salik 28.01.2011 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 a wiecie jaki jest koszt takich kontraktonów? Mocuje się je na wszystkich oknach? Niewielki (przy koszcie całej instalacji alarmowej) - rzędu kilkuset złotych o ile pamiętam. Można na wszystkich, nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.01.2011 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Potrzebujemy pomocy z wyborem daszku przy wejściu. Pierwsza opcja - tak jak mieliśmy w projekcie - szklane zadaszenie a`la ogród zimowy. Druga opcja (nowa) - szklana (?) L-ka, zrobiona tylko nad wejściem oddzielająca wejście od góry i północy. Będę wdzięczny za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 28.01.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 15 zl sztuka, na oknach otwieranych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 28.01.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Witaj, tak podczytuję sobie twój dziennik bo widzę dużo podobieństw. Dużo wody w ziemi, to napewno fundamenty podobne chcę robić, tzn. powiększone ławy, zasmarowane ponadstandardowo, dom jak najbardziej energooszczędny (zobaczymy co wyjdzie ). Dachówka też miała być płaska grafitowa, ale stwierdziłam że wystarczy mi grafitowa, kształt jest mi w gruncie rzeczy obojętny. Mam pytanko gdzie zamawiałeś drewno do szalunków, więźbę itd. i te smarowidła do fundamentów? Oczywiście może być na priv. A co do elewacji jakoś bardziej podoba mi się wersja w L, prostsza, elegantsza i lżejsza. Czy w wersji pierwszej, pełnej byłyby też szklane drzwi, jak do szklarni? Z moich doświadczeń ze szklanej zabudowy wynika że owszem fajnie jest gdy pada bądź wieje, ale gdy jest ciepło to jest sauna i straszna duchota bo nie ma przewiewu. Ale to oczywiście zależy od tego jak w rzeczywistości by to miało wyglądać, bo z projektu niewiele widać. Życzę dużo cierpliwości i będę napewno tu zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 28.01.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Potrzebujemy pomocy z wyborem daszku przy wejściu. [ATTACH=CONFIG]40373[/ATTACH] Pierwsza opcja - tak jak mieliśmy w projekcie - szklane zadaszenie a`la ogród zimowy. Druga opcja (nowa) - szklana (?) L-ka, zrobiona tylko nad wejściem oddzielająca wejście od góry i północy. Będę wdzięczny za komentarze Bardzo mi się podoba wypoziomowanie elewacji, o bardzo podobnym rozwiązaniu dla Was myślałam. Może i od strony lewego sąsiada, czyli północno-zachodniej lepiej wyglądałaby elka, ale cały Wasz dom tak w 98% będzie oglądany od południowego-zachodu, czyli od strony wjazdu na działkę. Wtedy daszek nad wejściem o takim samym kącie nachylenia co dach będzie wyglądał całkiem ok. Ale za takim rozwiązaniem również przemawiają względy praktyczne... wiatry najczęściej wieją od zachodu, wtedy w zimie na samym wejściu do domu będziecie mieć jedną piękną zaspę zatrzymującą się na szklanej ścianie /pionowej części elki/. Co więcej; efektu szklarni w ogóle nie ma co się obawiać, bo nie będzie to zadaszenie szczelnie ze wszystkich stron zamknięte, a ta odrobina energii cieplnej jaką się uzyska akurat bardzo się przyda na wejściu do domu. Kolejny argument za takim daszkiem, to lepsza ochrona przed zacinającym deszczem. Jeszcze jeden malutki za, że wychodząc z domu popołudniem dostajesz słońcem prosto po oczach... możesz nie spostrzec nieproszonego inkasenta, albo teściowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 30.01.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 A może takie wejście?http://img819.imageshack.us/img819/9238/elewacjaprzykadowa2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.01.2011 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Nie wiem czy takie wejście nie będzie jednak za cięzkie na naszą elewację U nas na elewacji będzie jednak dominował biały i bryła też trochę inna. No i tutaj z tego co widzę jest cofnięty wiatrołap, u nas się już nie da cofnąć Na razie przekazaliśmy żeby zrobić projekt elewacji zachodniej w obu wersjach, bo każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 04.02.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Hej, uszy do góry! Bo coś pesymizm czuć w wypowiedziach..W sprawie wejścia - mi się bardziej podoba w literkę L - zadaszone zupełnie przypomina mi szklarnię.Skoro masz tyle dylematów może warto pokusić się o wsparcie architekta wnętrz? Doradzi w sprawie rozplanowana instalacji i ograniczy wybór materiałów. Okna chcesz drewniane? O co chodzi z tym, że może Wam się podnieść podłoga???? Ja mam okna w warstwie ocieplenia i też mam dziury pod oknami - po prostu nie domurowali odpowiedni i teraz są zapchane styropianem, nie wiem jeszcze czy trzeba to domurować, czy obłożyć styropianem - tam będzie warstwa wylewek, ale właśnie nie wiem czy murek ma dochodzić do wysokości ramy okna czy może zostać jak jest.A w czym problem z pogodzeniem podłogówki i rur odkurzacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 04.02.2011 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 W sprawie wejścia - mi się bardziej podoba w literkę L - zadaszone zupełnie przypomina mi szklarnię. No to kolejny głos za L-ka Skoro masz tyle dylematów może warto pokusić się o wsparcie architekta wnętrz? Doradzi w sprawie rozplanowana instalacji i ograniczy wybór materiałów. No właśnie bierzemy architekta wnętrz, bierzemy Ale instalację potrzebuję mieć przemyślane na już, a projekt zagospodarowania wnętrz będziemy mieli za jakiś miesiąc.\ Okna chcesz drewniane? O co chodzi z tym, że może Wam się podnieść podłoga???? Ja mam okna w warstwie ocieplenia i też mam dziury pod oknami - po prostu nie domurowali odpowiedni i teraz są zapchane styropianem, nie wiem jeszcze czy trzeba to domurować, czy obłożyć styropianem - tam będzie warstwa wylewek, ale właśnie nie wiem czy murek ma dochodzić do wysokości ramy okna czy może zostać jak jest. Okna tylko PVC i jesteśmy właściwie zdecydowani na profile Schueco (mamy szerokie i wysokie okna). Z podłogą chodziło o to że martwię się że zaraz okaże się że 8cm wylewki będzie za mało na podłogówkę + odkurzacz centralny. Chociaż podłogówkę to się chyba kładzie w styropianie, prawda? (u nas będzie 15cm XPS-a) A do czego Ci zamontowali kotwy JB-D na dole, skoro nie dochodzi Ci podmurówka do okna? A w czym problem z pogodzeniem podłogówki i rur odkurzacza? Co, gdzie i jak ma leżeć Po prostu nie mam czasu doczytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 04.02.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 No właśnie bierzemy architekta wnętrz, bierzemy Ale instalację potrzebuję mieć przemyślane na już, a projekt zagospodarowania wnętrz będziemy mieli za jakiś miesiąc.\ A do czego Ci zamontowali kotwy JB-D na dole, skoro nie dochodzi Ci podmurówka do okna? Co, gdzie i jak ma leżeć Po prostu nie mam czasu doczytać... No to architekt niech szybko zaczyna od elektryki - jak sami sobie rozplanujecie to dopiero będzie problem, bo się okaże później, że wszystko ma iść inaczej. Tak bym radziła - dla architekta elektryka to 2 dni roboty+ Wasze poprawki, Z zakotwieniem sobie poradzili: Nie mam JB-D -za drogo było. A co do ułożenia rurek - po co Ty masz o tym decydować -instalatorzy wiedzą jak to ma być zrobione. Jak tak będziesz o wszystkim czytać, każdej rureczce, to osiwiejesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.02.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 ja też jestem za L-ką. co do okien, to w przypadku Anuli tego problemu nie ma. W przypadku montażu w ścianach najlepszym rozwiązaniem pod okna do podłogi są profile bazowe. Wkładanie tam styropianu może się źle skończyć, bo okna są zbyt ciężkie, żeby opierać się na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.02.2011 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Czy ktoś zna jakieś aluminiowe drzwi zewnętrzne (inne niż Hoermann TopPrestigePlus) które można zamontować tak, aby się otwierały na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 08.02.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Salik, na Twoim miejscu przed tynkami kazałabym wstawić pod okna balkonowe tak zwane poszerzenie. To jest kawałek szyny-ramy z komorami, który ustabilizuje okno. To nie kosztuje za wiele.Nie wiem, kto ma aluminiowe drzwi-ja swoje zamawiałam u Pana okiennego w aliplaście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 08.02.2011 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Zrobiłem wywiad odnośnie drzwi Hoermanna i chyba zrezygnujemy Da się wziąć kilka modeli drzwi z otwieraniem na zewnątrz, ale: - większość modeli ma zawiasy na wierzchu (czyt. na zewnątrz domu) - przerobienie drzwi na zewnętrzne (w fabryce) nie polega na przełożeniu zawiasów, tylko na... obróceniu skrzydła drzwi i przełożeniu klamek To w praktyce pozostawia właściwie tylko jeden model drzwi na tapecie - TopPrestigePlus. Mają one ukryte zawiasy i od wewnątrz/zewnątrz wyglądają prawie identycznie. Jest tylko jeden szkopuł - cena... Wstępna wycena wersji drzwi 65TPP to.... 12700 netto Czyli jeszcze plus VAT i plus montaż - w praktyce pewnie wyjdzie 15000. No to szukamy dalej, 15000 za drzwi zewnętrzne to więcej niż przegięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 08.02.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 My cały czas rozważamy Hormanna Renodoor. Można jeszcze trafić z tej promocji jubileuszowej. Ale zawiasy też są na zewnątrz, nie pamiętam jak z otwieraniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 08.02.2011 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 My też chcieliśmy skorzystać z tej promocji, ale niestety widoczne zawiasy na zewnątrz i niesymetryczne skrzydło drzwi od strony wewnętrznej/zewnętrznej, mnie ku temu zniechęciły. Jedynym wyjściem pozostaje więc ten TopPrestigePlus w abstrakcyjnej cenie Znaleźliśmy innego producenta - Adeco (wygląda że Jareko sprzedaje te drzwi), więc dzisiaj jadę porozmawiać na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 08.02.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 to daj znać. Ja wyceniałam Adeco i cena też powala. Ok. 14-15 netto. Takie bez szyb czyste 10k.O co chodzi z tą niesymetrycznością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 08.02.2011 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Zerknij do katalogu Hoermanna - tam są zdjęcia skrzydeł od wewnątrz/zewnątrz. Przy naszym montażu do otwierania na zewnątrz, część wewnętrzna (mało atrakcyjna, wklęsła itd) by była częścią zewnętrzną. No to mnie dobiłaś z tym Adeco Przypomniało mi się jeszcze - te RenoDoor 75 mają tylko aluminiową ościeżnicę, natomiast samo skrzydło jest stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 08.02.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 powiem Ci, że nie znalazłam ładnych drzwi w przystępnej cenie. To chyba nie istnieje Zaczynamy rozważac drewniane. Z tym Adeco to napisz jeszcze to faceta ze Zduńskiej Woli zaczyna się na Mie.... (chyba) Zamawiał u niego Majki. Podawał namiary w swoich komentarzach. Jego drzwi nie były tak drogie chyba 8k drzwi i taki bok doświetlający. Może ja do tych swoich powrzucałam nie wiadomo co i dlatego tyle mi wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 08.02.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 salikpod te okna tarasowe koniecznie trzeba zamontować takie specjalne elementy wspierające, nie wiem jak to się nazywa, mój dostawca to montował standardowo, ale ostrzegano nas, że inni tego nie robią i takie wspieranie okien na cegłach, styro czy jakiś innych prowizorkach może się skończyć definitywnym uszkodzeniem okna. Co do drzwi zewnętrznych nie pomogę. Też miałam te same odczucia, że nie ma ładnych i w przyzwoitej cenie drzwi. W ogóle nie ma ładnych - jak na lekarstwo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts