Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Barierki wysżły świetnie. Mam trzy typy barierek - Wasze, Tatarak i Malkul i muszę z tego wymyśleć coś dla nas. W związku z tym, że nie zrobiliśmy płaskowników wcześniej, raczej będę wybierać między wariantem dziewczyn, bo tam mocuje się na czterech uchwytach. U Was jest każdy osobno. Jednak szkoda, że wtedy spasowałam :(

Napiszcie proszę, jaka jest wysokość między dołem a pierwszym prętem, jakie odległości między prętami, jaki przekrój prętów i na jakiej wysokości jest ostatni pręt. Dziękuję z góry :rolleyes:

Dzięki dziewczyny. Barierki są ładne, ale strasznie długo na nie czekaliśmy (od października) i mimo, że wyczekane to jakoś tak mniej mnie cieszą niż np. dzisiejszy spontaniczny zakup ostatniego egzemplarza suszarki w super okazyjnej cenie w Media Markcie :) Z radości nawet ją sama wyciagnęlam z samochodu i wtargałam do nowego domu.

Tatarak, nie widac nic a nic róznicy faktur na scianach, z tymże ściany cem-wap były troche szlifowane.

Spirea, rysunek ponizej. Jego się trzymaliśmy.

Najniższa poprzeczka na rysunku jest w takiej samej odległości od dołu okna jak pozostałe, ale ponieważ na elewacji najniżej jest parapet (o czym nie pomysleliśmy) to ta ostatni odległość liczona od parapetu do poprzeczki jest kilka cm większa.

portefentry-wymiary.jpg

Kamka, wieczorem, a co konkretnie potrzebujesz, bo cała konstrukcja była robiona w 2 etapach.

1 - przed polożeniem elewacji były przymocowane płaskowniki do ściany,

2 - teraz - czyli dospawanie poprzeczek

jezeli nie bedzie to problem chetnie zobaczylabym obie fotki...interesuje mnie mocowanie jak i efekt koncowy....mozesz napisac gdzie zamawialiscie te balustrady i jesli to ie tajemnica ile trzeba za nie zaplacic?

Edytowane przez Kamka

Sheenaz, dzięki :) - a szlifowane te ściany były papierem ściernym czy jakoś specjalnie?

mój A. jeszcze wymyślił, żeby przy tych miejscach, gdzie maja być łączenia, nakleić na tynk taśmę papierową i po jej zerwaniu, ta gładkość gipsu tworzyłaby takie równe "obwódki". nie wiem, czy to jest w miarę zrozumiałe i czy ma sens? musimy wykonawcy wyjaśnić, o co nam kaman.

Tatarek, rozumiem z tymi obwódkami, ale serio nie ma potrzeby. Czy u Ciebie ściany z kg i tradycyjne łączą sie w pionie czyli na jednej płaszczyźnie, bo jeśli tak to nie wiem czy widać czy nie. U nas ściany o róznych fakturach łączą sie mniej lub bardziej prostopadle, a wkazdym razie pod kątem.

Nasze były szlifowane taką maszyną, ktora wyglada troche jak froterka tylko, że częśc polerującą ma okrągłą o sporej średnicy - ok 30cm. docierki robione byly papierem sciernym - chyba 120-tką (ale nie dam sobie głowy uciąć).

Edytowane przez sheenaz

na poddaszu będą się łączyć ściany z tynkiem z sufitami i skosami oraz ściankami działowymi z kg - czyli właściwie w każdej możliwej płaszczyźnie. na parterze sufity z kg z otynkowanymi ścianami - tu pewnie będzie mniej widoczne, bo nad głową, a nie na poziomie oczu.

musimy koniecznie zrobić próbę - mam gips, grunt i farbę może dziś wieczorem i jutro podjedziemy, żeby pogipsować kawałek ściany, a jak wyschnie to jutro zagruntujemy, pomalujemy i zobaczymy.

Kamka, ponizej zdjęcia.

Cała stal zamówiliśmy w firmie TIERSPOL z Giżycka http://www.tierspol.pl/index.php

Jak na razie polecam. Zadzwonili na 3 tygodnie przed terminem z umowy, że są gotowi do wykonania prac. Pozostała trudniejsza częśc (szklany daszek i barierki w środku)będzie montowana po weekendzie.

płaskownik-portfenetry.jpg

portefentry-zoom.jpg

portfentry-zoom2.jpg

portefentry-zoom3.jpg

musimy koniecznie zrobić próbę - mam gips, grunt i farbę może dziś wieczorem i jutro podjedziemy, żeby pogipsować kawałek ściany, a jak wyschnie to jutro zagruntujemy, pomalujemy i zobaczymy.

co raz bardziej odnoszę wrazenie, że dążysz do jakiegos ideału łączenia - trzeba było zrobić tynki gipsowe a nie cem-wap.

weż się spotkaj z jakiś dobrym tynkarzem i zapytaj się czy te Wasze tynki da radę jeszcze raz przeszlifowac maszynowo.

u mnie też jeździli taka froterką o srednicy ok. 30-40cm

Kamka, ponizej zdjęcia.

Cała stal zamówiliśmy w firmie TIERSPOL z Giżycka http://www.tierspol.pl/index.php

Jak na razie polecam. Zadzwonili na 3 tygodnie przed terminem z umowy, że są gotowi do wykonania prac. Pozostała trudniejsza częśc (szklany daszek i barierki w środku)będzie montowana po weekendzie.

Dzieki bardzo za fotyi i za wszelkie info.Wyglada super !!! wlasnie cos takiego chce zrobic u siebie .....Pozdrawiam

Jak Wasza instalacja odgromowa?jakie dajecie uchwyty na gąsiory,te klejona to chyba nie za dobry pomysł.Szukam jakiś uchwytów gąsiorowych do Creaton Domina ,Wychyba też macie taką dachówkę?Macie namiar na jakieś firmy gdzie mają takie uchwyty w kolorze grafitowym?