salik 05.07.2011 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 W jaki sposób rozliczacie się z glazurnikiem?Za m2, całość pracy, czy np. czas pracy (czyli jakaś stawka liczona per godzinę pracy glazurnika)?I czy Wasz glazurnik także chce Wam przesuwać gniazdka elektryczne, żeby 'pasowały do fugi'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 05.07.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 My jesteśmy umówieni za m2, jeśli w ogóle coś zapłacimy, bo na razie migają się od roboty.U nas tylko płytki ścienne. Biały montaż liczony osobno, tak samo inaczej za brodzik. Szczegóły jednak zna mąż. Jak jednak się ruszą i dobrze im pójdzie, to prześlę Wam namiary. Na razie mam mieszane uczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.07.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 a jak zlew kuchenny nie jest stalowy to można sobie odpuścić to uziemianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 05.07.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Z glazurnikiem za m2.Co do gniazdek to do fugi nie przesuwałam, ale planując rozkład płytek i dekorów w łazience myślimy jak to wypadnie w korelacji z gniazdkami i tak kombinujemy żeby wyszło dobrze tzn. żeby mi na przykład gniazdka nie wypadły na wąskiej listwie dekoracyjnej. Jakby trzeba było to pewnie przesunę gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.07.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 W jaki sposób rozliczacie się z glazurnikiem? Za m2, całość pracy, czy np. czas pracy (czyli jakaś stawka liczona per godzinę pracy glazurnika)? rozliczałem się za 1m2 płytki, osobno inne prace - przeróbki hydrauliczne, elektryczne, montaż odpływu liniowego, zabudowa Geberitu, biały montaż. Nie bardzo rozumiem jak gniazdka maja pasować do fugi:o? aż takiej szerokiej fugi nie robisz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.07.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 pewnie chodzi o to, żeby gniazdka wypadały na łączeniach kafli (czyli tam gdzie fugi), a nie pośrodku kafli - szczególnie dużych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.07.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 ja będę rozliczać się za m2, a biały montaż od sztuki. Koleżanka rozliczała się za godzinę i źle na tym wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 05.07.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 (edytowane) uff Sheenaz. U mnie na parter potrzebowałam ok. 80m2. Wszędzie mówili o obniżeniu w okolicach 5%. Nie rozumiem, czyli potrzebowałaś 75m2? A duży zapas Berniny kupiłaś, bo my zamówiliśmy ok. 5% więcej i się zastanawiam czy wystarczy. Z drugiej strony przy 100m2 płytek wolę żebym i zabrakło niż ma zostać np. 5m2 z którymi już nic nie zrobię. Edytowane 5 Lipca 2011 przez sheenaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.07.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 obniżenie o 5% to chodziło o rabat. Jeśli dobrze pamiętam, to Magda policzyła nam chyba z zapasem 80m2. Potem jeszcze sama liczyłam kafle na sztuki i zaokrągliłam do całej paczki. Nie pamiętam teraz ile dokładnie zamówiliśmy. Ale przyjęliśmy jakiś zapas, raczej nieduży, bo kładziemy prosto, więc nie powinno być za dużo odpadów. Jak zostanie, to wykorzystamy w kotłowni czy pralni. Parę sztuk warto chyba zostawić też na przyszłość jakby trzeba było coś wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 06.07.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Faktycznie, nam też Tomek dopiero teraz (po tynkach) robi doprowadzenie rur do grzejników.Ale ja go pytałam wcześniej kiedy będzie to robił i tak powiedział, więc to nie przegapienie, tylko widocznie taki ma schedule. Ale faktycznie lepiej wcześniej:(Ale chłopaki od tynków jeszcze są (chyba do jutra), więc poproszę o nałożenie. ALbo sam hydraulik nałoży, bo powiedzieli, że zostawią materiału na ewentualne zmiany i poprawki. A Selka to tylko jedna ekipa (Robert pracuje ze swoją brygadą), a jego brat to druga.Rozmawiałam z nim przed chwilą - byłam umówiona z nim na drugą połowę sierpnia, najpóźniej początek września (w zależności, jak mu się kończy poprzednia praca) - bez wskazania konkretnego terminu. Powiedział, że w takim razie może wejść trochę wcześniej. Mi pasuje. Ja praktycznie od przyszłego tygodnia już wietrzę, a potem wygrzewam wylewki. Pracy u mnie nie ma jakoś strasznie dużo: ocieplenie poddasza, ścianka dookoła spiżarni, obudowa kilku rur i minimum podwieszanych sufitów (na prosto: kuchnia, jadalnia, wiatrołap, piętro). Dziś wieczorem będę wiedzieć ile czasu dokładnie im to zajmie. Dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Salik, spytam już u Ciebie. Czym kierowaliście się przy wyobrze tego Junkersa? Wiadomo - moc to jedno, ale co dalej? O co chodzi z tym modulowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Najpierw poszukałem jakie kotły większych producentów, mają moc w zakresie 3 do (12-15)kW. Sprawdzałem Vaillanta, Wolfa, Buderusa, Junkersa, DeDietricha i coś tam jeszcze. Odpuściliśmy Viessmanna, bo ten wymaga swoich 'drogich akcesoriów' w układzie, inaczej są problemy z gwarancją. Potem sprawdziłem opinie o tych kotłach oraz wypisaliśmy ceny (pamiętaj że do podłogówki z grzejnikami, mogą być potrzebne dodatkowe mieszacze, moduły 2 obiegów grzejnych itp). No i na końcu stanęło że Junkers oferuje to co potrzebujemy, w najniższej całościowej cenie. Jeśli chodzi o zasobniki, to możesz zerknąć np. na Biawar - mają to samo co producenci kotłów, tylko że o połowę taniej. Czy ktoś może wie ile prądu zżerają łazienkowe grzejniki elektryczne? Wychodzi że nie da się u nas wcisnąć w jednej z łazienek wodnego z grzałką, więc zostaje nam elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 u nas grzejniki będą tylko w kotłowni i garażu, ale i tak to są grzejniki, czyli te dodatkowe rzeczy muszą być. Dzięki za wyjasnienie.Ale jeszcze pytanie o cwu. macie obliczone to 9,5 na ogrzewanie, a na cwu przyjęliście jakąś wartość uniwersalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Zainspirowany komentarzem Esiaka, sprawdziłem zdolność podgrzewania CWU dla różnych kotłów i faktycznie wyszły różnice rzędu kilkunastu minut dla całego zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 a gdzie to sprawdzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.07.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Zainspirowany komentarzem Esiaka, sprawdziłem zdolność podgrzewania CWU dla różnych kotłów i faktycznie wyszły różnice rzędu kilkunastu minut dla całego zasobnika. masz to porownanie w excel-u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Nie mam w Excelu, spisywałem na kartce ale może ją znajdę i przepiszę do Excela Dane brałem ze stron WWW producentów - dla większości kotłów te parametry są podane w tabelach technicznych, bodajże dla 2 producentów musiałem dzwonić i dopytywać o konkretne kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 znalazłam coś takiegohttp://muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/jak-dobrac-moc-kotla,31_2780.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azakrzew 07.07.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 sąsiedzie, skąd ekipa do odkurzacza, będę wdzięczny za namiary, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.07.2011 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Firma Mawig (www.mawig.waw.pl) - zrobione szybko, czysto i tanio (służę zdjęciami na priva, jeśli byś chciał ) Przy okazji - kiedy dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts