystycznie ten najczęsciej używany blat, więc dobrze żeby go bylo sporo.

Przy samej płycie to ja bardzo mało czasu spędzam. W kuchni głównie coś piekę. Aktualnie rzadko z dziecmi, bo kuchnię mamy naprawdę malenką i nie ma miejsca, ale to się zmieni, bo dzieci są bardzo chętne.

Mnie również podobają się równe szafki na górze, ale rozważam też wersję projektantki z takimi dzielonymi w poziomie i otwierani do góry na aventosach.

To, że kuchnia jest tyłem do jadalni to nie problem. Zresza jakby nie patrzeć przodem się w tej kuchni nie uda.

Z uchwytami jeszcze nie zdecydowałam. Podobają mi się zobale, podobają mię też te, które wybrała Balbina w ikei.

Kontaktów na chlodziarke, piekarniki, zamrażarkę jest zapas.

Nad kolorystyką myslę.

Musze to rozrysować w czymś innym niż Ikea Planner.

Dzieki dziewczyny, Wasza pomoc i pomysły są baardzo ptrzebne i zmuszają mnie do rozważenia innych koncepcji o jakich nie pomyslałam! Dzięki!

Edytowane przez sheenaz

Cała przyjemność po mojej stronie :). Z pewnością będę do Was zaglądać z uśmiechem - dziękuję :). Kafle wcale nie są nudne :). Będę miała baaardzo podobne (Zirconio Cemento).

A propos kolorowych dodatków. Rozczuliły mnie te minisolniczki do jajek na twardo - fajny pomysł :). Każdy ma swoją :D.

http://img194.imageshack.us/img194/5699/jajkat.jpg

Edytowane przez julianna16