Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

Modelu pieca nie znam za chiny, nie moja działka, ale zapytam przy okazji instalatora:)

co do banku to może przemówi im do rozsądku argument ze zmianą kredytodawcy? Możesz go w ostateczności użyć.

Obawiam się tylko, że jak beton bankowy jest betonowy to już pozamiatane i niewiele może pomóc, czasami oni mają tak, że to nie leży w gestii doradcy czy pracownika liniowego, z którym masz kontakt tylko takie mają wytyczne lub za sznurki pociąga jakiś enigmatyczny analityk, do którego normalny śmiertelnik nie ma dostępu...

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do pieca nie mam pojęcia.

Co do banku, już się przekonałam przy uruchamianiu 2. transzy, że betonu nic nie ruszy, to są debile i tyle. Ruszaliśmy niebo i ziemię od początku, włącznie z wysoko postawionymi osobami w centrali i nic. Jak coś sobie obmyślą, tak ma być i już, nawet jeśli nie ma w tym za grosz logiki.

Czy wstawilibyście okna przed zakończeniem prac murarskich w środku?

Mamy jeszcze do wymurowania ścianę z gazobetonu i podmurowanie murłaty, co nastąpi dopiero za 2 tygodnie, natomiast jareko ma wolny termin na montaż okien w piątek i się zastanawiamy.

Boję się że później okna się zniszczą przy murowaniu ściany (na poddaszu, między 2 oknami) i wnoszeniu materiałów na poddasze...

też myślę, że można te okna już montować - a potem zabezpieczyć i po każdej ekipie sprawdzać, czy im nic nie jest, a w razie czego... wiadomo - wyciągać konsewkencje :/

czy też tak macie, że nie możecie dodać postów na grupach, a niektóre linki do nowych wpisów od wczoraj się nie otwierają tylko wyskakuje database error?

Tatarak - tez tak mamy :(

Wczoraj wlasciwie nic nie dzialalo.

Dziewczyny - dzieki za opinie odnosnie okien.

Miejmy tylko nadzieje ze ciesle wyrobia sie najpozniej do czwartku z jetkami - zreszta ekipa od reku tez na nich czeka (mieli dzisiaj wchodzic...)

Mamy jeszcze mala zagwozdke z salonem, ale to najpierw musze wrzucic projekt (co nie bedzie latwe, bo w tym tygodniu sie szkole).

Salik, a jak masz rury do wm puszczone po parterze? bo myśmy sobie właśnie uświadomili, że wylewkę na poddaszu mamy wg projektu tylko 5 cm, więc nic się w niej nie schowa, i chyba najlepiej byłoby jednak puścić te rury pod sufitami podwieszanymi na parterze, ale że parter ma 2.6, to chyba go trzeba podnieść o jeden pustak. dobrze myślę?

Salik - obiektywnie - niech montuje okna. Subiektywnie - nie, bo zwolnisz termin i Jareko przyjedzie zamontować mi rolety :) Dzisiaj dowiedziałam się, że jestem w grafiku na 2 czerwca!

U mnie tez był ciągle error. Nie tylko na grupach. Dzisiaj rano ruszyło.

U mnie w kwestii okien istotna byłaby ocena ekipy, która stawia ścianki. Jeśli solidna i zobowiąże się, że nie zniszczy to bym wstawiała.

Jeśli nie miałabym zaufania to bym odpuściła. Za drogie byłoby dla mnie ryzyko.

A u nas reku idzie w podłodze na piętrze - 10 cm styropianu i 6 cm wylewek i firma od wm oceniła, że nie ma kłopotu. Mam nadzieję, że tak będzie, bo teraz zasialiście mi ziarno niepewności...

Okna monotowałałabym raczej bez obaw - jeśli murarze mają choć trochę oleju w głowie to nie uszkodzą, poza tym jest jeszcze mnóstwo prac przy których mogą się uszkodzić, jakoś trzeba wykonawcom zaufać, że będą się pilnować...

Co do rur wm to u mnie są montowane do elementów konstrukcji więźby - w zależności jak przebiegają, a tam gdzie schodzą w dół to po ścianie - w narożnikach tak żeby jak najłatwiej było je zabudować...

Jeszcze odnośnie kosztorysu bankowego - złożyłem dzisiaj reklamację w ING z prośbą o wydzielenie i przesunięcie urządzeń instalacyjnych z etapu II (instalacje) do etapu III (wykończeniówka).

Zobaczymy czy to coś da - mam nadzieję że tak, bo inaczej będziemy w kropce :(

Dzisiaj mam dostac oczekiwana wycene instalacji elektrycznej z ostatniej firmy i pewnie wybierzemy elektryka.

Moze dzisiaj uda sie tez wyjasnic ostatnie kwestie z 2 hydraulikami, ktorzy zostali na placu boju i uda nam sie tez wybrac hydraulika (a przez to i okreslona firme produkujaca kociol).

Z DeDietrich widze taki problem ze nie maja zbiornika dwuwezownicowego o pojemnosci 300L (a przynajmniej nie widze na ich stronie WWW).