Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko zależy od tego kto go przygotowuje.

Jedni robią według projektu, inni według stanu faktycznego, jeszcze inni pewnie nawet projektu nie widzą na oczy....

A Ep to nie przypadkiem przez wentylację mechaniczną?

Jakie Ci wyszły konkretnie wartości i kto Ci przygotowywał certyfikat?

Ep - 166, a Ek - 108.

Parę rzeczy po prostu się nie zgadza - np. 6 mieszkańców, powierzchnia o regulowanej temperaturze jest taka sama jak całkowita, a tak w rzeczywistości nie jest. Piszę maila do nich, aby to poprawili i zobaczymy, co z tego wyjdzie.

OZC i projekt robiłam u jednego forumowicza. Ma firmę. Zleciłam więc też jemu certyfikat. Certyfikat to pewnie tylko klik - drukuj w Audytorze OZC.Minął jednak rok od obliczeń i wiadomo już jaki jest piec, co jest w podłodze, jakie pompy itd. Nie chcę świadectwa na sztukę, chcę wiedzieć, jakie faktycznie zapotrzebowanie ma ten dom.

• 2 weeks później...
Wczoraj po wielu tygodniach myślenia i dumania, podpisaliśmy też umowę na wykonanie drzwi zewnętrznych :)

Dzien dobry :) Mam pytanie w zwiazku z drzwiami zew. Horman odpadl zdaje sie prawda? Oscieznica musi byc przy otwieraniu na zew odwrocona a poniewaz my tez chcemy drzwi otwierane do zew jestem zywo zainteresowana tematem. Mozna wiedziec jakiej firmy zamowiliscie w rezultacie drzwi i czy sa otwierane na zew.?

BTW - dostalam wycene od Hormana i umarlam.

Edytowane przez Beata Weronika

BeataWernika witamy i zapraszamy.

Nas cena Hoermanna tez zwaliła z nóg.

Drzwi wybieraliśmy długo i koniec końców zamówiliśmy w Łomiankach super ciepłe otwierane na zewn. w firmie Hardmet.

http://hardmet.com.pl/cieple_drzwi.php

W sieci nie ma żadnej negatywnej opinii o tej firmie, co mam nadzieję dobrze świadczy.

Robią drzwi wg Twojego pomyslu lub możesz skorzystać z gotowych wzorów.

Z właścicielem spotkaliśmy sie 3 razy obgadać szczególy techniczne, wrażenia bardzo dobre.

Drzwi mamy mieć do końca czerwca, wtedy coś wiecej powiemy.

Aha, co do Jackpot Chair - Sheenaz, ich chyba nigdy specjalnie nie było. Jak się nimi interesowałam, to tam, gdzie rzekomo miały być nikt mi nie odpisywał. Najkorzystniej cenowo były do kupienia w Anglii.

Z krzesłami jest taki problem, że przed zakupem trzeba obowiązkowo na nich usiąść. Widziałam cudne krzesła, ale okazywało się, że wygoda nie była ich mocną stroną. Ja swoje kupię przez internet - 1 szt. dla wypróbowania. Jak będzie coś nie tak, mogę zwrócić. Weź to może pod uwagę.

wersja5 jak dla mnie - bo wchodząc drzwiami do garażu nie przechodzicie przez wydzielone pom. gosp., nie ma ryzyka walnięcia drzwiami w samochód, na ścianie przy "oponach" i tej z oknem sporo miejsca można wygospodorwać na półki na konewki, doniczki, drabiny itp.

no chyba, że wyjeżdżając z domu będziecie najpierw otwierać bramę i wchodzić do garażu przez bramę, a nie przez drzwi przez pom gosp, to wtedy może być inna wersja, ale to nie mam preferencji ;)

Spirea, no własnie z krzeslami to jest kolejny problem (poza ich wyborem).

Po pierwsze nie ma gdzie się przymierzyć, po drugie moge je kupic w sklepach internetowych, ale w każdym kolory wygladają inaczej raz fukcja jest fuksja innym razem fioletem, a widziałam tą sama fuksję wygladającą jak cukierkowy róż. Podobnie wyglada pomarańcz i limonkowy.

Dogadałam się juz w sklepach, że kupię 6 sztuk i nawet rozpakowane mi przyjmą jeśli będe chciała zwrócić.

Wolę od razu zestaw, bo mam możliwosć zobaczenia wszystkich kolorów, a poza tym jest spory rabat przy tej ilości.

jak się tak dogadałaś, to chyba ok.

A co w ogóle chcecie mieć w tym pomieszczeniu gospodarczym? Może nie ma sensu jego wydzielać, tylko z regałów zrobić ściankę? A jeśli już robić pomieszczenie, to na cała długość. Opony zawieszasz na ścianie na hakach. Nie potrzeba robić wnęki. Kosiarka może stać w pomieszczeniu gosp. Czy potrzebujecie drzwi między gosp. a garażem?

Ok, to kilka słów komentarza.

Majsterkowiczem hobbystą raczej nie jestem, więc nie planuję w pomieszczeniu gospodarczym trzymać jakiejś przesadnej ilości narzędzi.

Bardziej będzie to miejsce na rzeczy ogrodowe, grabie, łopaty, kosiarkę i inne takie.

Chciałbym chyba jednak mieć to pomieszczenie zamknięte, bo jeśli coś się tam jednak będzie robić, żeby się nie niosło po całym garażu.

Z drugiej strony sheenaz mówi że wtedy wyjdę na podwórko i zrobię to na zewnątrz :)

Opony nie mogą wisieć, tak przy okazji :)

Spirea, na pewno będzie umywalka, jakiś zbiornik i pompa do wody głebinowej. Poza tym pozostalości z budowy: zapasy kafli, dachówki.

A reszta to standard - kosiarka, taczak, narzedzia, długasna drabina, opony, rowery, sanki itd.

Ścianka z regałów to też fajny pomysł. Rowery wtedy mogłyby pójść na którąś ścianę zewn albo jeszcze lepiej na sufit.