salik 16.08.2011 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 To ja jeszcze tylko dodam że my na cementowo-wapiennych nie planujemy gładzi, a gipsowych nie mamy nigdzie.A ociepleniu pianką PUR zapomnij - wychodzi 2 razy drożej niż wełna, przy minimalnie lepszych parametrach izolacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 16.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 my też swoje cem-wap prostujemyMiały być pod malowanie, ale dla nas to nie to Na szczęście wujek robi to po kosztach (mimo że okazało się że kreisel gładź wapienna - niby najlepsza - ciężka do obróbki jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 16.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Moje gipsowe nadają się pod gładź... Nie robię ich w sypialniach, ale parter i ciągi komunikacyjne tak. Placki powinni usunąć tynkarze, mają do tego specjalne narzędzia. Różnice poziomu chudziaka zniwelujesz styropianem albo wylewką. wylewką nie za bardzo bo przy róznicy 5 cm bedę mieć na podłogówce w jednym miejscu 6cm wylewki ,a tam gdzie mam niżej będzie 6cm+5cm-a to już na podłogó∑kę nie za bardzo. A styropianem to jak ?podłoga schodzi w jedna stronę- to wtedy na jedną stronę daję np 5cm, i idąc tam gdzie podłoga opada np co jedną płytę styropianu zwiększam o 1cm?.Może się okazać że bedzie np 4 5 warstw.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 16.08.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 To ja jeszcze tylko dodam że my na cementowo-wapiennych nie planujemy gładzi, a gipsowych nie mamy nigdzie. A ociepleniu pianką PUR zapomnij - wychodzi 2 razy drożej niż wełna, przy minimalnie lepszych parametrach izolacyjnych. pianką bym zrobiła czekam na wycenę, do ocieplenia poddasza nie mam zaufanej ekipy-zresztą po tynkach odechciewa mi się wszystkiego.Pianką zrobili by mi w ciągu jednego dnia i po kłopocie, czekam na wycenę.ogólnie to wkuzram się bo instalacje mogłyby wejść a do rozłożenia styropianu nie mam pomysłu ani chętnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 16.08.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Salik to jakie ty masz te tynki ładne cementowo wapienne?mnie tak położyli w garażu można powiedzieć kiedyś na korytarzu w blokach.Powinnam pojeździć po paru domach i porównać tynki,a by mieć jakiś punkt odniesienia. Mąż się wybiera do Warszawy w przyszłym tygodniu może się z nim zabiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.08.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 pianką bym zrobiła czekam na wycenę, do ocieplenia poddasza nie mam zaufanej ekipy-zresztą po tynkach odechciewa mi się wszystkiego.Pianką zrobili by mi w ciągu jednego dnia i po kłopocie, czekam na wycenę.ogólnie to wkuzram się bo instalacje mogłyby wejść a do rozłożenia styropianu nie mam pomysłu ani chętnych nim się zdecydujesz na piankę poproś Wykonawcę o umowę i warunki gwarancyjne - ja swego czasu miałem prawie wykonawce na budowie i jak mi przesłał umowe i warunki to podziękowałem. Amerykańską gwarancją nie byłem zainteresowany. druga sprawa to rodzaj pianki PUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 16.08.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 nim się zdecydujesz na piankę poproś Wykonawcę o umowę i warunki gwarancyjne - ja swego czasu miałem prawie wykonawce na budowie i jak mi przesłał umowe i warunki to podziękowałem. Amerykańską gwarancją nie byłem zainteresowany. druga sprawa to rodzaj pianki PUR Z trudem (oczywiście żartując, z przymrużeniem oka ) muszę się z tym zgodzić Ale ... wydaje mi się, że jeszcze kilka lat i u nas stanie się to standardem Czyli - w następnym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 17.08.2011 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Przeglądam wlaśnie sprzęt AGD i natrafiłam na na ciekawy artykuł:http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/535074,polowa_sprzetu_agd_ma_nieprawdziwe_informacje_o_poborze_energii.html Cytuje:"Ponad połowa dostępnych w sprzedaży chłodziarko-zamrażarek podaje nieprawdziwe deklaracje poboru energii, klasy energetycznej czy temperatury chłodzenia. Co czwarta lodówka zużywa więcej prądu niż obiecuje producent" Szczegóły w linku. W skrócie dla nieklikających - kupuj tylko niemiecki sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 17.08.2011 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Przeglądam wlaśnie sprzęt AGD i natrafiłam na na ciekawy artykuł: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/535074,polowa_sprzetu_agd_ma_nieprawdziwe_informacje_o_poborze_energii.html Cytuje: "Ponad połowa dostępnych w sprzedaży chłodziarko-zamrażarek podaje nieprawdziwe deklaracje poboru energii, klasy energetycznej czy temperatury chłodzenia. Co czwarta lodówka zużywa więcej prądu niż obiecuje producent" Szczegóły w linku. W skrócie dla nieklikających - kupuj tylko niemiecki sprzęt. Chyba wolę żyć w nieświadomości ... To tak jak ze spłatą kredytów. Dziś w banku pan nam oświadczył, że tak - można spłacać w walucie (zawsze było można - multibank), ale bank nie przyjmuje w kasie chf! trzeba założyć konto w chf, i przelewać poprzez wirtualne kantory ... Myślałam, że urządzę im teksańską masakrę, tak się*wściekłam (o sam fakt chodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.08.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 trzeba założyć konto w chf, i przelewać poprzez wirtualne kantory ... proste i genialne i niech sobie teraz posłowie wymyślają kolejne ustawy antyspreadowe... szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 17.08.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Nie jest tak źle, w nordei zakładają konto frankowe automatycznie przy podpisywaniu umowy (nota bene zakładają 5 rachunków, kompletnie nie wiem po co), a wpłacać franki można w kasie na to konto i oni już sobie pobierają, problem jest tylko taki że w kantorach mają tylko banknoty stufrankowe, więc przy racie np 319 chf albo kupuje się wiecej albo resztę bank pobiera z konta złotówkowego i przelicza po swoim kursie. Przećwiczyłam to w lipcu i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.08.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 myśmy brali kredyt w nordei rok temu, to założyli nam "tylko" 3 konta chyba... ale może reszty nie pamietam? bo i tak używamy jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 17.08.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Salik, tynki wyglądają bardzo ładnie. Osadzenie puszek też. Czyli ra muzyka - jesteś zadowolony?Ja tego nie dopilnowałam i mam nauczkę. Tylko co mi po niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.08.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Salik, nie do końca zrozumiałam z tymi schodami, ale dotarło jedno - że jest problem. Tak mieliście w projekcie czy wykonawca zawinił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.08.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 ja też za bardzo nie załapałam ,chyba o tej porze mam problemy z koncentracją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 W wielkim skrócie chodzi o to że mając drewniane stopnice (których grubość wynosi min. 4cm), pierwszy stopień musi być niższy, a ostatni wyższy (niż pozostałe). U nas pierwszy jest takiej samej wysokości co pozostałe, a ostatni jest niższy. W efekcie czego pierwszy stopień (przy parterze) będzie miał u nas 20cm wysokości, a ostatni (przy poddaszu) tylko 12cm A stopnie pośrednie będą miały ok. 16cm wysokości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.08.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Salik,skoro masz schody wylane to czemu stopnice maja mieć po 4-6cm?standradowo mają 3cm i wtedy chyba wszystkowychodzi ok z wysokościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Standardowo mają właśnei 4-6cm, 3cm to jest minimalna grubość.I jak będzie 3cm, to wcale nie będzie ok z wysokościami, bo pierwszy będzie miał ciągle 19cm, ostatni 13cm, a pośrednie 16cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 18.08.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Troszkę nie zrozumiałam czemu musi być wyższy/niższy, ale nie możesz nadlać trochę betonu żeby podwyższyć te za niskie i skuć te za wysokie a potem je wyrównać betonem? bo rozumiem że opcja położenia nierównych stopnic odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Pierwszy musi być niższy, bo na niego idzie stopnica, ale pod nim jest już podłoga, która nie ma stopnicy.Więc jeśli betonowy stopień ma 16cm wysokości, to ze stopnicą będzie miał 20cm.Żeby miał 16cm (efektywnej - końcowej) wysokości tak jak reszta, musiałby mieć 12cm wysokości.Analogicznie z ostatnim - ostatni stopień jest de facto podłogą na poddaszu, nie będzie miał na górze stopnicy, za to od dołu zostanie zmniejszony o stopnicę stopnia poprzedzającego. Czyli żeby miał też 16cm końcowej wysokości, musiałby być o te 4cm wyższy niż jest teraz.Nie możemy nadlać ostatniego bo to chudziak na poddaszu, a pierwszego skuć, bo wtedy pierwszy stopień będzie miał 16cm, a drugi 20cm.(czuję że zaraz to będę musiał narysować dla lepszego zrozumienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts