wojgoc 25.07.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 to w takim razie zapytaj się na jakim kleju bedzie kładł kafle - aby sie potem nie okazało, że wszędzie potrzebny jest wysokoelastyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 25.07.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Salik, ale on i tak ten tynk będzie musiał przed położeniem kleju zdrapać. Nawet na klejach jest to napisane. Także trochę nie rozumiem. Pewnie nie chce mu się*pracować nad prostowaniem ściany i chce żeby tynkarz całą robotę za niego odwalił, a jak płytki się nie będą trzymać to po kilku latach już go ta sprawa i tak nie dotyczy. Takie jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 pojeżdzi szpachelką trochę tu i tam i bedzie drapany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.07.2011 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Ok - opinię taką wyraziło 2 polecanych na forum glazurników i nie zamierzam tego kwestionować.W końcu to oni układają kafle, a nie ja. Monsanbia - czytałaś opisy na pudełkach klejów do kafli?Wszystkich?Właśnie kilku forumowych glazurników (zerkałem na różne wątki dotyczące tego tematu) pisze że nic nie trzeba zadrapywać, zdrapywać itp.I dlaczego glazurnik miałby właściwie 'pracować nad prostowaniem ścian'?No i ostatecznie - dlaczego prostowanie ścian klejem (droższym niż tynk) ma być lepsze niż tynkiem?Jakoś nie trafiają do mnie te argumenty (na zasadzie mniej roboty dla tego, więcej dla tamtego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 z doświadczenie powiem tylko tyle, że każdy kafelkarz czepia się ścian.ścian nie prostujesz klejem tyko je wyrównujesz bo kaflekarz stwierdza, że owszem, równa jest ,ale nie dla Niego.powtórze jeszcze raz- być może sa kleje, którym pasuje gładka ściana, pytanie jakie i ile kosztuje worek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.07.2011 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 A dlaczego mielibyśmy brać klej elastyczny?Przecież ściana pod kaflami nie będzie 'pływała'.Poczytałem kilka kart technicznych klejów do glazury i we wszystkich w wymaganiach podłoża przewija się: "równe - nierówności uniemożliwiające zastosowanie wskazanej grubości kleju należy skorygować, używając zapraw stosownych dla danych warunków" (to akurat z kleju Atlasu).Nic nie ma w wymaganiach o chropowatości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 a jakim systemem robi Wasz glazurnik - Atlas, Ceresit, Mapei, Sopro, Weber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 25.07.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 U mnie też glazurnicy ze szkoły, że pod kafle to na ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.07.2011 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 No to zobaczymy - nie po raz pierwszy idziemy na budowie niezgodnie z obowiązującym nurtem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 25.07.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 dokładnie, mówił coś o zmywaniu przy deszczu. Na pewno chodziło o te silikonowe Tak, silikonowe, mam taki i rzeczywiście super się zmywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.07.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Tak, silikonowe, mam taki i rzeczywiście super się zmywa to muszę zapamiętać, bo u nas będzie prawie biała elewacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 w kwestii tynków zewnetrznychhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?159264-Porządny-system-elewacyjny-na-lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 26.07.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Salik, masz pełną skrzynkę. Daj mi ten namiar A znacie kogoś kto buduje 1W w Ytongu.Muszę sie rozeznać w tynkowaniu moich pustaków. Silikon odpada, bo mi zatka to co miało oddychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.07.2011 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Dlaczego silikon ma Ci cokolwiek zatkać?Przecież jest jak najbardziej paroprzepuszczalny.Namiary zaraz wyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 26.07.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Salik, oczywiście masz rację. Czytałam w tym czasie artykuł o tynkowaniu ytonga i mi się akrylowy z silikonowym pomylił (time to go to rehab .... a propos) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.07.2011 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Jak mieliście u siebie osadzoną rozdzielnicę elektryczną?U mnie elektryk zostawił rozdzielnicę (podtynkową) nieosadzoną, mówiąc że ona powinna być osadzona tak jak puszki.A tynkarze mówią że rozdzielnica duża, ruszająca się i jak ją osadzą jak puszka to będzie mógł pękać tynk.I że powinna ona być 'usztywniona' przy pomocy pianki montażowej a potem dopiero otynkowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.07.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 i mają rację tynkarze, choć aby równo wyszło, najlepiej jakby Oni okreslili głębokośc posadowienia rozdzielni.Mi elektryk zrobił po swojemu i teraz muszę kombinować z wypełnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 27.07.2011 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 To znaczy że mam sobie tę tablicę samemu opiankować?Tylko kurde będzie ciężko ją utrzymać w miejscu, bo ona się zwyczajnie rusza, a pianka aż tak szybko nie twardnieje.A co u Ciebie wymyślił elektryk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.07.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 A co u Ciebie wymyślił elektryk? cuda Salik, cuda. nie chciało Mu się glębiej wykuwać w porothemie i efekt jest taki, ze wystaje na 1,5cm. a rozdzielnie mam 6x24 - rzadko spotykana w domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 27.07.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 I że powinna ona być 'usztywniona' przy pomocy pianki montażowej a potem dopiero otynkowana. Dokładnie tak u nas elektryk zrobił, pan Adam, nasz ulubiony wykonawca Pianka z rury .... idę sobie, coby nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts