Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

najbardziej mnie wku...a jak sie rodzeństwo w domu, siedząc w swoich pokojach komunikuje przez sms-y lub internet.

szczytem wszystkiego było wysłanie sms-a do brata aby podał Jej coś ze stołu - ja rozumiem niesnaski miedzy rodzeństwem, ale bez przesady. Zaczynam tez zauważać, że młodzież nie umie ze sobą normalnie rozmawiać.

Edytowane przez wojgoc

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to zaraz będziesz dalej z pracami niż my, chociaż zaczęliśmy budowę pół roku wcześniej :)

A kopać będzie Ci jakaś lokalna firma?

Bo ja szukam kogoś do kopania, ale rzucają mi ceny zaporowe (a u nas jest do wody jakieś 40m, a kanalizacji ponad 60...)

U mnie kopie spółka gminna Eko-Babice - finansują 75% kosztów budowy, czyli ja im zapłaciłem 25% i o więcej sie nie martwię (no może będę musiał torche poprawić moją droge gminną tzn. nawieźć tłucznia (ale dogadam się z gminą). U mnie było ok 45 m do kanalizacji i ok 55 m do wodociągu. Ich cena to 50.000 PLN. Inni wykonawcy nawet nie dali mi ofert, bo bali się płytkiej wody i gliniastej gleby. Zresztą gdybym brał innych musiałbym całą kase wyłożyć a eko-Babice oddałyby mi za 8-9 mieisęcy 75%, a więc cashflowowo to mi się nieopłacało.

No to ceny masz całkiem niezłe.

Mi kilka firm rzuciło coś w okolicy 90-100zł/mb, a gminne wodociągi się wypięły i powiedziały że oni niby nie robią takiego czegoś (ale podobno nie robią oficjalnie, a 'po godzinach' już jak najbardziej).

No nic - pożyjemy, zobaczymy.

A tak w ogóle, to wczoraj wycięliśmy pustaki w łazience, nieudolnie wycięte przez ekipę hydraulika, a dzisiaj było murowanie.

Ostatnio niby mówiłem że murowanie takie proste i w ogóle.

Gów^H^Huzik prawda.

Szczególnie jak trzeba podmurować coś pod skosem (schody), a do tego trzeba docinać pustaki na głębokość.

3.5h spędzone na murowaniu 1m2 ściany.. życiowa porażka.

A i tak nie mogę się oprzeć wrażeniu że za 2 dni będzie musiał przyjechać Prawdziwy Murarz, wyburzyć to co ja dzisiaj postawiłem i podmurować to jeszcze raz...

To ja jednak wolę moją pracę, a roboty budowlane zlecać fachowcom.

A i tak nie mogę się oprzeć wrażeniu że za 2 dni będzie musiał przyjechać Prawdziwy Murarz, wyburzyć to co ja dzisiaj postawiłem i podmurować to jeszcze raz...

ej tam, na pewno przesadzasz. Sheenaz zaraz potwierdzi, że ładnie wymurowałeś, prawda? że powoli? pfff jakby murarzowi kazali robić Twoją robotę (nie wiem, czym się zajmujesz, ale to chwilowo nieistotne), to myślisz, że by mu poszło szybko? jesteś zuch i już :)

Ostatnio niby mówiłem że murowanie takie proste i w ogóle.

Gów^H^Huzik prawda.

Szczególnie jak trzeba podmurować coś pod skosem (schody), a do tego trzeba docinać pustaki na głębokość.

bo nie masz sprzętu - czym tniesz ceramike?chłopakom zajełoby to 30min + cięcie pustaków tarcza do ceramiki. Kup tarczę za 350zł i zobaczysz jak szybko Ci pójdzie.

Diaxem, z tarczą do betonu (ciąłem silkę, nie ceramikę).

Nie problem w narzędziach, tylko w braku doświadczenia w docinaniu.

Niektóre pustaki musiałem przycinać kilkanaście razy, bo wpasowywałem je w pozostałości starej ściany (przymurowane z boku do żelbetu schodowego), a kształt tych pozostałości był bardzo nieregularny.

Tatarak, dokladnie tak. Wszystko jest równo i pięknie, zaprawa nigdzie nie wyciekała, nic nie pobrudzone, nie pochlapane.

A ze wrocil do domu o 22:30 caly w pyle i umordowany to inna sprawa.

Ja stałam i nadzorowałam tylko przez godzinkę:

- Tu wiecej zaprawy daj!

- Pustak bardziej przysuń, bo szpara jest!

- No co Ty robisz #$%$%&%^#*&*($&$@#

itd. :)

Ogólnie chyba nie było tak tragicznie, choć to jednak niełatwa praca jesli chce sie wykonać dokładnie.

A w ogóle to dzisiaj kupiłam pierwszą baterię - bidetkę podtynkową Tres do dolnej łazienki.

Jutro będzie hydraulik robić ostatnie poprawki przed tynkami i dziś zapoeiwedział, że jesli chcemy bidetke podtynkową to trzeba ją przed tynkami zamontować, żeby później nie kuć.

Więc raz, dwa kupiłam i to w całkiem niezłej cenie - taniej niż na allegro.

Tadam!

http://www.edmix.com.pl/lazienki/tres/134123_o.png

wojgoc - bo Tatarak pierwsza napisała :)

Barbara74 - to w takim razie nie zrozumiałem dobrze. Tak - bidetta będzie przy WC.

Dzięki Salik Sheenaz, ja w budowanym domu nie planuję bidetu,ale zastanowię się ( szybko) nad czymś takim( w razie czego )- bo tynki mam teraz robione.W obecnym domu mam bidet i teraz oprócz funkcji ozdobnej , mycia rąk małych dzieci znajomych, mycia butów i wrzucania na szyblko czegoś mokrego nie pełni tych do czego powinien.

I to nie dlatego że nie dbamy o higienę:)Wygodniej wejść mi do wanny i pod prysznic.

Pamiętam kiedyś u Anuli były dyskusje o bidecie - było zabawnie ...:)

Fajny ta bateria!

a czemu odpowiedź piszesz do Tataraka?

wojgoc, niekoniecznie do Tatarak, ale ja już tak mam, że staram się pisać do konkretnej osoby, więc wtrącam nick na początek.

Część tej wypowiedzi była m.in. do Tatarak, a reszta do wszystkich.

Bo trzeba się cieszyć i z małych rzeczy (patrz bidetka) :)