sheenaz1719505693 03.07.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Moorela, no wlasnie u C iebie zobaczyłam, że Tatarak kumaty to pytam Tatarak, schodów nigdzie takich nie widziałam, więc mam nadzieję, że wyjdą takie jak je w głowie widzę Tatarak, działka mała i pewnie pokuszę się o wyrywanie - raptem kilkaset metrów. Jakby co sąsiad obok ma traktor, brony, pługi itd. Pokrzywy wielkei, babka ma liście o średnicy 15-20cm, mlecze jak róże, liście szczawiu długie na 20cm, rosnie też trochę rzapku. Kiedyś na działce był gęsty i piękny trawnik. Ziemia jest piaszczysta, zero gliny. Woda cały rok stoi bardzo wysoko. Tam gdzie jeżdziły maszyny są łyse placki, a tam gdzie był trawnik są chwasty. Wrzosowisk nie planuje. Trawnik i kwitnące rabatki, moze kilka drzew owocoywch, cebule, magnolia, moze roznaczeniki i roze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 03.07.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 odważnie z tymi schodami, mogą być dużą ozdobą szarych ,betonowych ścian I ja też będę Tataraka molestować w takim razie o ogród ,a bardziej o przygotowanie ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.07.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 dziewczyny, ale ja to jestem samouk amator profesjonalnych rad udziela Elfir. ja wiem tyle co z literatury i doświadczenia. osobiscie u Ciebie, Sheenaz, jestem za wyrwaniem chwastów, przeoraniem i od razu przebronowaniem (żeby wygarnąć kłącza takich chwastów jak perz, a potem zebrać i spalić). jak byś to teraz zaczęła robić, a nasadzać rośliny za kilka m-cy, to też bym sugerowala poplon - ale na piaszczystą ziemię łubin żółty. tu macie fajny artykuł: http://www.wymarzonyogrod.pl/2633_3539.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 03.07.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Tatarak, dzięki. Zakasam rękawy w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.07.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 ja mam kompletnie dwie lewe ręce jeśli chodzi o kwestią ogrodu i nie mogę się do tego zebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.07.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Spirea, a ile masz powierzchni i jaki stan aktualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.07.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 całej działki jest 1122m2. Z przodu domu mam 6m do drogi, potem ok. 10m dom i dalej już pusto - ok. 30m. Stan jest taki, że działka jest gdzieniegdzie z wglębieniami po przejechaniu jakiegoś cięższego sprzętu, za domem jest górka z humusu spod domu, a przed domem górka z dołu na szambo. Większość jest zarośnięta jakimiś chwastami. Dom jest wyniesiony miejscami max. na 40 cm, a docelowo miały być na równie (ale to ponoć nie do końca dobre rozwiązanie). Wiadomo, że trzeba teren wyrównać i nawieźć czegoś, ale nie wiem wciąż, czy najpierw (tak mi chyba Pestka pisała u Ciebie) spryskać wszystko czymś chwastobójczym, odczekać jak padnie i potem przeorać czy zaorać już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 03.07.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 ja mam kompletnie dwie lewe ręce jeśli chodzi o kwestią ogrodu i nie mogę się do tego zebrać To tak jak ja, tylko do kompletu mam jeszcze rodziców i teściów działkowiczów, którzy najchętniej nasadziliby mi pomidorów i drzew owocowych... Aż się boję pomyśleć, jaką walkę będę musiała stoczyć... na grabie i łopaty chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 03.07.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 równie łatwo - kwestia kosztów:yes: chyba jednak taniej tynk wyjdzie niż nowe okna Sheenaz, ja stwierdziłam, że spróbujemy naturalnie, znaczy bez chemii. Cóż - jest ciężko Tzn. samo pielenie zaskakująco nawet takie złe nie jest, przez miesiąc zrobiłam kilkaset metrów kwadratowych, ale jednak pozbyć się mniszka - czy na przykład mało szlachetnego gatunku trawy (na którą herbicyt na rośliny dwuliścienne nie zadziała) - nie jest łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.07.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Spirea - przy takiej pogodzie herbicyd nic nie zdziała - zostanie zmyty albo rośliny w ogóle go nie wchłoną, bo są już mocno "nasiąknięte" wodą w zasadzie w ogóle nic nie można robić, bo i oranie odpada, jak jest tak mokro. i koparka nie wjedzie. musisz odczekać kilkanaście dni, jak już przestanie padać i wtedy możesz herbicydem albo ręcznie (niekoniecznie osobiście) usunąć przynajmniej najgrubsze chwasty. potem rozwieźć humus, ew. dowieźć ziemi. a nie myślałaś, żeby zlecić jakiejś firmie założenie ogrodu? na razie chociaż projekt i pierwsze nasadzenia jesienią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 04.07.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Madelaine, ja też chce naturalnie. Mam na podworku na stale bawiących się 3 dzieci i kilka kotów. Koty trawę jedzą jak kozy. Nie będę ryzykować, że coś im się stanie.Ja wczoraj powyrywałam trochę chwastów. Niby nic a wyszły tego 4 pełne worki 120l. Najtrudniej idzie z pokrzywami i mleczem (mniszkiem), bo się cholery przy samej ziemi urywają. No i zrobiłam test ziemii wg poradnika Tatarak i chyba jednak mam żyzną. Gorzej, że mam wrażenie, że to syzyfowa praca. przy tych deszczach, które ostatnio są to mam wrażenie, że rośliny podwoiły temo przyrostu.Pewnie zanim skończę wyrywać w jednym końcu działk, w drugim już świeże krzaczory urosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 04.07.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Gorzej, że mam wrażenie, że to syzyfowa praca. przy tych deszczach, które ostatnio są to mam wrażenie, że rośliny podwoiły temo przyrostu. Pewnie zanim skończę wyrywać w jednym końcu działk, w drugim już świeże krzaczory urosną. dokładnie tak będzie!!! ale są tacy, co uważają, że to relaksująca robota:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.07.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 No i zrobiłam test ziemii wg poradnika Tatarak i chyba jednak mam żyzną. Gorzej, że mam wrażenie, że to syzyfowa praca. przy tych deszczach, które ostatnio są to mam wrażenie, że rośliny podwoiły temo przyrostu. Pewnie zanim skończę wyrywać w jednym końcu działk, w drugim już świeże krzaczory urosną. ale i tak nie zaszkodzi ją nawieźć jakimś obornikiem kurzym etc. (nie śmierdzi, a pozwala też rozluźnić glebę). u mnie przy tych deszczach też chwasty tak ruszyły, że niedługo będą większe od łubinu, a peluszka jeszcze nie zdążyła wykiełkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.07.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 a ja miałam pisać,że fajnie dobraliście rozstaw prętów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.07.2012 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 No widzisz - mi się też podoba i uważam że nie jest źle, szczególnie że nie przytłacza to elewacji, a jednak daje ochronę. Ale to nie mnie ma się podobać, rozumisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.07.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Sheenaz, nie wymyślaj, jest bardzo ładnie, tak "bogato" a tak serio, naprawdę jest super, nie czepiaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 06.07.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Pomarudzilam chwilowo, a salik już na forum gna Nie marudzę z natury, ale , że spawacz trochę elewację wczoraj ubrudził to sie wkurzyłam i barierki przestały mi się chwilowo podobać, ale gdy ją wyczyściłam to znów mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.07.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Widać wypłakać się potrzebował komuś w kamizelkę Biedny Salik, oj biedny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamka 06.07.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Salik czy mozesz wkleic zdiecie barjerek zewnetrznych w gornych oknach? dziekuje z gory ..... Edytowane 6 Lipca 2012 przez Kamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 06.07.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Kamka, hmm, ale są wklejone, w dzienniku Czyżby wyparowaly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts