Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość monika996
nie wy jedni macie nawiedzonego architekta.moj zaprojektował dom z częscią podziemna na 4ar działce dochodząca do granicy sąsiadów maks. z 2 stron oraz 5m w głab:yes:i co i się nie dało . koszt piwnic to koszt połowy stanu surowego zamkniętego. cuda konstruktorskie . bo chcieliśmy mieć garaż na 4 auta . i przy rozpoczęciu budowy okazało się ,że bez zabezpieczeń konstrukcyjnych ani rusz:( potem, że ten projekt jest niewykonalny na naszej działce:( sam etap projektowania 8 miesięcy poszedł na marne. na szczęcie mieliśmy stary projekt( tak kupiliśmy działkę). architekci zwolnieni( a dostali pieniądze). a my samodzielnie adoptowaliśmy pierwotny projekt z pomocą kuzynki architektki świeżo upieczonej

U mnie najbliższy (otwarty) sklep wieś obok, ale to i tak nie tak źle :)

A Ty się przyzwyczajaj że niedługo będziesz 'na wsi' mieszkała ;-)

Pstryczki od Frankai? Brzmi jak instalacja elektryczna... :)

jak jeszcze można to korzystamy :)

chociaż spiżarnia u nas będzie spora, a i stacja benzynowa niedaleko :)

pstryczki to walizka elektryka z Efapel, a Frankai to moderator grupy wrocławskiej i taki nam prezent na tydzień zrobił

jak jeszcze można to korzystamy :)

chociaż spiżarnia u nas będzie spora, a i stacja benzynowa niedaleko :)

No to z głodu i pragnienia nie umrzecie ;-)

pstryczki to walizka elektryka z Efapel, a Frankai to moderator grupy wrocławskiej i taki nam prezent na tydzień zrobił

Czyli się bardzo nie pomyliłem :)

Mi na razie elektrycy mówią że bez planu rozmieszczenia punktów (czekamy na projekt aranżacji wnętrz) nie ma co rozmawiać o szczegółach.

No i mówią że im wystarczą ze 2 tygodnie przed, tylko ważne żeby jednak jakiś termin zaklepać.

ann i pawel -> nie było tak źle, a będzie już tylko gorzej :)

Jak zamkniemy termin komina (niezależnie w którą stronę), to odpadnie jedna z większych bolączek.

I będziemy mogli przejść do kolejnych - typu co na podłogi na parterze, jakie drewno na podłogówkę na poddaszu, jak upchnąć wszystkie urządzenia w kotłowni (zaczynam mieć wizję że nie zmieści się nam pralka z suszarką, po tym jak zobaczyłem u kogoś zdjęcie kotłowni z rozbudowaną podłogówką, jakimiś mieszaczami, tonami rur itd...)

W ogóle jeszcze trochę, a mi się zaczną śnić koszmary związane z domem :)

z tymi koszmarami nie jesteś sam :)

dopiero teraz przeczytałam wpisy w dzienniku. Czy Wasz projekt od początku miał WM czy nie?

Miał, ale wygląda że zostało to chyba w projekcie źle rozrysowane/obliczone (przejście z parteru na poddasze).

I co to jest kaucja na hipotece???

Zabezpieczenie kredytu na hipotece :)

Nie zazdrość mi tych podłóg, tylko się ciesz - jak już wybiorę to będziesz miał połowę roboty z głowy, bo wszystko Ci napiszę:)

A propos kominków - popatrz sobie tu, może Ci coś wpadnie w oko

http://conmoto.com/

np. to:)

http://www.conmoto.com/fileadmin/user_upload/pics/love_burns/turn_wood_139.jpg

hmm, generalnie pralka się w domu przydaje ;)

E tam. U nas na wsi to balia wystarczy ;-)

Ja mam obecnie pralkę + suszarkę zamkniętą w osobnym pomieszczeniu-wnęce o głębokości 70cm i szerokości 90cm. Zamykana normalnymi drzwiami (można też zabudować w szafie). Estetycznie i nie zawala łazienki. Może w tę stronę?

Nie bardzo mamy gdzie wygospodarować taką wnękę.

Jeśli się okaże że w kotłowni zabraknie miejsca, to wrzucimy je najwyżej do górnej łazienki (ale bardzo niechętnie).

Przy okazji - jakiej wielkości zasobniki planujecie przy instalacji kotła jednofunkcyjnego?

Nie zazdrość mi tych podłóg, tylko się ciesz - jak już wybiorę to będziesz miał połowę roboty z głowy, bo wszystko Ci napiszę:)

Szczerze mówiąc, to na to właśnie liczę i Ci dziękuję za 'odwalenie brudnej roboty' :)

A propos kominków - popatrz sobie tu, może Ci coś wpadnie w oko

http://conmoto.com/

Dzięki - zerknę!

Zabezpieczenie kredytu na hipotece :)

hipoteka to zabezpieczenie kredytu na nieruchomości

(sorki, zboczenie zawodowe)

Co do zasobnika, to w projekcie mamy 200l, ale dzisiaj rozmawiałam z projektantem instalacji gazowej i powiedział, że to przesada. Siostra ma 70l i jest zadowolona, W poniedziałek widzę się z instalatorem i może będę mogła powiedzieć coś więcej.