Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje gipsowe nadają się pod gładź... Nie robię ich w sypialniach, ale parter i ciągi komunikacyjne tak.

Placki powinni usunąć tynkarze, mają do tego specjalne narzędzia. Różnice poziomu chudziaka zniwelujesz styropianem albo wylewką.

wylewką nie za bardzo bo przy róznicy 5 cm bedę mieć na podłogówce w jednym miejscu 6cm wylewki ,a tam gdzie mam niżej będzie 6cm+5cm-a to już na podłogó∑kę nie za bardzo.

A styropianem to jak ?podłoga schodzi w jedna stronę- to wtedy na jedną stronę daję np 5cm, i idąc tam gdzie podłoga opada np co jedną płytę styropianu zwiększam o 1cm?.Może się okazać że bedzie np 4 5 warstw.?

To ja jeszcze tylko dodam że my na cementowo-wapiennych nie planujemy gładzi, a gipsowych nie mamy nigdzie.

A ociepleniu pianką PUR zapomnij - wychodzi 2 razy drożej niż wełna, przy minimalnie lepszych parametrach izolacyjnych.

pianką bym zrobiła czekam na wycenę, do ocieplenia poddasza nie mam zaufanej ekipy-zresztą po tynkach odechciewa mi się wszystkiego.Pianką zrobili by mi w ciągu jednego dnia i po kłopocie, czekam na wycenę.ogólnie to wkuzram się bo instalacje mogłyby wejść a do rozłożenia styropianu nie mam pomysłu ani chętnych

Salik to jakie ty masz te tynki ładne cementowo wapienne?mnie tak położyli w garażu można powiedzieć kiedyś na korytarzu w blokach.Powinnam pojeździć po paru domach i porównać tynki,a by mieć jakiś punkt odniesienia. Mąż się wybiera do Warszawy w przyszłym tygodniu może się z nim zabiorę:)

pianką bym zrobiła czekam na wycenę, do ocieplenia poddasza nie mam zaufanej ekipy-zresztą po tynkach odechciewa mi się wszystkiego.Pianką zrobili by mi w ciągu jednego dnia i po kłopocie, czekam na wycenę.ogólnie to wkuzram się bo instalacje mogłyby wejść a do rozłożenia styropianu nie mam pomysłu ani chętnych

nim się zdecydujesz na piankę poproś Wykonawcę o umowę i warunki gwarancyjne - ja swego czasu miałem prawie wykonawce na budowie i jak mi przesłał umowe i warunki to podziękowałem. Amerykańską gwarancją nie byłem zainteresowany.

druga sprawa to rodzaj pianki PUR

nim się zdecydujesz na piankę poproś Wykonawcę o umowę i warunki gwarancyjne - ja swego czasu miałem prawie wykonawce na budowie i jak mi przesłał umowe i warunki to podziękowałem. Amerykańską gwarancją nie byłem zainteresowany.

druga sprawa to rodzaj pianki PUR

Z trudem (oczywiście żartując, z przymrużeniem oka ;)) muszę się z tym zgodzić

Ale ... wydaje mi się, że jeszcze kilka lat i u nas stanie się to standardem :yes:

Czyli - w następnym domu :p

Przeglądam wlaśnie sprzęt AGD i natrafiłam na na ciekawy artykuł:

http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/535074,polowa_sprzetu_agd_ma_nieprawdziwe_informacje_o_poborze_energii.html

Cytuje:

"Ponad połowa dostępnych w sprzedaży chłodziarko-zamrażarek podaje nieprawdziwe deklaracje poboru energii, klasy energetycznej czy temperatury chłodzenia. Co czwarta lodówka zużywa więcej prądu niż obiecuje producent"

Szczegóły w linku. W skrócie dla nieklikających - kupuj tylko niemiecki sprzęt.

Przeglądam wlaśnie sprzęt AGD i natrafiłam na na ciekawy artykuł:

http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/535074,polowa_sprzetu_agd_ma_nieprawdziwe_informacje_o_poborze_energii.html

Cytuje:

"Ponad połowa dostępnych w sprzedaży chłodziarko-zamrażarek podaje nieprawdziwe deklaracje poboru energii, klasy energetycznej czy temperatury chłodzenia. Co czwarta lodówka zużywa więcej prądu niż obiecuje producent"

Szczegóły w linku. W skrócie dla nieklikających - kupuj tylko niemiecki sprzęt.

Chyba wolę żyć w nieświadomości ...

To tak jak ze spłatą kredytów. Dziś w banku pan nam oświadczył, że tak - można spłacać w walucie (zawsze było można - multibank), ale bank nie przyjmuje w kasie chf! trzeba założyć konto w chf, i przelewać :bash: poprzez wirtualne kantory ... Myślałam, że urządzę im teksańską masakrę, tak się*wściekłam (o sam fakt chodzi)

Nie jest tak źle, w nordei zakładają konto frankowe automatycznie przy podpisywaniu umowy (nota bene zakładają 5 rachunków, kompletnie nie wiem po co), a wpłacać franki można w kasie na to konto i oni już sobie pobierają, problem jest tylko taki że w kantorach mają tylko banknoty stufrankowe, więc przy racie np 319 chf albo kupuje się wiecej albo resztę bank pobiera z konta złotówkowego i przelicza po swoim kursie. Przećwiczyłam to w lipcu i działa.

W wielkim skrócie chodzi o to że mając drewniane stopnice (których grubość wynosi min. 4cm), pierwszy stopień musi być niższy, a ostatni wyższy (niż pozostałe).

U nas pierwszy jest takiej samej wysokości co pozostałe, a ostatni jest niższy.

W efekcie czego pierwszy stopień (przy parterze) będzie miał u nas 20cm wysokości, a ostatni (przy poddaszu) tylko 12cm :(

A stopnie pośrednie będą miały ok. 16cm wysokości..

Pierwszy musi być niższy, bo na niego idzie stopnica, ale pod nim jest już podłoga, która nie ma stopnicy.

Więc jeśli betonowy stopień ma 16cm wysokości, to ze stopnicą będzie miał 20cm.

Żeby miał 16cm (efektywnej - końcowej) wysokości tak jak reszta, musiałby mieć 12cm wysokości.

Analogicznie z ostatnim - ostatni stopień jest de facto podłogą na poddaszu, nie będzie miał na górze stopnicy, za to od dołu zostanie zmniejszony o stopnicę stopnia poprzedzającego. Czyli żeby miał też 16cm końcowej wysokości, musiałby być o te 4cm wyższy niż jest teraz.

Nie możemy nadlać ostatniego bo to chudziak na poddaszu, a pierwszego skuć, bo wtedy pierwszy stopień będzie miał 16cm, a drugi 20cm.

(czuję że zaraz to będę musiał narysować dla lepszego zrozumienia)