monsanbia 18.08.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ostatnim stopniem bym się aż tak nie przejmowała.Jakby przeanalizować, to często spotyka się*taką sytuację, że są schody, a ostatnie wejście - na podest (w tym przypadku na waszą podłogę) jest niższe (czasami tylko takie lekkie podwyższenie)Pierwszy stopień się*nie zmniejszy kiedy pojdzie styropian i wylewka do tych 16cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Na razie plan jest taki żeby spróbować upchnąć 2cm więcej podłogi na dole, zrobić 3cm stopnicę na pierwszym stopniu, 3.5cm na kolejnych dwóch i dopiero potem 4cm.Ale to tylko plan, ktoś (kierbud?) go musi potwierdzić...Analogicznie na górze może się uda podnieść podłogę o 3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.08.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 ja to kumam - błąd jest w wylaniu schodów.generalnie nie ma sensu skuwanie i nadlewanie -kurka to Wam współczuje bo to prawdziwa zagwozdka.Może rozwiązaniem byłoby zastosowanie kamienia jako pierwszego i ostatniego schodka -min. grubość wynosi 2cm. tylko głupio bedzie wyglądało przy 6cm drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 18.08.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 ja wymierzę swoje, ale wiem -jestem przed wylewkami, że pierwszy jest wyżej-wylewka dojdzie i się zmiejszy o tę wysokość, a ostatni jest niższy bo na górze wylewka wejdzie w wylewkę na piętrze i to bedzie podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Na razie plan jest taki żeby zrobić 2cm wyższą podłogę na parterze i 3cm stopnicę na pierwszym, co pozwoli nam zejść do 17cm wysokości pierwszego stopnia, a na górze analogicznie zrobić 3cm wyższą podłogę i dojechać do 15cm wysokości z ostatnim stopniem.Wszystko się teraz rozbija o to czy w normach jest coś napisane jak maksymalnie wysoko można podejść z podłogą (kaflami/drewnem/etc) pod balkonowe skrzydło okienne (jareko pisze że podłoga 1.5cm niżej nie powinna być problemem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Barbara - ale to nie o to chodzi.U mnie pierwszy stopień jest też w tej chwili aż 40cm nad chudziakiem, ale po zrobieniu podłogi będzie ciągle 16cm nad docelową wysokością podłogi, a powinien być tylko 12cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 18.08.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 rozumiem, mam nadzieję że uda się Wam to jakoś rozwiązać?zrób zdjecie i wstaw do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 18.08.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Przypadkiem trafiłem na twój dziennik. Oj faktycznie współczuję. Przejrzałem większość dziennika - ileż mieliście problemów... Masakra.Ja większość rzeczy robiłem samodzielnie, wiele wieczorów przesiedziałem na planowaniu i czytaniu "co po co jak i dlaczego"...Masz rację, schody są źle wykonane. Ja przewidziałem dokładnie wysokość ociepleń, wylewek i grubość stopnia (u mnie 4cm). I wyszło poprawnie.Wam pozostaje kombinacja. Skuwanie stopni - nie tędy droga. Prędzej wyciąć całe schody i wstawić samonośne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.08.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Już widzę salika minę na myśl o wycinaniu całych schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 swistak81 - witam serdecznie My też staraliśmy się kontrolować to i tamto, ale jak widać zabrakło nam mniej więcej kilka miesięcy 'doczytywania' żeby wyłapać inne błędy Jak zwykle... przy kolejnym domu będzie lepiej (oby). Przy okazji - właśnie dostałem informację że od 23 sierpnia rośnie cena Knaufa. Podobno o 10-12% (w zależności od produktu), niektórzy sprzedawcy już podobno podnieśli ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 18.08.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Salik, to podnoszenie całej podłogi uderzy mocno w kieszeń - albo musić dać więcej styropianu albo wylewki po całości. Powiedz mi jeszcze, jakie macie mieć te schody? Teraz masz sam beton, ale po wykończeniu czy mają być takie dywanowe czy będą tylko stopnie z drewna a podstopnica dalej betonowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Stopnice będą drewniane, podstopnice będą inne (ale też nie betonowe).Ale podstopnice jakby nic nie zmieniają, bo to z wysokością (a nie głębokością) jest problem.Policzyliśmy na szybko że podniesienie obu podłóg (styropianem) nas będzie kosztowało extra około 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.08.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 dzis miałem pomiar swoich schodów przez stolarza i zapytałem Go o grubość stopni. Przy wylanych 3cm. Zapytałem się o 4-6cm i dostałem odpowiedź, że takie stosuje się przy samonośnych.Może sprawdź jeszcze u innych stolarzy grubość stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 18.08.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Salik, mi chodzi o to, że gdybyście całe schody obłożyli planowanym materiałem, to nie będzie widać, jaką grubość ma pierwszy stopień. Można tam zgubić te 2 cm. U nas będą stopnie na konstrukcji stalowej i mamy mieć 4 cm. W Castoramie czy Leroy Merlin sprzedają gotowe stopnie o grubości 3 cm. Jeśli macie schody wylane, to nie widzę sensu robić grubszych niż 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 No więc nie wiem skąd bierzecie te dane o 3cm, ale dzwoniłem dzisiaj jeszcze do kilku wykonawców schodów i wszyscy jak jeden mąż mówili o 4-6cm grubości stopni (tak, mówiłem że mam wylane betonowe). Wszędzie też mówiono że 3cm to minimalna grubość (ale powtórzę - ten 1cm różnicy nam właściwie nie robi). Spirea - tu nie chodzi o to jak to będzie wyglądało, tylko że 20cm pierwszy stopień będzie koszmarny w użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.08.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Salik, bo może 3 cm to wariant oszczędny No i co tam kierbud wymędrkował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 18.08.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Oj dobrze rozumiem Twój problem Salik!Ja przez upór wujka, który kładł nam płytki w wiatrołapie i nie chciał zrobić w nim wylewki, mam pierwszy stopień ciut ponad 20 cm. Trzeba zadzierać nogi wysoko. Pierwsze lata były straszne, no i goście się czasem potykają.Schody mam tak w ogóle wysokie bo 18-19 cm, ale ten pierwszy dał nam do wiwatu zwłaszcza jak człowiek zmęczony... I stolarze musieli dawać różnej grubości stopnice, żeby zgubić różnice w wysokościach stopni, bo był kompletny misz-masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 18.08.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 kurczę, a nie możecie wywalić tych schodów? koszt samonośnych taki sam, jak betonowych obkładanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 18.08.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Madeleine ale jak on ma wywalić schody które już ma? Toż to będzie koszt ekstra? Nie wierzę że drewniane samonośne kosztują tyle samo co obłożenie drewnianymi stopniami istniejących betonowych. Jeśli tak to daj mi namiar - bo ja mam mieć betonowe!! Co prawda niczym nie obkładane (ma być taka surowizna), ale może samonośne drewniane lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Madeleine - jakby Ci to powiedzieć...To są schody w klatce schodowej w środku domu.Musielibyśmy rozwalić pół domu żeby wywalić zbrojone schody.Nie wspomnę już o kosztach koniecznych poprawek z tynkami, wylewkami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts