Tatarak 05.08.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 nie robię, tylko planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.08.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 ciekawe jak elektryk kasował za punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.08.2011 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) wojgoc - przełącznik trójpozycyjny (pod przyszłą instalację agregatu). Tatarak - tam gniazdek elektrycznych jest chyba tylko 5, reszta to przewód HDMI, LAN, TV-SAT, głośniki i coś tam jeszcze.Fakt, że instalację mamy rozbudowaną - samych przewodów LAN jest chyba ponad 30 (standardowe podejście pod każdą obecną/przyszłą lokalizację telewizora zawierało 2x LAN, 2x TV-SAT i 2x zasilanie). Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.08.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 [quote=salik;4843446 reszta to przewód HDMI, LAN, TV-SAT, głośniki i coś tam jeszcze. rany, nie wiem, co to znaczy no dobra, tylko HDMI nie wiem, resztę mniej więcej kojarzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.08.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 wojgoc - przełącznik trójpozycyjny (pod przyszłą instalację agregatu). to jest trójfazowy przełącznik? agregat prądotwórczy rozumiem jako zabezpieczenie zasilania w czasie przerwy w dostawie -tak? na to chyba trzeba miec pozwolenie z energetyki? Tatarak - tam gniazdek elektrycznych jest chyba tylko 5, reszta to przewód HDMI, LAN, TV-SAT, głośniki i coś tam jeszcze. Fakt, że instalację mamy rozbudowaną - samych przewodów LAN jest chyba ponad 30 (standardowe podejście pod każdą obecną/przyszłą lokalizację telewizora zawierało 2x LAN, 2x TV-SAT i 2x zasilanie). a w jaki sposób ma to byc docelowo połączone? kazdy telewizor ma miec mozliwośc oglądania innego kanału? również w rozdielczości HD? niezła kaska na to poszła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.08.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 no dobra, tylko HDMI nie wiem, resztę mniej więcej kojarzę HDMI to kabel do oglądania w rozdzielczości fullHD lub HDReady - w zalezności co kto ma:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.08.2011 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 wojgoc - tak, trójfazowy. Kawałek instalacji mamy już zrobiony teraz (ale niepodpięty do niczego w tablicy). Nie do końca trzeba pozwolenie - wymaga to złożenia projektu instalacji, potem instrukcji obsługi instalacji (tak, tak) i odbioru przez ZE. Całość trwa miesiącami i sam projekt to jest już niezłe szambo (w sensie wykonania projektu) - mało kto to robi Procedurę w ZE mamy rozpoczętą, instalacja będzie bardziej pod kątem jakiegoś kataklizmu typu 'nie ma prądu przez 2 tygodnie'. Instalacja TV-SAT się zbiega w jednym punkcie gdzie będzie multiswitch, każdy telewizor ma mieć swój dekoder HD (opcjonalnie z nagrywarką dlatego 2x), a dodatkowo telewizor podpięty do sieci (DLNA). Trochę poszło, to fakt - ale robiliśmy już instalację docelową (uwaga się tyczy szczególnie sypialni dzieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 05.08.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Nie dziękuję żeby nie zapeszyć W środku tzn. w środku domu, czy w środku to znaczy podtynkowe?podtynkowe. W mieszkaniu mam natynkową, myślałam, że tak się robi? Fajny patent. Tatarak, my mamy przy tv w salonie łącznie 9 puszek + 2 wystające kable (głośnik centralny plus coś tam). Dokładnie nie wnikam, nie ogarniam tematu elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.08.2011 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Można podtynkową, można natynkową.Tak naprawdę zależy kto jaką ma ścianę.Podtynkowe jednak potrzebują ściany o grubości 24-25cm, bo rozdzielnica wchodzi (w zależności od modelu i producenta) na 12-14cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.08.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Madeleine - Twój mąż to ustalał czy elektryk pomógł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 05.08.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Wszystko mój mąż. Jest bardzo zdolny W przyszłym tygodniu będą kończyć podłączać rozdzielnicę (znaczy elektryk z moim mężem vel konsultantem), bo jak na razie to mamy tylko światło podłączone. A w ogóle ciągnąc offtopa, polecam bardzo pana Kocota. Niesamowity człowiek, szalenie pogodny, poziom kultury i ogólnie sposób bycia - wielkie wow, a już zwłaszcza jako kontrast do średniej budowlanej. I pracowity - walczył kilka dni u nas z rozdzielnicą, od 14 do wpół do dziesiątej (a rano inne budowy obskakuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.08.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 na mnie też zrobił bardzo dobre wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 05.08.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 co będziecie podłączać do takiej ilości gniazdek w salonie? bo może ja o czymś ważnym zapomniałam? Phi U mnie w strefie TV jeszcze więcej, 5 puszek x2 i do tego jeszcze mnóstwo wystających przewodów z jednego i drugiego boku Salik, no ładnie ładnie, Przyjdzie wylewka i dom na chwilę będzie czyściutki i przestronny Czym obrabiali gniazdka, bo moi inteligentni gipsem. Kier bud zobaczyl po fakcie A dlaczego przewody widać - nie wiem. U nas bardzo cienko wyszło tynku (ściany pod łatę przed tynkami) i nie było widać. Hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.08.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Monsanbia - gniazdka osadzali normalnie zaprawą cementowo-wapienną (tak jak reszta ściany).A miałaś przewody na ścianie spinkami czy wkuwane w ścianę?Jedyne co mi przychodzi do głowy na te ślady po przewodach to że na nich jest mniej tynku, który po prostu szybciej schnie.Muszę zapytać sąsiada czy u niego też tak 'prześwitywała' elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 05.08.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Monsanbia - gniazdka osadzali normalnie zaprawą cementowo-wapienną (tak jak reszta ściany). A miałaś przewody na ścianie spinkami czy wkuwane w ścianę? Jedyne co mi przychodzi do głowy na te ślady po przewodach to że na nich jest mniej tynku, który po prostu szybciej schnie. Muszę zapytać sąsiada czy u niego też tak 'prześwitywała' elektryka. Na spinki. Fakt że tak płaściutko przy murze, w zasadzie niewiele wystawały, ale mniemam że u Ciebie tak samo. Też stawiam na wilgoć. A może nawet nie wiesz i masz przewody z podgrzewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.08.2011 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 No to u nas też na spinki i też płasko przy ścianie. Dzięki za napisanie o 'podgrzewaniu' - przypomniało mi się że miałem wyłączyć zasilanie rozdzielnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.08.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Dzięki za napisanie o 'podgrzewaniu' - przypomniało mi się że miałem wyłączyć zasilanie rozdzielnicy zrobisz to zdalnie czy musisz jechac na budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.08.2011 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Ani to, ani to Już wyłączone - mieszkamy 'na budowie' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.08.2011 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Pytanie z gatunku podchwytliwych.Pomierzyłem dzisiaj ile wystają rurki nad chudziak i miejscami jest 5cm, miejscami 6cm, a miejscami... 10cm (krzyżówka rur wodnych z odkurzaczem centralnym).I teraz się zastanawiam - jako pierwszą warstwę (XPS) wziąć 5cm i tam gdzie jest rura o wysokości 6cm, ten centymetr wyżłobić w drugiej warstwie styropianu (od dołu), czy też wziąć 6cm XPS-a i tam gdzie rurki niżej - zapiankować pustą przestrzeń między rurą, a wierzchnią warstwą styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.08.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 daj 6cm i wyrównaj piaskiem - pianka się rozszerza i może "uszkodzić" rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts