Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieliśmy robiony grunt pod Tikurillę i Optivą grunt i Śnieżką.

Co prawda fachowcem nie jestem, ale nie widzę różnicy:no:

Przydały się namiary na Morcinka:)?

Drzwi wewnętrzne montowane od zewnątrz, otwierane do środka - są szpary po bokach - ich szerokość zależy od producenta - u nas spore - około 5 mm (ale i w tych otwieranych na zewnątrz są takie same).

Salik, napisz proszę na jakiej zasadzie otrzymaliście te wytyczne na temat przesunięcia wjazdu?

Po prostu złożyliście pismo w Zarządzie dróg miejskich?

Macie projektanta, który wrysuje Wam ten nowy wjazd na planie?

Jak to te otwierane na zewnątrz mają też szparę?

Niby dlaczego mają mieć, skoro w wersji przylgowej zawiasy są schowane i nie ma prawa być żadnych szpar z powodów konstrukcyjnych?

Namiary na Morcinka się bardzo przydały - dziękujemy :)

Niestety okazało się że farba łazienkowa ma fatalne krycie i po 2 malowaniach ciągle prześwituje zielony kolor płyt GK :(

Co do zjazdu z drogie - musieliśmy złożyć specjalny wniosek o przeniesienie zjazdu z drogi.

Trwało to kilka tygodni - dostaliśmy decyzję zezwalającą na takie przeniesienie, ale pod warunkiem spełnienia 12 punktów :(

Musimy zrobić projekt zjazdu z drogi (nie wystarczy żadne wrysowanie, musi być projekt pełną gębą), projekt czasowej organizacji ruchu na czas budowy zjazdu, pouzgadniać to wszystko, a potem projekt złożyć w starostwie.

Mam nadzieję że do postawienia garażu wystarczy po prostu ta zgoda z Zarządu Dróg Powiatowych (bo warunki są w sumie na wykonanie zjazdu, który jest jednym z elementów budowy garażu, ale nie jest bezpośrednio częścią samego posadowienia garażu).

Jak to te otwierane na zewnątrz mają też szparę?

Niby dlaczego mają mieć, skoro w wersji przylgowej zawiasy są schowane i nie ma prawa być żadnych szpar z powodów konstrukcyjnych?

Mi w Filo powiedzieli, że nawet najlepsze drzwi pracują (ich są w aluminiowych ościeżnicach i pełne lub drewniane w środku - nie pamiętam) i że pod wpływem ciężaru po paru latach mogą odrobiną siąść na zawiasach i wtedy by obcierały gdyby nie było "ciut" większej odległości. Taka była odpowiedź. Też nie jestem z tego powodu szczęśliwa.

Namiary na Morcinka się bardzo przydały - dziękujemy :)

Niestety okazało się że farba łazienkowa ma fatalne krycie i po 2 malowaniach ciągle prześwituje zielony kolor płyt GK :(

Babka na Morcinka powiedziała, jak w zeszłym tygodniu dokupywałam farbę na sufit w garażu, że mój mąż albo siostra była ostatnio, bo pamięta ten charakterystyczny rabat:)

A z odcieniami szarości daliście sobie radę? Bo mi Łukasz zawinął szczelnie wszystko w garażu przy malowaniu i nijak nie mogłam znaleźć puszek po farbie z numerem koloru:(

Dopiero w piątek skończył...

Co do zjazdu z drogie - musieliśmy złożyć specjalny wniosek o przeniesienie zjazdu z drogi.

Trwało to kilka tygodni - dostaliśmy decyzję zezwalającą na takie przeniesienie, ale pod warunkiem spełnienia 12 punktów :(

Musimy zrobić projekt zjazdu z drogi (nie wystarczy żadne wrysowanie, musi być projekt pełną gębą), projekt czasowej organizacji ruchu na czas budowy zjazdu, pouzgadniać to wszystko, a potem projekt złożyć w starostwie.

Salik, wyjaśnij proszę - kiedy i gdzie składaliście taki wniosek i przy okazji: macie już projektanta do wrysowania tego wjazdu na mapę (do celów projektowych?)?

Ja w jakimś impasie jestem - w urzędzie gminy i w ZDM-ie nie powiedzieli, ze sa ogólne zasady i projektanci musza je znać i żadnych warunków nie wydają. A projektanta też nie znalazłam żadnego i znajomy teścia z Płońska ma nam robic (ma uprawnienia), ale chce warunki. A oni nie chcą dać. Kazali złożyć wrysowany projekt to wtedy wydadzą opinię czy tak może być czy nie. Wiedziałam, żeby zostawić to na koniec, bo bym chyba wcześniej porzuciła w diabły tę budowę:(

Porada potrzebna od zaraz:rolleyes:

Edytowane przez Balbina200

Balbina - z tą szparą przy drzwiach otwieranych na zewnątrz to jakaś bzdura.

Przecież przy drzwiach bezprzylgowych potrzebne tam jest może z 1mm odstępu, a to i tak bardzo dużo by było.

Drzwi które oglądałem, miały szparę maksymalnie 0.5mm

Co do zjazdu z drogi - składaliśmy specjalny wniosek w naszym ZDP (wniosek tego konkretnego ZDP) o wytyczenie nowego zjazdu z drogi według załączonej mapy (dołączyliśmy szkic naniesiony na wycinek mapy do celów projektowych).

Oni to rozpatrywali, byli na miejscu, oglądali - na końcu wydali decyzję zezwalającą nam na zlokalizowanie nowego zjazdu z drogi, ale tylko jeśli spełnimy określon 12 warunków.

Jako że nie wszystkie warunki nam się podobały i były do zrealizowania u nas, napisaliśmy odwołanie od tej decyzji i teraz musimy czekać na uaktualnienie.

My nie będziemy tego wjazdu nigdzie wrysowywać jako tako, bo jest nam to potrzebne do złożenia wniosku o wydanie PnB na wydanie garażu, więc nowy zjazd trafi do projektu garażu.

U Ciebie zdaje się jest trudniejsza sytuacja, bo Ty masz projekt domu w oparciu o zjazd w zupełnie innym miejscu?

Basia,Jako cokol na razie jest folia kubelkowa, a docelowo bedzie albo tynk albo marmolit. Jeszcze sie nie zdecydowalismy, bo to do zrobienia dopiero w przyszlym roku.

Salik, chyba nie masz racji co do zjazdu. Wydaje m isi,e że będzeomy musieli wykonać zupełnie osobny projekt zjazdu, niezalezny od projektu garazu.

'Poszło' mniej więcej tyle ile wynika z m2 (należy wziąć pod uwagę docinki, panele standardowo przychodzą w 3m kawałkach).

Cena jaką płaciliśmy w ubiegłym roku to sto kilkadziesiąt złotych za m2 (nie chcę podawać dokładnej ceny, bo ta jest też zależna od ilości zamawianego materiału)

Za położenie, zapłaciliśmy sumarycznie trochę więcej niż za m2 normalnej ściany z tynkiem - ale to oczywiście zależy wszystko od osoby robiącej elewację (btw - elewator, to fatalna nazwa na wykonawcę elewacji [tak tak, to do Ciebie też Tataraku :)] )