salik 17.06.2011 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 ka_em - pamiętasz ile Wam wyszło modułów w tablicy rozdzielczej? I ile różnicowek? U nas wyszło w sumie chyba 5, czy 6 różnicowek i się z lekka przeraziłem jak się okazało że sztuka różnicówki kosztuje ca. 1000zł Łudzę się ciągle że patrzę na zły element modułowy, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 17.06.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Aż tak bardzo na elekryce się nie znam:oops: Jak mąż przyjdzie z budowy to się zapytam i napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.06.2011 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Ok, to nic pilnego. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 17.06.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Salik Jakieś tu zabójcze kwoty podajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 17.06.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Tak myślę nad alarmowym uruchamianiem ledów podstopnicowych. A co myślisz o kurtynach zabudowanych jakoś? Przecinasz wiązkę podczerwieni i to wzbudza alarm=zapala led Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.06.2011 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 No już się wyjaśniło że te różnicówki to jakieś dziwne, bo normalna różnicówka kosztuje ok. 100-150zł A co do kurtyny - taki pomysł zdaje się też już padł, ale z jakichś powodów odpadł. Chyba kosztowych. Stanęło że najlepiej albo z czujnika Berkera albo z jakiegoś Clipa i przez centralkę alarmową. Najważniejszym kryterium było żeby przejście korytarzem na dole lub górze, nie wzbudzało schodów. BTW: Przyszła kolejna transza, uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.06.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Gratuluję transzy! to musi być euforyczne przeżycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 17.06.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 BTW: Przyszła kolejna transza, uff No, super. Teraz można działać na wszystkich frontach No właśnie coś mi nie pasowało, bo pamiętam że różnicówki u nas i to chyba najdroższe (moeller) nie kosztowały nawet 200 pln. My mamy 3 czy 4. Mogło się komuś pomylić z zabezpieczeniem przeciwnapięciowym. To było najdroższe (ok 600-700 pln) Cała nasza skrzynka ma ok 70 modółów i nie kosztowała więcej niż 3 tys (tak kojarzę) razem z robocizną ma się rozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.06.2011 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Transza to raczej traumatyczne przeżycie Monsanbia - to też macie sporo modułów U nas stanęło że potrzebna jest skrzynka 96-modułowa, bo 72 jednak będzie za mała. Niestety żaden producent zdaje się nie robić podtynkowych 3x36, więc musimy iść w 4x24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 17.06.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 No my mamy moellera 72, nie orientuję się aż tak dobrze w skrzynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.06.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Salik, a jak wygląda sprawa tych sterowników podłogówki? Na ile to jest konieczne? Nas straszyli kosztami i podarowaliśmy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.06.2011 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 No właśnie w domach energooszczędnych generalnie bezwładność podłogówki jest spora.I sporo ludzi pisze że ciężko się steruje podłogówką w tym sensie że np. temperatura spada o pół stopnia w ciągu 12h.Ale my chcemy sterowniki bo będziemy mieli sporo pętli jednak, a do tego mamy jednak różne preferencje temperaturowe.Nie będzie mi się chciało latać co 2 dni do rozdzielacza i korygować zawory.A jakie koszty Wam podali?U nas stanęło że sterownik naścienny + siłownik to jakieś 200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.06.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 podawali chyba kwotę chyba ponad 2 tys. zł na wszystkie pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 18.06.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Mój instalator napisał tak:WitamOsobiście nie jestem zwolennikiem termostatów przy ogrzewaniu podłogowym.To dość szeroki temat. Proszę zapoznać się z tym artykułem na moim blogu. (http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/regulacja-i-sterowanie-ogrzewania-podlogowego/)Jest mi naprawdę trudno coś doradzić, bo to zależy od Pani preferencji i sposobu eksploatacji domu.W pełnym wydaniu, przy założeniu szafek 11-wylotowych, potrzebuje Pani:20 siłowników x 120 zł = 2400 zł11 termostatów x 80 zł = 880 złOkablowanie = 200 złZawór różnicowy = 300 złRobocizna = 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.06.2011 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Dzięki za link do artykułu Z ciekawości - masz u siebie aż 20 pętli w osobnych pomieszczeniach? Czy trzeba 2 siłowniki na każdy zawór? A artykuł ogólnie potwierdza to co już wyczytałem w innych miejscach - warto montować sterowniki tam gdzie mają być temperatury skrajnie odmienne od średnich. To jeszcze by się przydał artykuł o sensowności zakupu sterownika pogodowego przy podłogówce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 18.06.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 mogę Ci na maila przesłać ofertę może tam coś wyczytasz, w każdym razie ja w zasadzie mam 4 poziomy.Pomędzy salonem a np.jadalnia i kuchnią 1 m różnicy, a na piętrze pomiedzy strefą dzieci i naszą około 50 cm.Może to z uwagi na to , nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 18.06.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Jeszcze to znalazłam w korespondencji z moim instalatorem jak pytałam o termostaty, ja w każdym razie ich nie instaluję: "Jeśli chce Pani sterować niezależnie temperaturą podłogówki w poszczególnych pokojach, to w szafkach należy zamontować siłowniki, a w poszczególnych pokojach termostaty ścienne.Trzeba zakupić na każdą pętlę w sterowanym pomieszczeniu siłownik (120 zł netto) oraz termostat na dane pomieszczenie (80 zł netto)Salon to 4 pętle czyli 4 siłowniki + 1 termostatKuchnia to 3 pętle czyli 3 siłowniki + 1 termostatJeśli sterowanie będzie na więcej niż połowie domu to dojdzie jeszcze zawór różnicowo-ciśnienieiowy ok. 300-350 zł." Dodam jeszcze że mój instalator pokazał mi kilka wariantów wyceny podłogówki w zależności od materiałów użytych , powiem bardzo interesujące, jak chcesz to wkleję ci to tutaj , lub jak wolisz na priva, bądź łatwiej dla mnie na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.06.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 To jeszcze by się przydał artykuł o sensowności zakupu sterownika pogodowego przy podłogówce... nam firma instalująca pc i podłogówkę powiedziała, że nie widzi sensu sterownika pogodowego, ale jeśli chcemy, to mogą zamontować. zakładając, że chcą zarobić jak najwięcej, to fakt, iż odradzają, daje do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 18.06.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Barbara74 - jeżeli Salik nie będzie protestował - może wkleisz tutaj? To bardzo interesujące myślę że nie tylko dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.06.2011 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Wklejać, wklejać Poproszę w mieniu ogółu czytelników. Tatarak - no właśnie dlatego o tym napisałem. Większość ludzi uważa że branie sterownika pogodowego przy dobrze ocieplonym domu i 'akumulacyjnej wylewce' mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts