Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

ka_em - pamiętasz ile Wam wyszło modułów w tablicy rozdzielczej?

I ile różnicowek?

U nas wyszło w sumie chyba 5, czy 6 różnicowek i się z lekka przeraziłem jak się okazało że sztuka różnicówki kosztuje ca. 1000zł :(

Łudzę się ciągle że patrzę na zły element modułowy, ale...

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No już się wyjaśniło że te różnicówki to jakieś dziwne, bo normalna różnicówka kosztuje ok. 100-150zł :)

A co do kurtyny - taki pomysł zdaje się też już padł, ale z jakichś powodów odpadł.

Chyba kosztowych.

Stanęło że najlepiej albo z czujnika Berkera albo z jakiegoś Clipa i przez centralkę alarmową.

Najważniejszym kryterium było żeby przejście korytarzem na dole lub górze, nie wzbudzało schodów.

BTW: Przyszła kolejna transza, uff :)

BTW: Przyszła kolejna transza, uff :)

No, super. Teraz można działać na wszystkich frontach :)

No właśnie coś mi nie pasowało, bo pamiętam że różnicówki u nas i to chyba najdroższe (moeller) nie kosztowały nawet 200 pln. My mamy 3 czy 4.

Mogło się komuś pomylić z zabezpieczeniem przeciwnapięciowym. To było najdroższe (ok 600-700 pln)

Cała nasza skrzynka ma ok 70 modółów i nie kosztowała więcej niż 3 tys (tak kojarzę) razem z robocizną ma się rozumieć

No właśnie w domach energooszczędnych generalnie bezwładność podłogówki jest spora.

I sporo ludzi pisze że ciężko się steruje podłogówką w tym sensie że np. temperatura spada o pół stopnia w ciągu 12h.

Ale my chcemy sterowniki bo będziemy mieli sporo pętli jednak, a do tego mamy jednak różne preferencje temperaturowe.

Nie będzie mi się chciało latać co 2 dni do rozdzielacza i korygować zawory.

A jakie koszty Wam podali?

U nas stanęło że sterownik naścienny + siłownik to jakieś 200zł.

Mój instalator napisał tak:Witam

Osobiście nie jestem zwolennikiem termostatów przy ogrzewaniu podłogowym.

To dość szeroki temat. Proszę zapoznać się z tym artykułem na moim blogu. (http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/regulacja-i-sterowanie-ogrzewania-podlogowego/)

Jest mi naprawdę trudno coś doradzić, bo to zależy od Pani preferencji i sposobu eksploatacji domu.

W pełnym wydaniu, przy założeniu szafek 11-wylotowych, potrzebuje Pani:

20 siłowników x 120 zł = 2400 zł

11 termostatów x 80 zł = 880 zł

Okablowanie = 200 zł

Zawór różnicowy = 300 zł

Robocizna = 1000 zł

Dzięki za link do artykułu :)

Z ciekawości - masz u siebie aż 20 pętli w osobnych pomieszczeniach?

Czy trzeba 2 siłowniki na każdy zawór?

A artykuł ogólnie potwierdza to co już wyczytałem w innych miejscach - warto montować sterowniki tam gdzie mają być temperatury skrajnie odmienne od średnich.

To jeszcze by się przydał artykuł o sensowności zakupu sterownika pogodowego przy podłogówce...

Jeszcze to znalazłam w korespondencji z moim instalatorem jak pytałam o termostaty, ja w każdym razie ich nie instaluję:

"Jeśli chce Pani sterować niezależnie temperaturą podłogówki w poszczególnych pokojach, to w szafkach należy zamontować siłowniki, a w poszczególnych pokojach termostaty ścienne.

Trzeba zakupić na każdą pętlę w sterowanym pomieszczeniu siłownik (120 zł netto) oraz termostat na dane pomieszczenie (80 zł netto)

Salon to 4 pętle czyli 4 siłowniki + 1 termostat

Kuchnia to 3 pętle czyli 3 siłowniki + 1 termostat

Jeśli sterowanie będzie na więcej niż połowie domu to dojdzie jeszcze zawór różnicowo-ciśnienieiowy ok. 300-350 zł."

Dodam jeszcze że mój instalator pokazał mi kilka wariantów wyceny podłogówki w zależności od materiałów użytych , powiem bardzo interesujące, jak chcesz to wkleję ci to tutaj , lub jak wolisz na priva, bądź łatwiej dla mnie na maila

To jeszcze by się przydał artykuł o sensowności zakupu sterownika pogodowego przy podłogówce...

nam firma instalująca pc i podłogówkę powiedziała, że nie widzi sensu sterownika pogodowego, ale jeśli chcemy, to mogą zamontować. zakładając, że chcą zarobić jak najwięcej, to fakt, iż odradzają, daje do myślenia.