Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My jesteśmy umówieni za m2, jeśli w ogóle coś zapłacimy, bo na razie migają się od roboty.

U nas tylko płytki ścienne. Biały montaż liczony osobno, tak samo inaczej za brodzik. Szczegóły jednak zna mąż. Jak jednak się ruszą i dobrze im pójdzie, to prześlę Wam namiary. Na razie mam mieszane uczucia.

Z glazurnikiem za m2.

Co do gniazdek to do fugi nie przesuwałam, ale planując rozkład płytek i dekorów w łazience myślimy jak to wypadnie w korelacji z gniazdkami i tak kombinujemy żeby wyszło dobrze tzn. żeby mi na przykład gniazdka nie wypadły na wąskiej listwie dekoracyjnej. Jakby trzeba było to pewnie przesunę gniazdka.

W jaki sposób rozliczacie się z glazurnikiem?

Za m2, całość pracy, czy np. czas pracy (czyli jakaś stawka liczona per godzinę pracy glazurnika)?

rozliczałem się za 1m2 płytki, osobno inne prace - przeróbki hydrauliczne, elektryczne, montaż odpływu liniowego, zabudowa Geberitu, biały montaż.

Nie bardzo rozumiem jak gniazdka maja pasować do fugi:o? aż takiej szerokiej fugi nie robisz.....:D

uff

Sheenaz. U mnie na parter potrzebowałam ok. 80m2. Wszędzie mówili o obniżeniu w okolicach 5%.

Nie rozumiem, czyli potrzebowałaś 75m2?

A duży zapas Berniny kupiłaś, bo my zamówiliśmy ok. 5% więcej i się zastanawiam czy wystarczy.

Z drugiej strony przy 100m2 płytek wolę żebym i zabrakło niż ma zostać np. 5m2 z którymi już nic nie zrobię.

Edytowane przez sheenaz

obniżenie o 5% to chodziło o rabat. Jeśli dobrze pamiętam, to Magda policzyła nam chyba z zapasem 80m2. Potem jeszcze sama liczyłam kafle na sztuki i zaokrągliłam do całej paczki. Nie pamiętam teraz ile dokładnie zamówiliśmy. Ale przyjęliśmy jakiś zapas, raczej nieduży, bo kładziemy prosto, więc nie powinno być za dużo odpadów. Jak zostanie, to wykorzystamy w kotłowni czy pralni. Parę sztuk warto chyba zostawić też na przyszłość jakby trzeba było coś wymienić.

Faktycznie, nam też Tomek dopiero teraz (po tynkach) robi doprowadzenie rur do grzejników.

Ale ja go pytałam wcześniej kiedy będzie to robił i tak powiedział, więc to nie przegapienie, tylko widocznie taki ma schedule. Ale faktycznie lepiej wcześniej:(

Ale chłopaki od tynków jeszcze są (chyba do jutra), więc poproszę o nałożenie. ALbo sam hydraulik nałoży, bo powiedzieli, że zostawią materiału na ewentualne zmiany i poprawki.

A Selka to tylko jedna ekipa (Robert pracuje ze swoją brygadą), a jego brat to druga.

Rozmawiałam z nim przed chwilą - byłam umówiona z nim na drugą połowę sierpnia, najpóźniej początek września (w zależności, jak mu się kończy poprzednia praca) - bez wskazania konkretnego terminu. Powiedział, że w takim razie może wejść trochę wcześniej. Mi pasuje. Ja praktycznie od przyszłego tygodnia już wietrzę, a potem wygrzewam wylewki.

Pracy u mnie nie ma jakoś strasznie dużo: ocieplenie poddasza, ścianka dookoła spiżarni, obudowa kilku rur i minimum podwieszanych sufitów (na prosto: kuchnia, jadalnia, wiatrołap, piętro). Dziś wieczorem będę wiedzieć ile czasu dokładnie im to zajmie. Dam znać.

Najpierw poszukałem jakie kotły większych producentów, mają moc w zakresie 3 do (12-15)kW.

Sprawdzałem Vaillanta, Wolfa, Buderusa, Junkersa, DeDietricha i coś tam jeszcze.

Odpuściliśmy Viessmanna, bo ten wymaga swoich 'drogich akcesoriów' w układzie, inaczej są problemy z gwarancją.

Potem sprawdziłem opinie o tych kotłach oraz wypisaliśmy ceny (pamiętaj że do podłogówki z grzejnikami, mogą być potrzebne dodatkowe mieszacze, moduły 2 obiegów grzejnych itp).

No i na końcu stanęło że Junkers oferuje to co potrzebujemy, w najniższej całościowej cenie.

Jeśli chodzi o zasobniki, to możesz zerknąć np. na Biawar - mają to samo co producenci kotłów, tylko że o połowę taniej.

Czy ktoś może wie ile prądu zżerają łazienkowe grzejniki elektryczne?

Wychodzi że nie da się u nas wcisnąć w jednej z łazienek wodnego z grzałką, więc zostaje nam elektryczny :(

u nas grzejniki będą tylko w kotłowni i garażu, ale i tak to są grzejniki, czyli te dodatkowe rzeczy muszą być.

Dzięki za wyjasnienie.

Ale jeszcze pytanie o cwu. macie obliczone to 9,5 na ogrzewanie, a na cwu przyjęliście jakąś wartość uniwersalną?

Nie mam w Excelu, spisywałem na kartce ale może ją znajdę i przepiszę do Excela :)

Dane brałem ze stron WWW producentów - dla większości kotłów te parametry są podane w tabelach technicznych, bodajże dla 2 producentów musiałem dzwonić i dopytywać o konkretne kotły.