Spirea 25.07.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 z tego co pamietam, to Spirea wybrała serię LOGUS drogie są - dlatego nie wszędzie trzeba je dać Efapel okazał się za drogi. Nie chcieliśmy różnicować i wybieramy między Berkerem B.Kwadrat a B.Cube. Elektryk bardzo polecał Berkera - jakościowo (chodzi o osprzęt w środku) są bardzo dobre. Efapela mi z kolei odradził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.07.2011 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Spirea - rozbawiłaś mnie, bo mi się przypomniały stare czasy A przypomniały mi się dlatego, że nawet kiedy jeszcze nie byliśmy małżeństwem, to mieliśmy osobne komputery Anula - na kosmetyki teoretycznie mają być szuflady pod umywalką (a przynajmniej na część), żeby nie było charakterystycznej wystawki na umywalce. Jeszcze odnośnie tynków - pytałem, ponieważ mam generalnie oferty na tynki Sempre/Kreisel. Poczytałem trochę w weekend, ale i jedno i drugie mają takie sobie opinie (Sempre to ponoć 3 gatunek, Kreisel - lepsze, ale odstające od Sto i innych niemieckich, do tego ludzie się strasznie skarżą na fatalną obsługę reklamacji). Z racji tego że w elewację idzie całkiem sporo kasy i do tego na długie lata, to jednak wolałbym dopłacić za coś pewnego. I teraz nie wiem czy iść w Kreisela, czy jednak poszukać innego wykonawcy robiącego np. na Sto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 25.07.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Efapel okazał się za drogi. Nie chcieliśmy różnicować i wybieramy między Berkerem B.Kwadrat a B.Cube. Elektryk bardzo polecał Berkera - jakościowo (chodzi o osprzęt w środku) są bardzo dobre. Efapela mi z kolei odradził. Eafpel jest bardzo drogi.. pocieszasz mnie, że może nie taki dobry... To skupiam się na berkerze, tylko, że wybrana seria b3 do tanich też nie należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 25.07.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Ale przecież Pan Hubert zrobi na czym chcesz, na Sto też - ja chciałam Sto początkowo i pamiętam, że nie mówił, że to problem U mnie nawet gdyby było sto szuflad, to i tak kosmetyki lądują wokół umywalki - a Ty za każdym razem wszystko odkładasz do szafeczki? Porządnicki! )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 ciekawe czy ze sobą rozmawiają przez kompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 25.07.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) Spirea - rozbawiłaś mnie, bo mi się przypomniały stare czasy A przypomniały mi się dlatego, że nawet kiedy jeszcze nie byliśmy małżeństwem, to mieliśmy osobne komputery Ba, poznaliśmy się na czacie (czyli IRCu w tamtych czasach) i do dziś na komputerze w gry grywamy po sieci Anula - na kosmetyki teoretycznie mają być szuflady pod umywalką (a przynajmniej na część), żeby nie było charakterystycznej wystawki na umywalce. Taaa, i wytłumacz to dzieciom, że blacik nie służy do ustawiania róznych rzeczy. Jesli nie bedą miały miejsca na kosmetyki to je sobie zrobią na blaciku nad kibelkiem. Nie da się wszystkiego trzymać w szufladzie. A przynajmniej nie wiem czy da sie je do tego zmotywować i czy jest sens to robić. wojgoc, rozmawiamy przez kompa non stop. Skype - najlepszym przyjacielem Poza tym pewne rzeczy łatwiej napisać niż powiedizeć w oczy. Mąż ma wtedy czas na ochłonięcie nim zdąży dojść do mnie do drugiego pokoju Edytowane 25 Lipca 2011 przez sheenaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.07.2011 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Anula - no to ja może jednak zadzwonię do Pana H. A co do porządku, to się staramy - normalnie na umywalce jest tylko mydło, a przynajmniej powinno być. Z dziećmi trochę gorzej i zostawiają na umywalce szczoteczki, pasty, zabawki i inne... wojgoc - zdarza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.07.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 co do tynków, to rozmawiałam z kolegą, który jest kierownikiem budowy i mówił coś o tynkach silikatowych, które są łatwo zmywalne - wystarczy tylko karcherem zrobić. Nie wnikałam jeszcze w temat, więc nie wiem czy to norma czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.07.2011 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 My chcemy silikonowy, ale rozbija się teraz o producenta (i cenę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 My chcemy silikonowy, ale rozbija się teraz o producenta (i cenę). ale to mowa o zewnetrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Ba, poznaliśmy się na czacie (czyli IRCu w tamtych czasach) i do dziś na komputerze w gry grywamy po sieci wojgoc, rozmawiamy przez kompa non stop. Skype - najlepszym przyjacielem Poza tym pewne rzeczy łatwiej napisać niż powiedizeć w oczy. Mąż ma wtedy czas na ochłonięcie nim zdąży dojść do mnie do drugiego pokoju to Wy macie jeszcze czas na gierki po sieci? ja tam wole porozmawiać face to face niz przez sieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.07.2011 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 wojgoc - ale jak mamy komputery w oddzielnych pokojach, a dzieci zasypiają, to łatwiej porozmawiać na skypie, wkleić linki itd. Bez obaw - rozmawiamy normalnie A co do gier - czasami się trzeba oderwać od budowy, bo by człowiek zwariował - a Diablo np. się do tego idealnie nadaje Tynki zewnętrzne, tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 na forum jest gostek z Waszych stron - fighter1983 - zajmuje się tynkami zewnetrznymi, głównie Caparolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 25.07.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) spireawg tego co wiem to najlepsze do zmywania (i podobno nawet samozmywalne pod wpływem deszczu, w co już nie bardzo wierzę) są tynki silikonowe a nie silikatowe.salik co do kreisela to jak robiłam rozeznanie mój kierbud wypowiadał się niezbyt pochlebnie. Generalnie mówił, że z doświadczeń miał problemy z kreiselem i weberem i tych wobec tego nie poleca. Nie dość, że były problemy z jakością materiału to potem jakieś straszne bujanki z reklamacjami, producenci oczywiście twierdzili, że niewłaściwe warunki wykonywania prac i inne dyrdymały.. Edytowane 25 Lipca 2011 przez myszonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.07.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 dokładnie, mówił coś o zmywaniu przy deszczu. Na pewno chodziło o te silikonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 25.07.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 \ 2. Ja mam tynki c-w i jeśli chodzi o łazienki, pytałam glazurników. Wszyscy zgodnie twierdzili, że najlepiej na ostro. U nas będą do pewnej wys płytki, a nad nimi płyta do wyrównania Nikt nie zauważył tego co napisałam? ostro, do pewnej wysokości płytki, nad to płyta (mam tak w mieszkaniu obecnym i się*sprawdza już*6 lat) Ale np w garażu tynkarze zrobili nam tynk do pewnej wysokości (od góry), dokładnie wymierzonej (płytki+fuga), wujek ułożył i jest też*równo, bez żadnej płyty. Ale to już jest więcej roboty, kombinowania, liczenia itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.07.2011 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Widzieliśmy, widzieliśmy Ja zapytałem 2 glazurników (naszego i nienaszego) i obydwaj stwierdzili że pod kafle robić na gładko, bo potem schodzi mniej kleju - a m2 kleju jest droższy niż m2 tynków. Tak samo powiedzieli że jeśli będziemy chcieli robić potem licowanie, to najlepiej robić płytami GK, ale pod nie tak samo tynk na gładko (bo będzie lepiej się trzymało bo równiejsza powierzchnia). Czyli ostatecznie robimy wszystkie pomieszczenia z kaflami (łazienki, kotłownia) na gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 25.07.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Hmmm, trochę dziwne, bo spotkałam się na budowie z ok 10-ma glazurnikami, wymieniłam mailowo te informacje z kolejnymi i wszyscy mowili - na ostro, klej lepiej trzyma, jak jest na gładko to i tak trzeba "drapać" ??? I o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 a ja jak robiłem casting na kafelkarza - było ich 5 - to wszyscy mówili, że na ostro, ze absolutnie nie na gładko, coś twierdzili o gorszej przyczepności kleju i ze płytki mogą odpadać po jakimś czasie. A kleju zuzycie zależy bardziej od równości i kątów ścian niż od rodzaju tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.07.2011 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) Moi tynkarze też mówili że z reguły pod kafle się daje na ostro, ale to w końcu glazurnik będzie nam robił kafle, a nie tynkarze... Z drugiej strony tak jest łatwiej, bo nie ma problemu że ktoś się pomyli w obliczeniach i np. przejście z ostro na gładko wypadnie 10cm nad kaflami. Może są różne szkoły Zresztą na forum tutaj też znalazłem wypowiedzi (polecanych glazurników) że na gładko pod kafle. Mam trochę wrażenie że są 2 obozy: "na ostro"=lepiej, lepsza przyczepność, mniej pracy dla glazurnika,większe zużycie kleju "na gładko"=gładka powierzchnia,mniejsze zużycie kleju,warstwa kleju zgodna z zaleceniami producenta,lepsze trzymanie płytek niż na chropowatym podłożu Edytowane 25 Lipca 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts