Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dakula - dzięki za opinie, im więcej tym lepiej :)

merenwen - wiatrolap jest ciemny, korytarz dalej rowniez. to przeszklenie to jedyne sdzienne swiatlo jakie wpadnie do wiatrolapu i czesci korytarza.

Nam wlasciwie od poczatku podbala sie wersja 2

http://sal.pl/dom/drzwi-ver2.jpg

Ale pojawily sie 2 watpliwosci.

1. Obawiamy się czy ten wąski pasek szkła nie bedzie dziwnie wygladal przy jednak grubych profilach okien. Czy wizualnie nic nie zgrzyta.

[edit]

2. Czy 5cm pasek drzwi jest w stanie skutecznie doświetlić wiatrołap. Drzwi są od zachodu.

Edytowane przez sheenaz

Dla mnie zdecydowanie 1:yes: ewentualnie 3 , no i jeszcze pomyślałam o 4 ze względu na to, że na tej elewacji nie ma symetrii więc te niesymetryczna szybka chyba też by dobrze wyglądała:rolleyes:

Witaj Sheenaz. Ja tez jestem za wersją nr 2. I to ja jestem sprawczynią tego powyższego "niedopasowania". To mój domek :-) I według mnie szybka w drzwiach nie ma nic wspólnego z rama okna. Po pierwsze, ze drzwi sa na innej ścianie niż okna, po drugie brak jest na elewacji innych pionowych elementów do których należało by się dopasować.Dodatkowo u mnie ściana z drzwiami będzie obłożona płytami piaskowca a ściana z oknem deskami w poziomie ( podobnie jak u Ciebie) . acha ....nad drzwiami sa okna przy których będa balkony francuskie , wprawdzie z poziomych elementów złożone ale własnie poszczególne barierki będa mieć szer, 4cm czyli tyle ile ten pasek. Jesli chodzi o doświetlenie to ta szybka nie daje dużo światła ale przecież nie o to chodzi w wiatrołapie ;-) A jest dzięki temu paseczkowi tak bezpieczniej ...niby widać co się dzieje za drzwiami, ale z drugiej strony jest świadomośc, że osoba wewnątrz jest poza zasięgiem ;-)

Hej widzę, że głosowanie już się zaczęło.

Mnie się też najbardziej podobają drzwi nr 2. Zgadzam się z Agi75 - wąski pasek nie ma nic wspólnego z profilami okien. Nawet jak spojrzeć na szerszą szybkę to nie przychodzą mi do głowy profile okien (aby to porównywać).

Agi, przepraszam, że wzięłam bez pytania Twoje zdjęcie. Już kasuję

Dzięki za dodatkowe info o elewacji.

Możesz napisać gdzie zamawiałaś drzwi?

Sama mam wrażenie, że szukam dziury w całym :)

Miałam wybraną jedną wersję i nagle po obejrzeniu różnych drzwi przestałam być do niej przekonana.

Niesłusznie jak widać.

Warto na forum pytać o takie rzeczy bo przynajmniej na właściwy tor myslenia sprowadzacie.

Profile stalowe przy schodach wejściowych mają 50x50mm i jesli w koncu zdecydujemy się na te drzwi to właśnie taką szybkę by miały.

Tylko czy jest sens to dopasowywać do rurek. Pewnie nie ma.

Tak jak Magda34 słusznie zauważyła symetrii nasza elewacja nie ma i ta szybka z boku (model 4) tez nam pasuje. Tylko czy nie za szeroka :)

Dzięki wszystkim za głosowanie. Wracamy do naszych pierwszych pomysłów bo jak widać najlepsze były :)

• 2 weeks później...