Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

siedzę czasami po nocach, to się załapałam na czytanie, ale nie śmiałam przyłączyć ;)

Salik, możesz wyjaśnić mi to, co wpisałeś u Anuli. Chodziło o regulatory do podłogówki. Napisałeś, że masz same siłowniki. Nas namówili, aby puścić kable, aby w przysżłości zrobić sobie regulatory. Jest z tym trochę zamieszania, bo elektryk musi gdzieś przerywać prace. Czy jest sens tak robić?

Spytam się jeszcze tutaj innych - po jakim czasie od wylewek mogę ocieplać poddasze? Chodzi mi o wilgoć, która będzie wychodzić i może źle wpłynąć na wełnę. Planuję odstęp miesiąca. Obawiam się jednak podwyżej cen i chciałam zamówić wełne trochę wcześniej. Mogę ją jednak złożyć tylko w domu, a tam będą schły te wylewki. Co radzicie?

Spireo - mnie gość od pc powiedział, że przy podłogówce regulatory do osobnych pomieszczeń mają sens tylko wtedy, gdy się chce gdzieś utrzymywać stale inną temperaturę (np. w jednym pokoju 23,5, a gdzie indziej 20). a poza tym żeby dać tylko termostat w "pomieszczeniu referencyjnym" (najlepiej największym) i do niego regulować całość. sama mam z tym kłopot, bo akurat w największym mamy największe przeszklenie od płd, więc można się spodziewać zysków ciepła z zewnątrz. z drugiej strony podłogówka ma taką bezwładność, że może to nie będzie specjalnie rzutować.

Co do wełny, to gdzieś czytałam, żeby właśnie ten m-c odczekać. a nie możesz się dogadać ze sprzedawcą, że płacisz teraz (żeby mieć gwarancję cen), a odbierasz wełnę za miesiąc?

no chyba tak będę musiała zrobić z wełną. Muszę zadzwonić i zapytać.

co do regulatorów, to muszę jeszcze raz poczytać ten wpis na blogu, który u siebie zalinkowałaś.

U nas główny regulator będzie na słupie w salonie. Tam jest najwięcej okien, ale też przez pustkę ciepło będzie szło do góry.

Spirea, Ty cichy podglądaczu :p

Co do ocieplania poddasza - im później tym lepiej. Jeśli można sobie na to pozwolić. Wilgoci w domu cały czas się*dokoptowuje, wylewki schną, tynki schną, gładzie też wilgotność nakręcają. Wszystko zależy oczywiście od warunków zewn. Znam jednak przypadki, kiedy ludzie sobie za wcześnie poddasze ocieplili, a potem nie mogli wygrać walki z wilgocią w domu. No i ostatnia sprawa - im później tym jest większa szansa na wyłapanie przecieków w nieszczelnym dachu/obróbce kominiarskiej.

Mój przykład - nie ociepliliśmy poddasza bo schły nam wylewki, i tuż przed tym jak się do tego zbieraliśmy pojawiły się przecieki przy kominach! (a od września do czerwca był spokój!) Nawet nie chcę myśleć co by było, gdybyśmy to poddasze ocieplili np na początku roku

Spytam się jeszcze tutaj innych - po jakim czasie od wylewek mogę ocieplać poddasze? Chodzi mi o wilgoć, która będzie wychodzić i może źle wpłynąć na wełnę. Planuję odstęp miesiąca. Obawiam się jednak podwyżej cen i chciałam zamówić wełne trochę wcześniej. Mogę ją jednak złożyć tylko w domu, a tam będą schły te wylewki. Co radzicie?

po 14dniach wpuszczaj ludków na stelaże, wieszaki i inne cuda potrzebne do zrobienia przed włożeniem wełny - zajmie im to drugie 14dni, ale mogą wkladać wełnę i od razu zasłaniac folią, przez co wełna uniknie ewentualnej wilgoci.

A na jaką folię się zdecydowałaś? z ekranem czy bez?

Pomijam to, ze z wylewek jest "tyle" wilgoci, że nawet na szybach nic nie widać. Tynki to inna sprawa

u mnie tynki gotowe od połowy czerwca. Wyglądają na wyschnięte. Gładzi nie będzie. Nie wiem jak grunty, malowanie itd., ale siłą rzeczy to trzeba zrobić po wylewkach. Jeśli po zakryciu folią wełna jest bezpieczna to już też dobrze.

Wojgoc, biorę z ekranem, ale nie wiem którą. Nie wiem jakie parametry są istotne Alum'X Icopala chwali się paroizolacyjnością Sd >/= 1500m. Ponad 90% odbicia ciepła. Dorken Reflex z kolei ma to Sd na poziomie 150m i 50% stopnia odbicia. Innych jeszcze nie sprawdzałam.

Spirea - my właśnie nie bierzemy siłowników.

Zostawimy sobie tylko możliwość ich zamontowania w przyszłości.

Tatarak - ktoś Ci trochę bezsensu naopowiadał.

Tam gdzie się ustawia jedną stałą temperaturę i jej nie zmienia, zupełnie nie ma sensu brać regulatorów, bo i po co?

Łatwiej i taniej wyregulować to raz na zaworach.

Dlatego właśnie u nas nie będzie na razie siłowników ani regulatorów, bo wyregulujemy stałe temperatury na zaworach.

Regulatory jest sens brać tam gdzie właśnie chcemy często zmieniać temperaturę.

Tylko przy podłogówce i w miarę grubej wylewce, należy pamiętać że te zmiany temperatury będą bardzo powolne.

Spirea - zostawimy miejsce w rozdzielni na ewentualne siłowniki.

A jeśli już kiedyś weźmiemy jakiś regulator, to radiowy i powiesimy go tam gdzie akurat będzie pasował.

azakrzew - te drzwi to będą zupełnie inne.

To co Ty wkleiłeś jest 'schowane' w ścianie.

U nas to będą drzwi szklane, tylko w 3 miejscach, ale mocowane do otworu drzwiowego bezpośrednio zawiasami (bez ościeżnicy).

Poszukam zdjęcia i później wkleję.

Madeleine - ale ja nie będę latał i kręcił zaworami, a tym bardziej nie będę latał do kotła.

Zawory będą w rozdzielni podłogówki i będą ustawione raz, a potem niekręcone.

Mieszkaliśmy kilka lat w mieszkaniu z radiowo sterowaną podłogówką i ani razu nie użyliśmy regulatorów naściennych...

Z ciekawości - co ma regulacja podłogówki do szafki z prądem (rozdzielnica elektryczna)?

Edytowane przez salik

A my akurat kręcimy termostatami, stosunkowo często nawet. Nie pięć razy dziennie, ale na tyle, aby to miało sens.

Elektrozawory mamy jakieś takie specjalne, pracujące pod knx i ogólnie wszystko jest sprzężone ze sobą i skrossowane. A przynajmniej taki jest zamysł ;) Nie wiem, ja jestem z prądem jak Tatarak, nie znam się. To działka męża, ja nawet nie wiem, który kabel na elewacji jest od czego (mimo, że podpisane :D ).

A, no to mówię - zależy od konkretnego użytkowania :)

My się nawet zastanawialiśmy czy nie wziąć w kluczowych pomieszczeniach, ale jak policzyliśmy koszty samych regulatorów i siłowników, to pozycja ta wypadła z budżetu...

A jak się robi instalację domu inteligentnego, to faktycznie rozdzielnice elektryczna może być duuuuuuuuuża i droooooooga :)

Podpisywaliście ze swoim wykonawcą elewacji umowę?

I czy materiał szedł na 8% VAT?

Edytowane przez salik

u mnie tynki gotowe od połowy czerwca. Wyglądają na wyschnięte. Gładzi nie będzie. Nie wiem jak grunty, malowanie itd., ale siłą rzeczy to trzeba zrobić po wylewkach. Jeśli po zakryciu folią wełna jest bezpieczna to już też dobrze.

Wojgoc, biorę z ekranem, ale nie wiem którą. Nie wiem jakie parametry są istotne Alum'X Icopala chwali się paroizolacyjnością Sd >/= 1500m. Ponad 90% odbicia ciepła. Dorken Reflex z kolei ma to Sd na poziomie 150m i 50% stopnia odbicia. Innych jeszcze nie sprawdzałam.

a jaką membranę dałaś na dach? jesli wysokoparoprzepuszczalną i wazniejszy jest parametr skuteczności odbicia od Sd

ja u siebie dałem to http://folnet.pl/towar/aquatec-vb-reflex

a później jak zabrakło i nie mieli w folnecie to dokupilem http://folnet.pl/towar/eurovent-alu-110 tylko że 140 a nie 110.

a tynki już masz suchutkie i spokojnie mozesz je gruntować.

Podpisywaliście ze swoim wykonawcą elewacji umowę?

I czy materiał szedł na 8% VAT?

Nie. W ogóle, wstyd przyznać, ale umów to mam mniej niż więcej.

Materiał na 23%, nie wiem, czy na to jest zwrot?

A rozdzielnica faktycznie droga. Ale mąż się cieszy, a to bezcenne ;)

I dopytałam, faktycznie mamy elektrozawory podpięte pod rozdzielnicę, a termostaty to osobny układ.