Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

są odnawiane, ale co 5 lat od złożenia pierwszego wniosku. Ja składałam zaraz na początku obowiązywania ulgi i teraz mam od nowa. Aktualnie 34 tysiące zwrotu na budowę.

Zaznaczam ołówkiem plus i minus (oraz pełno znaków zapytania). PKWiU nie jest obowiązkowy, nie trzeba dopisywać. W przypadku kilku pozycji dopisałam, kiedy szukałam odliczenia (głównie "nazwa towaru zwrot vat" i do googla, jeśli nie było jasne na żadnej z list).

Pamiętaj, że szansa na wezwanie do urzędu jest jakieś 90% (i nie ma się tym co stresować) - to jest nasze trzecie podejście do zwrotu, za każdym razem sami czegoś nie wpisaliśmy, a innych pozycji z kolei za dużo. Przychodziłam, składałam wyjaśnienia, poprawiałam długopisem zeznanie, które pani przygotowała ołówkiem - i czekałam na pieniądze.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie gorzej, to jest po prostu nudne jak flaki z olejem. Najpierw poukładaj sobie faktury - nie ma obowiązującego porządku, ale wg firm ma o tyle sens, że pozycje się powtarzają i łatwiej je ogarnąć.

Dajesz kopie, forma pewnie obojętna - tylko ponumeruj je, żeby wiadomo było, która pozycja do czego się odnosi.

Sheenaz, limit masz jeden na 5 lat. W załączniku do druku VZM wpisujesz symbole faktur, na podstawie ktorych robisz odliczenia. Jeśli nie można odliczyć wszystkiego z danej faktury, to w tym załączniku podajesz numery pozycji, które podlegają odliczeniu na podstawie tej f-ry. jak masz np fakturę nr 0d8uf0dkf i na niej 1. cement, 2 transport, to w załączniku przy tym numerze faktury wpisujesz pozycję 1, bo vatu na transport nie odliczysz. i uważaj z korektami - na przykład jak robiłaś zwroty materiałów. ja robiłam tak jak wyczytałam na forum, czyli: podawałam nr faktury korygowanej, ale kwotę do zwrotu vatu - taką jaka wynikała z faktury korygującej. do us musisz złożyć ksero wszystkich tych faktur i pnb.

nie ma to znaczenia, jeśli chcecie rozliczyć je razem, mogą być. W jednym rozliczeniu możesz podać wszystkie faktury od początku świata, tj. bodajże 2004, których wcześniej jeszcze nie rozliczyłaś (może jakiś wcześniejszy remont? też można podłączyć od razu)

z tego co mnie pamięć nie myli to max. jest 5lat wstecz

słuchajcie, jak macie WentMech to w garderobie macie NAWIEW czy WYWIEW?

projektant mi rysuje nawiew, a gdzieś tam czytałam, że powinien być wywiew. przegląda forum i argumenty są dwojakie:

- lepiej wywiew, bo to "pomieszczeni brudne". nie każdy ciuch idzie po jednym założeniu do prania, więc jakieś zapachy z niego lepiej wywiewać.

- lepiej nawiew, to wtedy garderoba nie "zaciąga" kurzu na ubrania z innych pomieszczeń.

i głupia jestem.

Edytowane przez Tatarak