Tatarak 18.08.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 mam wrażenie, że o źle wylanych schodach to jest w co trzecim dzienniku domu z takimi schodami - i od razu zakładałam, że u nas będą samonośne - nie lane. Także Salik - inni też pilnowali i nie upilnowali, nie macie co się katować. Trzeba "tylko" znaleźć optymalne rozwiązanie, ale że to jest problem w 3D, to ja w ogóle nie wiem, jak go ugryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 18.08.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 No więc nie wiem skąd bierzecie te dane o 3cm, ale dzwoniłem dzisiaj jeszcze do kilku wykonawców schodów i wszyscy jak jeden mąż mówili o 4-6cm grubości stopni (tak, mówiłem że mam wylane betonowe). Wszędzie też mówiono że 3cm to minimalna grubość (ale powtórzę - ten 1cm różnicy nam właściwie nie robi). Spirea - tu nie chodzi o to jak to będzie wyglądało, tylko że 20cm pierwszy stopień będzie koszmarny w użytkowaniu mnie chodziło o to, że jeśli na betonowych zrobisz "dywan" to nie będzie widać, jak grube masz stopnice (3 czy 4 cm , nieistotne). Wtedy na pierwszym stopniu robisz jakiś specjalny podkład i cienką stopnicę na 1 cm i masz normalny stopień. Nie wiem, czy to jest technicznie wykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Według wykonawców schodów z którymi rozmawiałem - niewykonalne.Powiedzieli że stopnica poniżej 3cm będzie nietrwała i ulegnie szybkiemu zniszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.08.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 kamienne moga być 2cm, ale zza ładnie nie wyglądają.wychodzi na to, że w okolicach Wrocka standardem stopnic jest 3cm a u Was 4-6cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.08.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ja się wahałam między 2 a 3 cm (kamień) i stanęło na 3 cm, bo 2 giną.Salik, współczuję Ci, mój kierbud też do d..., już o nawet o nic nie proszę poza wpisami do Dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.08.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 anula,a z jakiego kamienia masz schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 18.08.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Madeleine - jakby Ci to powiedzieć...To są schody w klatce schodowej w środku domu. Musielibyśmy rozwalić pół domu żeby wywalić zbrojone schody. Nie wspomnę już o kosztach koniecznych poprawek z tynkami, wylewkami itp. Hmmm, usuwałam schody z mieszkania, bo miałam w standardzie, a nie chciałam - robili to niedługo przed odbiorem. Być może była to kwestia konstrukcji, ale do zrobienia. Wcześniej orientowałam się w wycenach - i wychodziło absolutnie na jedno, czy obkładanie drewnem, czy samonośna konstrukcja. Ale to oczywiście kolejna zwłoka, łatwiej będzie faktycznie podłożyć styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 18.08.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 A jak podniesiesz podłogi to nie zmienią ci się wymiary drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Zmienią, ale i tak mieliśmy podcinać drzwi (rekuperacja), więc podetniemy więcej, a tam gdzie drzwi i tak są na zamówienie (zewnętrzne, szklane itp.) to się po prostu zmienią wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.08.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 to jakie przewidujesz drzwi na wysokość?zastanawiam sie, czy rozwiązaniem nie byłoby dorzucenie stopnia na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.08.2011 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Nie, stopień na dole odpada, bo wejście na schody jest prostopadle do stosunkowo wąskiego korytarza.I w żaden sposób nie rozwiąże to niestety problemu góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.08.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 to kicha niezła. chyba bedziesz musial rozważyc kucie schodów - są firmy zajmujące się cięciem betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.08.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Mnie wujek ciął jakieś 8mb schodka. Nie był to większy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 18.08.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 zasadnicze pytanie tkwi w rozmieszczeniu zbrojenia w wylewanym stopniu, ale chyba warto zaryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 18.08.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Hej! Wpadłam się dzisiaj przywitać i podziękować za wczorajszy wieczór:) Było mi baaardzo miło! Ja bym odżałowała ten styropian... Najbardziej wkurza mnie na budowie to, że wydaje mi się, że idę do przodu, a ciągle coś mnie ciągnie do tyłu:( I zamiast zajmować się nowymi sprawami trzeba poprawiać błędy (czasami własne, czasami innych), a zawsze zabiera to czas i kasę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 19.08.2011 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Salik! Ty jesteś z reguły w tematach materiałów budowlanych nieźle obeznany - gdzie najlepiej kupować wełnę na ocieplenie poddasza?I co Wy będziecie brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 19.08.2011 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Będziemy brali wełnę z Henko - http://pph-henko.pl/?1,isover-super-mata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.08.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 a jaką folię dajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 19.08.2011 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 W dach? Nie mam jeszcze pojęcia, szczerze mówiąc... Chwilowo próbuję wykombinować co zrobić z podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.08.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 rozmawiałem z sąsiadem - do 3cm można ściąć czy też zeszlifować beton, o ile zbrojenie jest zrobione zgodnie ze sztuką a nie jak się wrzuciło, bo wtedy więcej ręcznego kucia niż maszynowej obróbki.mozna też wodną maszyną, ale koszty wieksze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts