Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Salik, ale on i tak ten tynk będzie musiał przed położeniem kleju zdrapać. Nawet na klejach jest to napisane. Także trochę nie rozumiem. Pewnie nie chce mu się*pracować nad prostowaniem ściany i chce żeby tynkarz całą robotę za niego odwalił, a jak płytki się nie będą trzymać to po kilku latach już go ta sprawa i tak nie dotyczy. Takie jest moje zdanie

Ok - opinię taką wyraziło 2 polecanych na forum glazurników i nie zamierzam tego kwestionować.

W końcu to oni układają kafle, a nie ja.

Monsanbia - czytałaś opisy na pudełkach klejów do kafli?

Wszystkich?

Właśnie kilku forumowych glazurników (zerkałem na różne wątki dotyczące tego tematu) pisze że nic nie trzeba zadrapywać, zdrapywać itp.

I dlaczego glazurnik miałby właściwie 'pracować nad prostowaniem ścian'?

No i ostatecznie - dlaczego prostowanie ścian klejem (droższym niż tynk) ma być lepsze niż tynkiem?

Jakoś nie trafiają do mnie te argumenty (na zasadzie mniej roboty dla tego, więcej dla tamtego).

z doświadczenie powiem tylko tyle, że każdy kafelkarz czepia się ścian.

ścian nie prostujesz klejem tyko je wyrównujesz bo kaflekarz stwierdza, że owszem, równa jest ,ale nie dla Niego.

powtórze jeszcze raz- być może sa kleje, którym pasuje gładka ściana, pytanie jakie i ile kosztuje worek?

A dlaczego mielibyśmy brać klej elastyczny?

Przecież ściana pod kaflami nie będzie 'pływała'.

Poczytałem kilka kart technicznych klejów do glazury i we wszystkich w wymaganiach podłoża przewija się:

"równe - nierówności uniemożliwiające zastosowanie wskazanej grubości kleju należy skorygować, używając zapraw stosownych dla danych warunków" (to akurat z kleju Atlasu).

Nic nie ma w wymaganiach o chropowatości...

Jak mieliście u siebie osadzoną rozdzielnicę elektryczną?

U mnie elektryk zostawił rozdzielnicę (podtynkową) nieosadzoną, mówiąc że ona powinna być osadzona tak jak puszki.

A tynkarze mówią że rozdzielnica duża, ruszająca się i jak ją osadzą jak puszka to będzie mógł pękać tynk.

I że powinna ona być 'usztywniona' przy pomocy pianki montażowej a potem dopiero otynkowana.