Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spirea - Z Kludi bym się zastanowił. Tej armatury jest pełno po różnych hotelach, kilku znajomych też ma, i mam wrażenie, że zawory działają zdecydowanie mniej gładko, niż u konkurencji, a całość sprawia wrażenie "rozklekotanej" (trochę jak moja kuchenna bateria z Ikei po kilku latach używania). WIęc raczej inne wymienione przez Ciebie firmy.

Natomiast w mieszkaniu mam zainstalowane baterie Oras (wc i łazienka: seria Vega + w łazience termostatyczna bateria prysznicowa ze słuchawką). Nie jest to szczyt wzornictwa, ale po 7 latach używania jestem bardzo zadowolony z jakości - baterie działają i wyglądają jak nowe (oczywiście po umyciu ;)), a cena była bardzo przystępna.

Okna się kończą montować - pomimo deszczów nawiedzających co jakiś czas okolicę.

W banku papiery złożone (wniosek, nowy kosztorys, umowa cesji praw z polisy itp.) i teraz trzeba czekać.

Okazało się że pomimo pozytywnego rozpatrzenia mojej reklamacji, wniosek i nowy kosztorys musi iść do analityka w centrali i tam będzie 'rozpatrywany' :(

Akurat się to kurde nam nałożyło z uruchamianiem kolejnej transzy, więc teraz musimy poczekać (mam nadzieję że nie za długo) na decyzję banku i dopiero wtedy zamykać I etap i składać wniosek o uruchomienie środków z II etapu.

myszonik - rozważ Knaufa i Austrotherm jako styropian (my pewnie bedzięmy brali ten pierwszy).

Edytowane przez salik

Okazało się że pomimo pozytywnego rozpatrzenia mojej reklamacji, wniosek i nowy kosztorys musi iść do analityka w centrali i tam będzie 'rozpatrywany' :(

Akurat się to kurde nam nałożyło z uruchamianiem kolejnej transzy, więc teraz musimy poczekać (mam nadzieję że nie za długo) na decyzję banku i dopiero wtedy zamykać I etap i składać wniosek o uruchomienie środków z II etapu.

.

No wlaśnie. Twój poranny wpis wydał mi się nidorzeczny:)

Trzymam kciuki, ale jak znam życie, to musisz uzbroić się w dużą dawkę cierpliwości...

Tam są wszędzie taśmy Illbruck, tylko ich nie widać.

Przy okazji skoro już zajrzałaś - jaki kupiłaś model pompy ciepła?

Zastanawiamy się znowu czy nie olać tego całego gazu, kotła i nie wziąć pompy ciepła...

Czy pod zasobnik pompy ciepła/pompę ciepła, potrzebna jest jakaś stopa w kotłowni czy coś?

Bo to jednak kilkaset kg z reguły...

gratulacje :)

Sheenaz, nie mam jeszcze sprecyzowanej armatury. Krążę dookoła Grohe, Hansgrohge i Kludi. Stawiam bardziej na jakość niż na design. A coś ładnego i porządnego na pewno u nich się trafi. Pierwotnie brałam pod uwagę Paffoni, ale nie wiem jak z jakością. Do kuchni typuję na Franke Sentinel.

Spirea, dzieki.

U nas podobnie. Obracamy sie wokol tych 3 firm + Oras i Zucchetti.

Przedwczoraj spedzilam pol nocy na poszukiwania w sieci armatury.

Wybralam kilka typow, projektantce sie spodoboty, wiec ustalamy szczegoly.

Paffoni sie troche boje wlasnie ze wzgledu na cene i na razie moje ulubione typy do naszej lazienki zmienilam na Zucchetti, ciut drozsze, ale ponoc pewniejsze:

http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/zucchetti-bateria-natynkowa-el-wewnetrzny-umywalka-r99687.html

prysznicowa ta:

http://www.lazienkaplus.pl/pl/komplet-prysznicowy-hansgrohe-croma-100-27169000,23630,149,i.html

lub ta

http://allegro.pl/oras-hydra-392-zestaw-natryskowy-z-deszczownica-i1571524453.html

W pozostalych lazienkach ciagle cos sie zmienia, wiec nie napisze na razie co bedzie.

Do kuchni bardzo podoba mi sie Franke Tamarin, ale projektantka odradza, bo ponoc baterie tego typu strasznie wode rozchlapuja.

A mnie sie TAAAAAAK podoba!

http://p.alejka.pl/i2/p_new/62/27/franke-tamarin-903-092-000-rata-juz-od-65-54-zl-koszt-transportu-30-zl-eldom-pl-produkt-na-zamowienie_0_n.jpg

I poleca nam cos podobnego do Sentinela czyli taka zaokraglona.

Mam pytanie apropos wanny. Czy dajecie tam baterie tylko wannową czy wannową razem ze słuchawką, żeby np. opłukać wannę.

Spirea - Z Kludi bym się zastanowił. Tej armatury jest pełno po różnych hotelach, kilku znajomych też ma, i mam wrażenie, że zawory działają zdecydowanie mniej gładko, niż u konkurencji, a całość sprawia wrażenie "rozklekotanej"

Aaaaj ja tez Kludi planuje.

Chrapke sobie robie na baterie umywalkowa tej firmy do intensywnego uzywania, bo w dolnej lazience.

http://www.lazienkaplus.pl/files/produkty/BAT/KLU/bat-klu-54912_1.jpg

Tam są wszędzie taśmy Illbruck, tylko ich nie widać.

Przy okazji skoro już zajrzałaś - jaki kupiłaś model pompy ciepła?

Zastanawiamy się znowu czy nie olać tego całego gazu, kotła i nie wziąć pompy ciepła...

Czy pod zasobnik pompy ciepła/pompę ciepła, potrzebna jest jakaś stopa w kotłowni czy coś?

Bo to jednak kilkaset kg z reguły...

Żadnej stopy. Pompa Nibe Figter 1145.

O rany, ale pytania zadajesz trudne:) Mam zbrojenie. W kotlowni mam rozdzielnię, więc w połowie pomieszczenia są rurki, bardzo zagęszczone, w drugiej części nie ma. Styropian jest na całości. Opcja 2taryfowa - nie wiem, jeszcze o tym nie myślelismy, nie orientuję sie.

Za pompę płaciłam:

Pompa ciepła 23 900 + 8 % vat

Zbiornik CWU 300l 6 100 + 8 vat

Edytowane przez anula05