Madeleine 19.01.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 są odnawiane, ale co 5 lat od złożenia pierwszego wniosku. Ja składałam zaraz na początku obowiązywania ulgi i teraz mam od nowa. Aktualnie 34 tysiące zwrotu na budowę.Zaznaczam ołówkiem plus i minus (oraz pełno znaków zapytania). PKWiU nie jest obowiązkowy, nie trzeba dopisywać. W przypadku kilku pozycji dopisałam, kiedy szukałam odliczenia (głównie "nazwa towaru zwrot vat" i do googla, jeśli nie było jasne na żadnej z list). Pamiętaj, że szansa na wezwanie do urzędu jest jakieś 90% (i nie ma się tym co stresować) - to jest nasze trzecie podejście do zwrotu, za każdym razem sami czegoś nie wpisaliśmy, a innych pozycji z kolei za dużo. Przychodziłam, składałam wyjaśnienia, poprawiałam długopisem zeznanie, które pani przygotowała ołówkiem - i czekałam na pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 19.01.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Madelaine, gdy tak o tym piszesz to nie brzmi strasznie, w praktyce pewnei jest gorzej Spróbuję w każdym razie. A i jeszcze jedno. Czy FV sie daje w oryginale czy kopie. W jakiej formie to zrobić - segregator zalożyć i chronologicznie>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 19.01.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 nie gorzej, to jest po prostu nudne jak flaki z olejem. Najpierw poukładaj sobie faktury - nie ma obowiązującego porządku, ale wg firm ma o tyle sens, że pozycje się powtarzają i łatwiej je ogarnąć. Dajesz kopie, forma pewnie obojętna - tylko ponumeruj je, żeby wiadomo było, która pozycja do czego się odnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.01.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Kopie??? maj gat My też*się szykujemy do tej żmudnej roboty Na pewno można składać*w dowolnym momencie tylko raz w roku. Sprawdzałam to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 19.01.2012 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Monia - to jak już znajdziesz kogoś kto się tym może zając i obrobić - daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.01.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Sheenaz, limit masz jeden na 5 lat. W załączniku do druku VZM wpisujesz symbole faktur, na podstawie ktorych robisz odliczenia. Jeśli nie można odliczyć wszystkiego z danej faktury, to w tym załączniku podajesz numery pozycji, które podlegają odliczeniu na podstawie tej f-ry. jak masz np fakturę nr 0d8uf0dkf i na niej 1. cement, 2 transport, to w załączniku przy tym numerze faktury wpisujesz pozycję 1, bo vatu na transport nie odliczysz. i uważaj z korektami - na przykład jak robiłaś zwroty materiałów. ja robiłam tak jak wyczytałam na forum, czyli: podawałam nr faktury korygowanej, ale kwotę do zwrotu vatu - taką jaka wynikała z faktury korygującej. do us musisz złożyć ksero wszystkich tych faktur i pnb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 na drukach z mf nawet nie ma miejsca na pkwiu.my składałiśmy te kopie faktur wpięte w skoroszyt. dobrze jest je ułożyć w takiej kolejności, w jakiej wpiszesz do formularza - to na pewno ułatwia życie sprawdzającemu i przyspiesza cały proces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.01.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 kogoś kogoś?! Ja już*Ci mogę powiedzieć kim jest kogoś K się zwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 nie ma to znaczenia, jeśli chcecie rozliczyć je razem, mogą być. W jednym rozliczeniu możesz podać wszystkie faktury od początku świata, tj. bodajże 2004, których wcześniej jeszcze nie rozliczyłaś (może jakiś wcześniejszy remont? też można podłączyć od razu) z tego co mnie pamięć nie myli to max. jest 5lat wstecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.01.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 też się powoli zabieram, ale chyba poczekam jeszcze na panelową fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 K się zwie K? czyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.01.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 K? czyli? K czyli K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 jak dla mnie to zbyt szerokie pojęcie się kryje pod K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.01.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 K - ten który przyjmuje laptopy na klatę ... tfu, plecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 19.01.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 No przecież to oczywiste, Krzesimir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 K - ten który przyjmuje laptopy na klatę ... tfu, plecy aha, wydawało mi się, laptop to na głowie wylądował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 No przecież to oczywiste, Krzesimir dla kogo oczywiste to oczywiste:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.01.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 No przecież to oczywiste, Krzesimir wojgoc, wnerwa miałam pamiętam tylko którą stroną*laptopa się zamachnęłam - złą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 wojgoc, wnerwa miałam pamiętam tylko którą stroną*laptopa się zamachnęłam - złą! aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.01.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) słuchajcie, jak macie WentMech to w garderobie macie NAWIEW czy WYWIEW? projektant mi rysuje nawiew, a gdzieś tam czytałam, że powinien być wywiew. przegląda forum i argumenty są dwojakie: - lepiej wywiew, bo to "pomieszczeni brudne". nie każdy ciuch idzie po jednym założeniu do prania, więc jakieś zapachy z niego lepiej wywiewać. - lepiej nawiew, to wtedy garderoba nie "zaciąga" kurzu na ubrania z innych pomieszczeń. i głupia jestem. Edytowane 20 Stycznia 2012 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts