salik 14.07.2011 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 No to czuję że dzisiaj będzie tzw. scena zazdrości w domu (albo i nie, bo chwilowo nie działa laptop żony i zajęła się czytaniem książki nocami ) A tak swoją drogą - to poza plagą ciąż na FM, awarie komputerów to chyba druga 'zaraz' forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.07.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Salik, co dajesz pod wylewkę - folię czy papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.07.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Folię 2x0.5mm, a na to jako pierwsza warstwa 5cm XPS-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.07.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 i w Waszych warunkach będzie to wystarczające? Jestem przed zamówieniem folii. I znowu zastanawiam sie nad papą. Wylewkarz z forum optuje za papą.A czy na poddaszu dajecie na chudziak folię czy od razu kładziecie styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.07.2011 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Spirea - pamiętaj że my robiliśmy ciężką izolację wodną fundamentów, natomiast w domu nie bardzo mi się uśmiecha dawać papę.Na poddaszu chyba bez folii, bo nie bardzo widzę co możnaby tam izolować tą folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 14.07.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) osobiście nie jestem zwolenniczką mocno "zaaranżowanych" pokoi dziecięcych. gdzieś czytałam, że w ogóle najlepiej, gdy są w neutralnych kolorach, bez mocnych akcentów kolorystycznych itp. bo dzieci i tak się łatwo dekoncentrują, więc bodźce wizualne w nadmiarze utrudniają im nawet zabawę. poza tym patrząc na swojego bąbla, który często najlepiej się bawi "sznurkiem i patykiem", dochodzę do wniosku, że nie będę mu narzucać wystroju pirackiego czy samochodowego, bo wolna przestrzeń zostawia więcej miejsca dla wyobraźni. Oj, a ja tu się nie mogę zgodzić zupełnie. Pewnie to też kwestia osobowości u dzieci, ale ja zawsze miałam (to chyba wyniesione z domu:)) twórcze i zmienne podejście do otoczenia:). U nas podczas delegacji Taty, razem z Mamą i siostrą, zmieniałyśmy aranżacje w całym domu, czyli przestawiałyśmy wszystko do góry nogami:rolleyes: Sławne są ciągłe Taty wchodzenia nocne do szaf lub trafianie na fotel zamiast do łóżka po przeprowadzkach:-) Ostatnio przeliczyłam, że jakkolwiek przez pierwsze 19 lat swojego życia mieszkałam w jednym zmieniającym się miejscu, to przez kolejne drugie tyle przeprowadzałam się 26 razy z całym dobytkiem! I za każdym razem aranżowałam nowe miejsca, najczęściej z malowaniem i tapetowaniem. Tak mi już zostało, że maluję dziecięce pokoje w różne obrazki - domki na kurzych łapkach, smoki, krasnoludki czy co tam sobie zażyczą (w trudniejszych wzorkach korzystając z pomocy siostry - byłej studentki ASP). W starym domu, żeby nauczyć synka dni tygodnia namalowałam na ścianie podobizny wszystkich z rodziny i każdy miała jakiś swój dzień (a że było nas mniej niż 7 to zostało: sobota to imieniny kota, a niedziela urodziny Gargamela z odpowiednimi obrazkami). i każdy mógł mieć w swój dzień jakieś jedno życzenie. I się nauczył szybciutko:) Różne takie wymyślam. Ale się rozpisałam! Chodziło mi o to, że moje dzieciaki (6 i 4 lata, bo mały jest jeszcze za mały) mają też otwarte podejście do przestrzeni i wyrażania siebie - uwielbiają tworzyć, pozwalam im w tej materii na dużo, łącznie z wyrażeniem zgody na wybranie fryzury z wycinaniem napisu z tyłu głowy. Wiem, że niektóry uważają to za przesadę, ja uważam, że dziecko ma prawo odkrywać siebie. Pani w przedszkolu na zakończenie roku napisała w opinii np. że mój sześciolatek jest stanowczo najbardziej twórczym dzieckiem w całej grupie. Ale zgadza się, że ma też problemy z koncentracją. Od urodzenia:( Ale pokoje chcą mieć własne, autorskie i kolorowe. Córeczka w Dzwoneczkową wróżkę, a synek? No cóż nie może się jeszcze zdecydować między piłkarskim (gra w klubie dziecięcym w nogę), kosmonauty (sporo gadamy sobie o kosmosie) czy każdym innym, który go akurat temat zainteresuje. Ale te dwa są najbardziej rozważane. A moje najmłodsze szczęście będzie miało pokój spokojny, ciepły, beżowy, misiowy... Dopóki się nie określi:) Wtedy poszalejemy:lol2:! Edytowane 14 Lipca 2011 przez Balbina200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 14.07.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 i w Waszych warunkach będzie to wystarczające? Jestem przed zamówieniem folii. I znowu zastanawiam sie nad papą. Wylewkarz z forum optuje za papą. A czy na poddaszu dajecie na chudziak folię czy od razu kładziecie styropian? Spirea, mi na parterze kładli folię pod styro (izolacja od piwnic, a tam gdzie mieliśmy parter na ziemi i podłogówkę to hydraulik kładł podwójną folię) natomiast na piętrze, jeśli czegoś nie pokręciłam - wylewkarze układali folię na styropianie! Też się dziwiłam, ale powiedzieli, że tam nie ma co izolować, a z gory i owszem. W końcu są lepszymi ekspertami ode mnie. I tak zostało. Nie wiem, jeśli to jakiś zonk i zostanę największą pierdołą na Forum:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 14.07.2011 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Salik, ja chętnie zaopiekuję się parkieciarzem, jeśli chcesz go przesunąć na później:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.07.2011 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Zadzwonię, zapytam i dam Ci znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.07.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 (edytowane) Spireana pietrze kładziesz styro bezpośrednio na chudziaka - kładzenie folii to zbędny wydatek. Nie wiem który to forumowy wylewkarz namawia Cię na pape, ale pogoń naciągacza gdzie pieprz rośnie - po co Ci to asfaltowe świństwo w wewnatrz? Że ma atesty - papier wszystko przyjmie a za 30lat nie będzie już kogo ścigać za braki zdrowotne.A kładzenie folii na styro to już w ogóle kompletna głupota. Edytowane 15 Lipca 2011 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 15.07.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Atesty ma tylko icopal, 24 złote od metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.07.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 i jak za 20 lat zacznie wydzielać się z niego cos dziwnego to ciekawe kogo będziesz scigać? przede wszystkim trzeba będzie zrobić totalną demolkę w domu by dojść do tej papy, robic ekspertyzy i pałować się w Sądzie - o ile jeszcze Icopal bedzie istniał. A na koniec wyjdzie, że nie zastosowano prawidlowego układania i temu tak jest. Asflaty i wszelkie lepikowe ustrojstwa na zewnatrz a nie w srodku chaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 15.07.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Madaleine, w ogóle na takie rzeczy nie zwracam uwagi. zresza salik więcej się udziela, więc ma pierwszeństwo Spirea, folię dajemy przede wszystkim z powodu isomuru, który z zewn. jest ze styropianu. Jakoś nie widze, że temu kto układałby papę udaloby się zachować ten styropian bez uszczerbku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 15.07.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Witaj Sheenaz i Salik, u was zawsze ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Mam pytanie o te wylewki na piętrze i folię. Teoretycznie rzeczywiście nie ma co izolować przed wilgocią bo nic nie podciągnie ale co z zalaniem? Co jeśli nawali hydraulika albo CO , lepiej żeby ta woda bez przeszkód spłynęła na parter (raczej przesączyła się) po ścianach i sufitach czy lepiej zaizolować i zrobić wannę z piętra i tam zatrzymać ją w razie awarii? Bo chyba tylko w tym celu robi się izolację piętra? No i niezależnie od reszty łazienkę izoluje się zawsze, mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.07.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Obawiam się że folia w żaden sposób nie zatrzymałaby wody.My w tym celu chcemy w łazienkach minimalnie obniżyć próg robiąc mniejszą wylewkę.Za to wszelkie piony kanalizacyjne i inne, będą zaizolowane przez hydraulika (płynna pianka?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.07.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 oj tam, możecie wszystko adresować do mnie - mnie jest wtedy miło i podtekstów nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 15.07.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Jeśli tak to rzeczywiście nie ma sensu izolować na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.07.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 folia na chudziaku na poddaszu to wydanie bez sensu kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.07.2011 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Tatarak - daszek to profile ukośne + profile pionowe + 2 tafle szkła hartowanego, każda ok. 4m2, przymocowane do tych profili na rotulach (czyli szkło nie między profile, a na profile).Z tego to szkło wychodzi najwięcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 15.07.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Tatarak, chodzi o coś takiego tylko profile bedą stalowe/aluminiowe malowane na szaro:http://www.archipelag.pl/files/Project/11qpk9805re2sv/view_j1d8m1v05re4gp_zoom1_PL.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts