Madeleine 25.05.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 ale ja nie wiem, czy jesteś czy nie. Po prostu zadzwoń i się upewnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.05.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Salik Sheenaz co dawaliście jako cokół elewacyjny, czy wy macie sam tynk ,a to coś czarne na dole to folia kubełkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 02.06.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Mieliśmy robiony grunt pod Tikurillę i Optivą grunt i Śnieżką.Co prawda fachowcem nie jestem, ale nie widzę różnicy:no:Przydały się namiary na Morcinka:)?Drzwi wewnętrzne montowane od zewnątrz, otwierane do środka - są szpary po bokach - ich szerokość zależy od producenta - u nas spore - około 5 mm (ale i w tych otwieranych na zewnątrz są takie same).Salik, napisz proszę na jakiej zasadzie otrzymaliście te wytyczne na temat przesunięcia wjazdu?Po prostu złożyliście pismo w Zarządzie dróg miejskich?Macie projektanta, który wrysuje Wam ten nowy wjazd na planie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.06.2012 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Jak to te otwierane na zewnątrz mają też szparę? Niby dlaczego mają mieć, skoro w wersji przylgowej zawiasy są schowane i nie ma prawa być żadnych szpar z powodów konstrukcyjnych? Namiary na Morcinka się bardzo przydały - dziękujemy Niestety okazało się że farba łazienkowa ma fatalne krycie i po 2 malowaniach ciągle prześwituje zielony kolor płyt GK Co do zjazdu z drogie - musieliśmy złożyć specjalny wniosek o przeniesienie zjazdu z drogi. Trwało to kilka tygodni - dostaliśmy decyzję zezwalającą na takie przeniesienie, ale pod warunkiem spełnienia 12 punktów Musimy zrobić projekt zjazdu z drogi (nie wystarczy żadne wrysowanie, musi być projekt pełną gębą), projekt czasowej organizacji ruchu na czas budowy zjazdu, pouzgadniać to wszystko, a potem projekt złożyć w starostwie. Mam nadzieję że do postawienia garażu wystarczy po prostu ta zgoda z Zarządu Dróg Powiatowych (bo warunki są w sumie na wykonanie zjazdu, który jest jednym z elementów budowy garażu, ale nie jest bezpośrednio częścią samego posadowienia garażu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 03.06.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Jak to te otwierane na zewnątrz mają też szparę? Niby dlaczego mają mieć, skoro w wersji przylgowej zawiasy są schowane i nie ma prawa być żadnych szpar z powodów konstrukcyjnych? Mi w Filo powiedzieli, że nawet najlepsze drzwi pracują (ich są w aluminiowych ościeżnicach i pełne lub drewniane w środku - nie pamiętam) i że pod wpływem ciężaru po paru latach mogą odrobiną siąść na zawiasach i wtedy by obcierały gdyby nie było "ciut" większej odległości. Taka była odpowiedź. Też nie jestem z tego powodu szczęśliwa. Namiary na Morcinka się bardzo przydały - dziękujemy Niestety okazało się że farba łazienkowa ma fatalne krycie i po 2 malowaniach ciągle prześwituje zielony kolor płyt GK Babka na Morcinka powiedziała, jak w zeszłym tygodniu dokupywałam farbę na sufit w garażu, że mój mąż albo siostra była ostatnio, bo pamięta ten charakterystyczny rabat:) A z odcieniami szarości daliście sobie radę? Bo mi Łukasz zawinął szczelnie wszystko w garażu przy malowaniu i nijak nie mogłam znaleźć puszek po farbie z numerem koloru:( Dopiero w piątek skończył... Co do zjazdu z drogie - musieliśmy złożyć specjalny wniosek o przeniesienie zjazdu z drogi. Trwało to kilka tygodni - dostaliśmy decyzję zezwalającą na takie przeniesienie, ale pod warunkiem spełnienia 12 punktów Musimy zrobić projekt zjazdu z drogi (nie wystarczy żadne wrysowanie, musi być projekt pełną gębą), projekt czasowej organizacji ruchu na czas budowy zjazdu, pouzgadniać to wszystko, a potem projekt złożyć w starostwie. Salik, wyjaśnij proszę - kiedy i gdzie składaliście taki wniosek i przy okazji: macie już projektanta do wrysowania tego wjazdu na mapę (do celów projektowych?)? Ja w jakimś impasie jestem - w urzędzie gminy i w ZDM-ie nie powiedzieli, ze sa ogólne zasady i projektanci musza je znać i żadnych warunków nie wydają. A projektanta też nie znalazłam żadnego i znajomy teścia z Płońska ma nam robic (ma uprawnienia), ale chce warunki. A oni nie chcą dać. Kazali złożyć wrysowany projekt to wtedy wydadzą opinię czy tak może być czy nie. Wiedziałam, żeby zostawić to na koniec, bo bym chyba wcześniej porzuciła w diabły tę budowę Porada potrzebna od zaraz:rolleyes: Edytowane 3 Czerwca 2012 przez Balbina200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.06.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Balbina - z tą szparą przy drzwiach otwieranych na zewnątrz to jakaś bzdura.Przecież przy drzwiach bezprzylgowych potrzebne tam jest może z 1mm odstępu, a to i tak bardzo dużo by było.Drzwi które oglądałem, miały szparę maksymalnie 0.5mm Co do zjazdu z drogi - składaliśmy specjalny wniosek w naszym ZDP (wniosek tego konkretnego ZDP) o wytyczenie nowego zjazdu z drogi według załączonej mapy (dołączyliśmy szkic naniesiony na wycinek mapy do celów projektowych).Oni to rozpatrywali, byli na miejscu, oglądali - na końcu wydali decyzję zezwalającą nam na zlokalizowanie nowego zjazdu z drogi, ale tylko jeśli spełnimy określon 12 warunków.Jako że nie wszystkie warunki nam się podobały i były do zrealizowania u nas, napisaliśmy odwołanie od tej decyzji i teraz musimy czekać na uaktualnienie.My nie będziemy tego wjazdu nigdzie wrysowywać jako tako, bo jest nam to potrzebne do złożenia wniosku o wydanie PnB na wydanie garażu, więc nowy zjazd trafi do projektu garażu.U Ciebie zdaje się jest trudniejsza sytuacja, bo Ty masz projekt domu w oparciu o zjazd w zupełnie innym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 05.06.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Salik, malujecie już coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2012 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Mamy już prawie pomalowaną całą górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 06.06.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Basia,Jako cokol na razie jest folia kubelkowa, a docelowo bedzie albo tynk albo marmolit. Jeszcze sie nie zdecydowalismy, bo to do zrobienia dopiero w przyszlym roku. Salik, chyba nie masz racji co do zjazdu. Wydaje m isi,e że będzeomy musieli wykonać zupełnie osobny projekt zjazdu, niezalezny od projektu garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2012 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Tak, napisałem wcześniej że będziemy musieli wykonać projekt zjazdu.Chodziło mi o to że nie będzie to w żaden sposób zależne od projektu domu który kończymy budować, a u Balbiny to inna sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapkaa 06.06.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 witajcie, podzielicie sie ze mną informacją o profilach Rodeo?? -ile Wam tego poszlo, -gdzie kupiliście, -jaka cena, -ile kosztowalo wykonanie-ulożenie przez elewatora?? Bardzo proszę (chyba, że już o tym było a ja przeoczyłam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2012 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 'Poszło' mniej więcej tyle ile wynika z m2 (należy wziąć pod uwagę docinki, panele standardowo przychodzą w 3m kawałkach). Cena jaką płaciliśmy w ubiegłym roku to sto kilkadziesiąt złotych za m2 (nie chcę podawać dokładnej ceny, bo ta jest też zależna od ilości zamawianego materiału) Za położenie, zapłaciliśmy sumarycznie trochę więcej niż za m2 normalnej ściany z tynkiem - ale to oczywiście zależy wszystko od osoby robiącej elewację (btw - elewator, to fatalna nazwa na wykonawcę elewacji [tak tak, to do Ciebie też Tataraku ] ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.06.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 (btw - elewator, to fatalna nazwa na wykonawcę elewacji [tak tak, to do Ciebie też Tataraku ] ) Też ostatnio o tym myślałam Elewator, jak aspirator, albo jeszcze jedno mi przychodzi do głowy, ale lepiej nie będę pisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.06.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Mamy już prawie pomalowaną całą górę. No i jak wrażenia? Fajnie wyszło? Czy głupio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.06.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Od razu chwyciłam aluzję, ale masz lepsze KRÓTKIE określenie? bo ja postanowiłam stworzyć własną nowomowę, w końcu co, politykom wolno, naukowcom wolno, majstrom wolno (oj mają swoje grepsy), a inwestor to pies? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.06.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Też ostatnio o tym myślałam Elewator, jak aspirator, albo jeszcze jedno mi przychodzi do głowy, ale lepiej nie będę pisać... przepadło, jak zaczęłaś, to dawaj Ocieplator? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.06.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Daj spokój Tatarak, nie złamiesz mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.06.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 ja Cię nie będę łamać, strzelę focha i o! zaryzykujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 06.06.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 No dobrze, ale ten szkic zjadu to nanieśliście na mapę sami czy uprawniony projektant Wam wrysowywał?A jesli sami to będziecie jeszcze raz robić projekt przez projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2012 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Szkic na potrzeby decyzji robiliśmy sami, teraz musimy zrobić właściwy projekt zjazdu przy pomocy architekta, a także projekt tymczasowej organizacji ruchu (podobno robi to ten sam architekt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts